Sürücü-Hız Kontrol -İnvertör ve Çeşitleri Nedir ?

SÜRÜCÜ VE SÜRÜCÜ ÇEŞİTLERİ NEDİR ? 

Sürücü nedir ? Sürücüler nasıl kullanılır ? Sürücüler nasıl sınıflandırılırlar ? Sürücüler nasıl çalışır ? Sürücülerin temel yapısı nasıldır ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız Sürücü ve Sürücü Çeşitleri Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

SÜRÜCÜ VE SÜRÜCÜ ÇEŞİTLERİ

Elektrik motoru veya elektrik jeneratörü kullanıldığında, bu makinelerin dönme hızının, sadece uygulanan akım ve kaynak akımının frekansı ile tamamen kontrol edildiğini düşünürüz.

Ancak bir elektrikli makinenin dönüş hızı, sürücü kavramının uygulanmasıyla da tam olarak kontrol edilebilir.Bu konseptin avantajı, hareket kontrolünün , sürücü yardımı ile kolayca optimize edilebilmesidir.

Çok basit bir ifadeyle, elektrikli makinelerin hareketini kontrol eden sistemler, sürücüler olarak bilinir.Tipik bir sürücü sistemi, bir elektrik motoru (birkaç olabilir) ve motor milinin dönüşünü kontrol eden gelişmiş bir kontrol sistemi ile entegre edilir.

Ardından , yazılımlar yardımıyla  kontrol etme kolayca yapılabilir.Böylece, kontrol daha da doğru hale gelir ve sürücülerde de bizlere tam anlamıyla burada kullanım kolaylığı sağlar.

Bu sürücü sistemi, fabrikalar, ulaşım sistemleri, tekstil fabrikaları, fanlar, pompalar, motorlar, robotlar vb. gibi çok sayıda endüstriyel ve ev içi uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Dizel veya benzinli motorlar, gaz veya buhar türbinleri, motorlar ve elektrik motorları hidrolik için ana taşıyıcı olarak sürücüler kullanılır.Şimdi elektrik sürücülerin tarihine bakacak olursak, ilk olarak 1838 yılında Rusya’da B.S.Iakobi ,aküden beslemesi sağlanan bir DC elektrik motorunu test ederken ve  bununla bir tekneyi kontrol etmeye çalışırken tasarlandı.

Endüstriyel adaptasyon, uzun yıllar sonra ,1870 civarında gerçekleşmiş olsa da , bugün neredeyse her yerde elektrik sürücülerin uygulanması görülmektedir.

Çok temel olan blok şeması, resimde gösterilmiştir.

Sürücülerin Sınıflandırılması veya Sürücü Türleri

Elektrik sürücülerin sınıflandırması, sürücü sisteminin çeşitli bileşenlerine bağlı olarak yapılabilir. Şimdi tasarıma göre, sürücüler tek motorlu sürücü, grup motor sürücü ve çoklu motor sürücü gibi üç tipte sınıflandırılabilir.

Tek motorlu tipler temel olarak basit metal işleme, ev tipi cihazlar vb. kullanılan çok temel tipte sürücülerdir.Grup sürücüler, modern endüstrilerde çeşitli karmaşık problemler için kullanılmaktadır.Çok motorlu sürücüler ağır endüstrilerde veya demiryolu taşımacılığı gibi birden fazla motor ünitesinin gerektiği yerlerde kullanılır.Başka bir bakış açısından yaklaşırsak, bu sürücüler iki tiptir:

Geri dönüşümlü tip sürücüler

Geri dönüşümsüz tip sürücüler

Bu, esas olarak sürücü sisteminin üretilen akı yönünü değiştirmesine bağlıdır.

Sürücünün Parçaları

Bir sürücünün temel devre tasarımını ve bileşenlerini gösteren şema, sürücülerin yük, motor, güç modülatörü, kontrol ünitesi ve kaynak gibi bazı sabit parçalara sahip olduğunu da gösterir.

