Motor Güçleri ve Güç Sınıflandırılması Nedir ?| Temel Elektronik Dersleri

ELEKTRİK MOTOR GÜÇLERİ VE SINIFLANDIRILMASI NEDİR ? 

Elektrik motor güçleri nedir ? Motor gücü neye göre belirlenir ? Motor güçleri nasıl sınıflandırılırlar ? Motor güçlerini nasıl anlamalıyız ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız Motor Güçleri ve Sınıflandırılması Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

ELEKTRİK MOTOR GÜÇLERİ VE SINIFLANDIRILMASI

Elektrikli makineler için güç sınıflandırması, bu makinenin düzgün çalışması için gereken besleme voltajını gösterir, aynı zamanda makineden kolaylıkla akabilen izin verilen maksimum akım miktarını gösterir ve eğer bu parametreler bunun üzerine çıkarsa, makinede problem çıkma ihtimali artacaktır.

Benzer şekilde, motor gücü sınıflandırması hakkında konuştuğumuzda, elektrik motorundan maksimum verimin elde edildiği uygun koşulları aramaktayız.Motor yetersiz olduğunda, aşırı yüklenme nedeniyle sık sık hasar ve kapanmalar olacaktır ve bu hiçbir zaman istenmez.

Öte yandan, bir motorun güç derecesi dikkatsizce kararlaştırılırsa, başlangıçtaki maliyet ve daha sonra nominal güç altındaki çalışma nedeniyle enerji kaybı, bu seçimi tamamen ekonomik olmayan hale getirir.

Elektrik motor gücü sınıflandırmasının diğer bir önemli kriteri, motorun çalışması sırasında ısı üretilmesi ve motordaki devre ve sürtünmede I2R kaybına bağlı olarak kaçınılmaz olmasıdır.

Bu nedenle, motorun havalandırma sistemi, üretilen ısının mümkün olduğunca çabuk yayılması için çok dikkatli bir şekilde tasarlanmalıdır.Motorun çıkış gücü doğrudan sıcaklık yükselmesiyle ilişkilidir, bu nedenle termal yükleme olarak da adlandırılır.

Havalandırma sistemi, işletim sırasında üretilen ısı, motor tarafından çevreye yayılan ısıya eşit veya daha az olacak şekilde tasarlandığında, termal dağılım ideal olacaktır.Şimdi, motorların tasarımı nedeniyle, motorun her yerinde sıcaklık aynı değildir.

Sarımlarda yüksek miktarda ısı üretilmektedir çünkü sarımlar daha yüksek ısı oluşumuna neden olmaktadır.Sarımda kullanılan yalıtım malzemeleri, çalışma sırasında motorun içinde üretilen ısı miktarına bağlı olarak da seçilmektedir.

Sonuç olarak, motor gücü oranının seçilmesi;

Uygun termik motor modelini elde etmek ve makineyi düzgün bir şekilde tasarlamak.

Motor çalışma sınıfını bulmak.

Çeşitli çalışma sınıfları için motor derecelerinin hesaplanması adına faydalı olacaktır.

Motor Çalışma Sınıfı ve Sınıflandırılması

Şimdi, hemen hemen her uygulamada, elektrik motorları kullanılıyor ve bunları kontrol etmek için elektrikli sürücüler kullanılıyor.Ancak tüm motorların çalışma süresi aynı değildir.

Bazı motorlar her zaman çalışır ve bazı motorların da çalışma süresi ,  bekleme süresinden daha kısadır.Buna bağlı olarak, motor çalışma sınıfı kavramı tanıtılmakta ve motorun bu çalışma döngülerine göre sekiz kategoriye ayrılmaktadır.

Sürekli çalışma

Kısa zamanlı çalışma

Aralıklı periyodik çalışma

Hareket ile aralıklı periyodik çalışma

Hareket ve frenleme ile aralıklı periyodik çalışma

Aralıklı periyodik yük ile sürekli çalışma

Hareket ve frenleme ile sürekli çalışma

Periyodik hız değişiklikleri ile sürekli çalışma

Sürekli çalışma

Bu çalışma, motorun yeterince süre çalıştığını ve elektrik motoru sıcaklığının sabit durum değerine ulaştığını gösterir.Bu motorlar kağıt fabrikası sürücülerinde, kompresörlerde, konveyörlerde vs. kullanılır.

Kısa zamanlı çalışma

Bu motorlarda, çalışma süresi çok düşüktür ve ısıtma süresi soğutma süresinden çok daha düşüktür. Böylece, motor tekrar çalıştırılmadan önce ortam sıcaklığına ulaşır.Bu motorlar vinç sürücülerinde, ev tipi cihazlar için tahrikler, valf sürücülerinde kullanılır.

motor güçleri ve sınıflandırılması nedir

Aralıklı periyodik çalışma

Burada motor bir süre çalışır ve daha sonra dinlenme süresi vardır.Her iki durumda da, sıcaklığın sabit durum değerine yükseltilmesi veya oda sıcaklığına soğutulması için zaman yetersizdir.Bu pres ve sondaj makinesi sürücülerinde görülür.

Hareket ​​ile aralıklı çalışma

Bu tür çalışmalarda, göz ardı edilemeyen ve o sırada bir ısı kaybı olan bir başlangıç ​​dönemi vardır.Bundan sonra, sabit durum sıcaklıklarına ulaşmak için yeterli olmayan çalışma periyodu ve dinlenme periyodu vardır.Bu motor çalışma sınıfı yaygın metal kesme ve sondaj aracı sürücüler, vinç vb. kullanılır.

Hareket ​​ve Frenleme ile Aralıklı Periyodik Çalışma

Bu tip sürücülerde, çalıştırma ve frenleme sırasında ısı kaybı göz ardı edilemez.Dolayısıyla, ilgili dönemler başlangıç ​​periyodu, çalışma periyodu, fren periyodu ve dinlenme periyodudur, ancak tüm periyotlar ilgili sabit durum sıcaklıklarına ulaşmak için çok kısadır.

Aralıklı Periyodik Yük ile Sürekli Çalışma

Bu tür motorlu görevlerde, her şey periyodik çalışma ile aynıdır, ancak burada dinlenme periyodunun yerine bir yük çalışma periyodu meydana gelmez.Presleme, kesim bu sistemin örnekleridir.

Hareket ve Frenleme ile Sürekli Çalıştırma

Aynı zamanda bir başlangıç, hareket ve frenleme periyodudur ve dinlenme periyodu yoktur.Yel değirmeni ana sürücüsü bir örnektir.

Periyodik Hız Değişiklikleri ile Sürekli Çalışma

Bu tür bir motor görevinde, farklı yüklerde ve hızlarda farklı çalışma süreleri vardır.Ancak dinlenme süresi yoktur ve tüm periyotlar sabit durum sıcaklıklarına ulaşmak için çok kısadır.

ELEKTRİK MOTOR GÜÇLERİ VE SINIFLANDIRILMASI SONUÇ : 

Bugün Elektrik Motor Güçleri ve Sınıflandırılması adlı yazıyı sizlerle paylaştık.Sürücü ve motorlarla ilgili yazılarımıza devam ediyoruz.Umarım faydalı oluyordur.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.