Schottky Diyot Nedir ? | Temel Elektronik Eğitimi

SCHOTTKY DİYOT NEDİR ?

Schottky diyot nedir ? Schottky diyot nasıl çalışır ? Schottky diyot nerelerde kullanılır ? Schottky diyot karakteristikleri nedir ?  Schottky diyot yapısı nasıldır ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız Schottky Diyot Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

SCHOTTKY DİYOT

Bu diyotun adı Alman fizikçi Walter.H.Schottky’den gelmektedir.Schottky diyot adı dışında Schottky bariyer diyotu veya sıcak taşıyıcı diyot olarak da anılır.Schottky diyotu, yarı iletken-metal bağlantıya sahip bir diyottur.

Bu diyot, 300 MHz’den daha büyük frekansları basitçe düzeltebilir.İleri voltaj düşüşü de çok düşüktür (0,15 ila 0,45 V).Bu, daha yüksek anahtarlama hızı ve geliştirilmiş sistem verimliliği ile sonuçlanır.

Diyottaki birleşme, metal (altın, tungsten, krom, platin, molibden veya belirli silisitler gibi) ve N-tipi katkılı silikon yarı iletken tarafından oluşturulur.Burada anot metaldir ve katot yarı iletken taraftır.

Schottky diyotunun sembolünü resim üzerinde görebilirsiniz.

Schottky Diyot Yapısı

Bir uçta, metal ve hafif katkılı n-tipi yarı iletken arasında bir bağlantı oluşur.Bu tek taraflı birleşimdir. Diğer uçta, metal ve ağır katkılı yarı iletken kontak mevcuttur.Omik ikili temas olarak adlandırılır.Bu temasta potansiyel yoktur ve düzeltici değildir.

Yarı iletkenin katkısı artarsa, tükenme tabakası genişliği azalır.Genişlik belirli bir seviyeye düştüğünde, yük taşıyıcıları tükenme bölgesi boyunca kolayca tünel açabilecektir yani boşluklar oluşturabileceklerdir.

Doping çok yüksek olduğunda, birleşme hiçbir zaman bir doğrultucu olarak hareket edemez ve omik bir temas haline gelecektir.Bu diyot, bir diyot ve aynı anda bir omik kontak olabilir.

Schottky diyotu unbiased bir durumda olduğunda, yarı iletken tarafında bulunan elektronlar, metalde bulunan elektronlara kıyasla çok düşük bir enerji seviyesine sahiptir.,

Böylece, elektronlar Schottky bariyeri olarak adlandırılan birleşme bariyerinden geçemezler.Diyot ileriye dönükse, N-tarafındaki elektronlar birleşme bariyerini geçmek ve metale girmek için yeterli enerjiye sahip olurlar.Bu elektronlar metale muazzam bir enerji ile girerler.

Sonuç olarak, bu elektronlar sıcak taşıyıcı olarak bilinir.Böylece diyot, sıcak taşıyıcı diyot olarak adlandırılır.

Cihazın tipik değerleri ile eşdeğer devresi (Schottky diyot) resimde gösterilmiştir.

Schottky diyotun normal P-N eklemli diyotla karşılaştırıldığında bazı benzersiz özellikleri vardır.

Tek kutuplu bir cihazdır.Bunun nedeni, metalden N-tipi yarı iletkene (ters yönde azınlık taşıyıcıları mevcut değildir) doğru akım akımının olmamasıdır.Fakat P-N eklemi diyotu iki kutuplu bir cihazdır.

Metaldeki boşlukların olmaması nedeniyle depolanan şarj yoktur.Sonuç olarak, schottky diyot diğer diyotlardan hızlı bir şekilde geçiş yapabilir ve gürültü de nispeten düşüktür.

P-N diyotuna (0.7 V) kıyasla daha düşük bariyer potansiyeli (0,2 – 0,25 V)

Schottky Diyotun V-I özelliklerinin karşılaştırılması

Bu diyottaki mevcut durum, N-tipi yarıiletkende elektronlar (çoğunluk taşıyıcılar) yoluyla gerçekleşir.

Formül = IT = IDiffusion+ITunneling + IThermonic emission

IDiffusion → Difüzyon akımı (elektronların konsantrasyon gradiyenti (dn/dx )ve difüzyon akım yoğunluğu (Dn x q x dn/dx))

Dn → Elektronların difüzyon sabiti.

q → Elektronik şarj = 1.6 × 1019 C

ITunneling → Tünel akımı

IThermonic Emission → Termal enerjiye bağlı elektron ejeksiyonundan dolayı (termiyonik emisyon), bu akım elektrotlar boyunca üretilecektir.

V-I Karakteristikleri

Schottky bariyerli diyotun ileri voltaj düşüşü, normal bir PN eklemi diyotuna kıyasla çok düşüktür.

İleri voltaj düşüşü 0,3 volt ile 0,5 volt arasında değişir.

Schottky bariyerinin ileri voltaj düşüşü silikondan yapılmıştır.

İleri voltaj düşüşü, aynı zamanda, N tipi yarı iletkenlerin doping konsantrasyonunu arttırır.

Bir Schottky bariyer diyotunun V-I karakteristikleri, yüksek yoğunluktaki akım taşıyıcıları nedeniyle normal PN eklemi diyotunun V-I karakteristiklerine göre çok daha diktir.

schottky diyot nedir

Schottky Diyot’un Avantajları

Schottky diyotun avantajlarına göz atalım ;

Çok az miktarda depolanmış şarj nedeniyle hızlı iyileşme süresi vardır. Böylece bu diyot, yüksek hızlı anahtarlama uygulaması için kullanılır.

Voltajı düşüktür.

Düşük bağlantı kapasitesine sahiptir.

Voltaj düşüşü düşük.

Schottky Diyotun Dezavantajları

Schottky diyotun dezavantajları aşağıdadır.

Ters kaçak akım.

Düşük ters voltaj derecesi.

Schottky Diyot Uygulaması

Anahtarlamalı güç kaynaklarında kullanılır.

Ters akım korumada kullanılır.

Deşarj koruması kullanılır.

Gerilim kelepçesi uygulamasında kullanılır.

RF mikser ve Dedektör diyotunda kullanılır.

Güneş pili uygulamasında kullanılır

SCHOTTKY DİYOT NEDİR SONUÇ : 

Bugün Schottky Diyot Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Schottky diyot ile diyotlar serisinin son birkaç yazısına yaklaşmış bulunmaktayız.Umarım faydalı olmuştur.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.