Bu ekipmanlar, sürücü sisteminin parçaları olarak adlandırılmaktadır.

Şimdi, yükler çeşitli tiplerde olabilir, yani daha sonra tartışılacak olan özel gereksinimlere ve çoklu koşullara sahip olabilirler, öncelikle motorun, güç modülatörünün, kaynak ve kontrol ünitesinin diğer dört parçasını konuşalım.

Elektrik motorları çeşitli tiplerde olabilir.DC motorlar dört tipte gruplandırılabilirler.

Şant sargılı DC motor, seri sargılı DC motor, bileşik wound DC motor ve sabit mıknatıslı DC motor.

AC motorlar iki tiptir – indüksiyon motorları ve senkron motorlardır.

Senkron motorlar da iki tiptir – yuvarlak alan ve kalıcı mıknatıs.

İndüksiyon motorları da iki tiptir – sincap kafes ve wound motoru.

Bunların yanı sıra, step motorlar ve anahtarlamalı relüktans motorlar da sürücü sisteminin parçaları olarak kabul edilir.

Bu nedenle, çeşitli elektrik motorları vardır ve bunların özelliklerine ve kullanımlarına göre kullanılırlar.Sürücüler bu kadar popüler olmadığında, indüksiyon ve senkron motorlar genellikle sadece sabit veya sabit hızın tek gereklilik olduğu durumlarda uygulandı.

Değişken hızlı sürücü uygulamaları için DC motorlar kullanıldı.Ancak bildiğimiz gibi, DC motorlarla aynı dereceye sahip indüksiyon motorları, daha hafif, daha düşük maliyetli, daha düşük hacimli ve maksimum voltaj, hız ve güç değerlerinde daha az kısıtlama gibi çeşitli avantajlara sahiptir.Bu nedenlerden dolayı, indüksiyon motorları hızla DC motorların yerini almıştır.

Ayrıca, indüksiyon motorları mekanik olarak daha güçlüdür ve daha az bakım gerektirmektedir.

Senkron motorlar dikkate alındığında, wound alanı ve sabit mıknatıslı senkron motorlar, indüksiyon motorlarından daha yüksek tam yük verimliliği ve güç faktörüne sahiptir, ancak senkronize motorların boyutu ve maliyeti, aynı derecelendirme için asenkron motorlardan daha yüksektir.

Daha az fırçalı DC motorlar, sabit mıknatıslı senkron motorlara benzer.Servo uygulamaları için kullanılırlar ve şimdi DC servo motorlara karşı etkili bir alternatif olarak kullanılırlar, çünkü yorumlama problemi gibi dezavantajlara sahip değildirler.

Bunların yanında, pozisyon kontrolü için step motorlar ve hız kontrolü için anahtarlamalı relüktans motorları kullanılmaktadır.

sürücü ve sürücü çeşitleri nedir

Güç Modülatörleri – yapıyı veya frekansı değiştiren ve aynı zamanda sürücüleri kontrol etmek için güç yoğunluğunu değiştiren cihazlardır.Kabaca, güç modülatörleri üç tipte sınıflandırılabilir,

Dönüştürücüler,

Değişken empedans devreleri,

Anahtarlama devreleri.

Adından da anlaşılacağı gibi, dönüştürücüler akımları bir türden başka bir türe dönüştürmek için kullanılır.İşlevin türüne bağlı olarak, dönüştürücüler 5 türe ayrılabilir ;

AC dönüştürücüler

AC regülatörleri

Kıyıcılar veya DC – DC dönüştürücüler

İnvertörler

Doğrudan Frekans Çevirici

AC-DC dönüştürücüler, sabit voltajın AC beslemesinden sabit DC kaynağı elde etmek için kullanılır.

AC regülatörler, regülatörlü AC gerilimi elde etmek için kullanılır, bu regülatörlerde çoğunlukla oto transformatörleri veya kademe değiştirici transformatörler kullanılır.

