ISPSoft Dersleri| Delta ISPSoft Eğitimi

DELTA ISPSoft KULLANIM ve EĞİTİMİ

Delta ISPSoft nedir ve nasıl kullanılır ?.ISPSoft’un WPLSofttan farkı nedir?.ISPSoft ile birlikte gelen yenilikler nelerdir?.ISPSoftun eksiklikleri nelerdir?.Bugün Delta ISPSoft Kullanım ve Eğitimi adlı yazımızda ISPSoft üzerine bir inceleme yapacağız.

ISPSoft çıktığı günden bu yana birçok güncelleme gerçekleştirdi ve sürekli kendini yeniledi.Fakat dilinin İngilizce olması ve aynı zamanda tüm kılavuz niteliğinde dökümanlarının da İngilizce olması dolayısıyla tüm kullanıcılara henüz ulaşabilmiş değil.

ISPSoft programı içerisinde hangi özelliklerle karşılaşacağımızı hep birlikte inceleyelim.

Özellikle de Delta AH ve AS serilerinin , CANOpen özellikleri ve yine yeni nesil özelliklerinin ardından ISPSoft’a gelen C programlama özelliğini de dikkate alacak olursak , ISPSoft , Delta plc programcıları açısından günümüzde çok daha önemli bir yer tutmaktadır.

DELTA ISPSoft PROGRAMI KULLANIMI

ISPSoft Deltanın WPLSofttan sonra çıkarmış olduğu yeni Plc programıdır.Konsept olarak birçok yenilikle kullanıcıların karşısına çıkmıştır.

ISPSoft programını çalıştırdığınızda ;

Üst tarafta Tool Bar (Araç Çubuğunu göreceksiniz)

Size göre ekranın sol tarafında kalan alan ise Workplace (Çalışma Alanı) olarak adlandırılır.

Tool Bar’ın hemen altında kalan Local Symbols alanı ise Variables (Değişkenler) olarak adlandırılır ve içerisinde o sayfada tanımlanan tüm değişkenler yer alır.

DELTA ISPSoft KULLANIM ve EĞİTİMİ

Değişkenleri tanımlanan alanın hemen altında kalan alan ise Ladder Edit Area (Ladder kurma/değiştirme alanı) olarak geçer ve burada programı yazıyor olacaksınız.WPLSoft’tan farkı ise burada ‘Network’ adı verilen satırları alt alta WPLSoftta ki kadar rahat birleştiremiyorsunuz ya da aynı hızda kod yazamayabilirsiniz.

En altta yer alan Output Window (Çıkış Ekranı) alanı ise Compile yaptığınızda meydana gelen hataları gösterir ya da yoksa size sistemin tamam olduğunu gösterir.

Sağ tarafta Delta Library (Delta Kütüphanesi) yer almaktadır ve burada hazır Com Protokolleri vb. Function Block (Fonksiyon Bloğu) şeklinde bulunmaktadır.

ISPSoft ve WPLSoft Arasındaki Farklar Nelerdir ?

ISPSoftta programı simüle edebilmek için COMMGR adlı programı kurmanız gerekmektedir.Ancak WPLSoftta buna gerek yoktur.Yazmış olduğunuz programı direk simüle edebilirsiniz.

COMMGR programın da ise haberleşme türünü seçmelisiniz ve aynı şekilde ISPSoftun Communication Settings (Haberleşme Ayarları) bölümünden aynı haberleşme türünü seçerek ilerlemelisiniz.

COMMGR programını açtığınız da ise sağ tarafta karşınıza ADD (Ekle) , CONFIGURE (Düzenle) , DELETE (Sil) , START (Başla) , STOP (Dur) , LANGUAGE (Dil) ve ABOUT (Hakkında) butonları gelecektir.Burada Ekle butonuna bastığınızda Driver Properties (Sürücü Özellikleri ) karşınıza çıkacaktır.

Delta ISPSoft COMMGR kullanımı

Driver Name (Sürücü İsmi) alanı size bırakılmıştır.Siz istediğiniz birşeyi yazabilirsiniz isim olarak buraya.

Connection Setup (Bağlantı kurulumu) : Buradan RS232/422/485 , USB (Virtual Com) , Ethernet , DirectLink (Direk Link) USB , DirectLink Ethernet , DVP Simulator gibi haberleşme kanallarını seçebilirsiniz.Simülasyon yapmak için DVP Simulator seçimi yapmanız gerekmektedir.

Önemli bir hatırlatma: Eğer programı ‘Run’ konumuna aldığınızda Kontakları ‘Set On’ ya da ‘Set Off’ yapamıyorsanız bu fiziksel giriş kullanmanızdan dolayı meydana gelir.Bunun için program üzerinden ‘Set Mpu X On/Off’ seçeneğini ‘On’ yapmalısınız.Bu seçenek ise Araç Çubuğunda Online Mod’un sağ tarafında kalmaktadır.

ISPSoftta bulunan Çalışma ya da Proje alanı ise kendi içinde çok faydalı birçok özellik getirmiştir.Örneğin , WPLSoftta task (etiket) atayamıyorduk ancak ISPSoftta data registerlara atadığınız bir etiket sayesinde programın herhangi bir yerinde bu etiketin data registerını değiştirmeniz durumunda tüm programdaki o etikete dair alanlar değişecektir.

ISPSoftun yine en güzel yönlerinden biri ise Fonksiyon Blokları oluşturulabilmesidir.Bu bloklar sayesinde daha hızlı ve daha az yer kaplayan bir program oluşturulabiliyor.

Aynı zamanda oluşturulan bloklar çok fazla kolaylık sağlıyor.Giriş ve çıkışlarını birkez belirledikten sonra aynı bloğu kopyalayarak birçok yerde kullanabilir ya da blok üzerinde değişiklikle programın tümüne bakmaksızın işleminizi tüm program üzerinde etkin kılabilirsiniz.

DELTA ISPSoft KULLANIM ve EĞİTİMİ SONUÇ :

Bugün ISPSofta dair öne çıkan detayları sizlerle paylaştık.Bu seride ISPSoft’a dair birçok inceleme ve örnek paylaşma niyeti içerisindeyiz.ISPSoft yakın gelecekte Türkçe kaynaklarında çoğalmasıyla birlikte tüm kullanıcıların kullanım alanına girecektir.

İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.