Değişken bir DC gerilimi elde etmek için kıyıcılar veya DC – DC dönüştürücüler kullanılır.Güç transistörleri, IGBT’ler, GPO’lar, güç MOSFET’leri esas olarak bu amaçla kullanılmaktadır.

İnvertörler DC’den AC almak için kullanılır, işlem AC’den DC dönüştürücülere göre tam tersidir.PWM yarı iletkenleri , akımı tersine çevirmek için kullanılır.

Doğrudan frekans çevirici dönüştürücüler, sabit frekans ve sabit voltaj AC’yi değişken frekans ve değişken voltaj AC’ye dönüştürmek için kullanılır.Ateşleme sinyallerini kontrol etmek için bu dönüştürücülerde tristörler kullanılmaktadır.

Değişken Empedans devreleri, devrenin direncini veya empedansını değiştirerek hızı kontrol etmek için kullanılır.Ancak bu kontrol yöntemleri düşük maliyetli DC ve AC sürücülerinde kullanılır.

Kontaktörler yardımıyla manuel veya otomatik olarak kontrol edilebilen iki veya daha fazla adım olabilir.AC motorlarda başlangıç ​​akımı endüktörlerini sınırlamak için kullanılır.

Motor ve elektrik sürücülerindeki anahtarlama devreleri, motorun düzgün çalışması için kullanılır ve ayrıca hataları sırasında makineyi korur.Bu devreler, bir motorun çalışma koşulu sırasında kadranı değiştirmek için kullanılır.

Ve bu devreler, herhangi bir anormal durum veya arıza sırasında motorun ana devre bağlantısını kesmek için kenetlenmeyi sağlamak amacıyla, motoru ve sürücüleri önceden belirlenmiş diziye göre çalıştırmak için uygulanır.

Kaynaklar 1 faz ve 3 faz olabilir.50 Hz AC besleme, hem yerel hem de ticari amaçlarla dünya genelinde tedarik edilen en yaygın elektrik türüdür.50 Hz besleme ile beslenen senkron motorlar, 3000 d/d’ye kadar maksimum hıza sahiptir ve daha yüksek hız elde etmek için daha yüksek frekans beslemesi gerekir.

Düşük ve orta güçteki motorlar 400 V beslemeden beslenir ve 3,3 kv, 6,6 kv, 11 kv gibi daha yüksek değerler de sağlanır.

Kontrol ünitesi

Kontrol ünitesinin seçimi, kullanılan güç modülatörüne bağlıdır.Bunlar, yarı iletken dönüştürücüler kullanıldığında olduğu gibi, birçok türde olup, kontrol birimi, lineer aygıtları ve mikroişlemcileri kullanan ateşleme devrelerinden oluşur.

Sürücünün Avantajları

Sürücüler, bu günlerde amaca yönelik olarak kolayca kullanılabilir, ancak bu, sürücülerin tek avantajı değildir.Aşağıda listelenen birkaç başka avantaj var.

Sürücüler geniş kapsamlı tork, hız ve güçte kullanılabilirler.

Sürücüler kontrol özellikleri esnektir.Yük gerekliliklerine göre bunlar, kararlı duruma ve dinamik özelliklere göre şekillendirilebilir.Hız kontrolünün yanı sıra elektrikli frenleme, dişli çark, birçok özellikleri kullanılabilir.

Ne kadar güç veya problem olursa olsun, her türlü çalışma koşullarına uyarlanabilir.

Çevreyi kirletmezler.

Yakıt ikmali veya ön ısıtmaya ihtiyaç duymazlar, anında çalıştırılabilirler ve hemen yüklenebilirler.

Atmosfer dostu ve ucuz bir güç kaynağı olan elektrik enerjisi ile çalışırlar.

SÜRÜCÜ VE SÜRÜCÜ ÇEŞİTLERİ NEDİR SONUÇ :

Bugün Sürücü ve Sürücü Çeşitleri Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Burada sürücülerin temel kavramları ve genel yapısı üzerinde durduk.Umuyorum faydalı bir yazı olmuştur.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.