Elektriğin Doğası | Elektrik Eletronik Dersleri

ELEKTRİĞİN DOĞASI VE ELEKTRİK KAVRAMI

Elektriğin doğası nedir ? Elektrik kavramı nedir ? Temel elektronik nedir ? Atomun yapısı nedir ? Elektrik ile ilgili temel bilgiler nedir ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız Elektriğin Doğası ve Elektrik Kavramı adlı yazımızla karşınızdayız.

Bu yazı dizisinde temel elektroniğe dair bir dizi yazılarımızla elektroniğin temelini anlamaya çalışacağız.

ELEKTRİK 

Elektrik en yaygın enerji formudur.Elektrik , aydınlatma , nakliye , yemek pişirme , iletişim, fabrikalardaki çeşitli ürünlerin üretimi ve daha fazlası gibi çeşitli uygulamalar için kullanılmaktadır.Tam olara elektriğin ne olduğunu hiçbirimiz bilememekteyiz.

Arka planda meydana gelen elektrik ve teori kavramları , farklı davranışlarını gözlemleyerek geliştirilebilirdir.

Elektriğin doğasını gözlemlemek için , durumların yapısını incelemek gerekmektedir.Evren üzerindeki her madde moleküler olarak bilinen son derece küçük maddelerden meydana gelmektedir.

Molekül , bu maddenin tüm kimliğinin bulunduğu , o maddenin en küçük parçacığıdır.Moleküller atom olarak bilinen daha küçük parçacıklardan oluşmaktadırlar.Bir atom , var olan bir elementin en küçük parçacığıdır.

İki çeşit madde bulunmaktadır.Madde , moleküllerin benzer atomlardan meydana getirdiği bir element olarak bilinmektedir.Molekülleri birbirinden farklı atomlardan oluşan madde ise , bileşik olarak adlandırılır.

Elektrik kavramı ise maddelerin atomik yapılarından elde edilebilir.

temel elektronik dersleri

Atomun Yapısı :

Atom , bir merkezi çekirdekten oluşmaktadır.Çekirdek , pozitif protonlardan oluşmaktadır ve daha az nötron bulunmaktadır.Bu çekirdek , orbital elektronların sayısı ile çevrilidir.

Her elektronun negatif yükü 1.602×10^-19 Coulomb ve çekirdekteki her bir protonda +1.602×10^-19 Coulomb pozitif yüke sahiptir.Ters yük nedeniyle çekirdek ile yörüngedeki elektronlar arasında bir çekim gücü bulunmaktadır.

Elektronlar çekirdeğin kütlesine kıyasla nispeten ihmal edilebilir bir kütleye sahiptir.Her bir proton ve nötronun kütlesi bir elektron kütlesinin 1840 katıdır.

Her elektronun ve her bir protonun modül değeri aynı olduğundan elektronların sayısı, elektriksel olarak nötr bir atomdaki proton sayısına eşittir.Bir atom elektronları kaybettiğinde pozitif yüklü iyon haline gelir ve benzer bir şekilde atom elektron kazandığında negatif iyon haline gelir.

Atomlar en dış yörüngesinde gevşek bir şekilde bağlı elektronlara sahip olabilirler.Bu elektronların ana atomlardan ayrılması için küçük bir enerji gerekmektedir.

Bu elektronlar , maddenin içinde rastgele hareket eden ve bir atomdan diğerine aktarılan serbest elektronlar olarak adlandırılırlar.

Bir bütün olarak eşit olmayan sayıda elektron ve proton içeren herhangi bir madde parçası elektrik yüklü olarak adlandırılır.

Protonlarına göre daha fazla sayıda elektron olduğunda , maddenin negatif yüklü olduğu ve elektronlarla karşılaştırıldığında daha fazla sayıda proton olduğu zaman , madde pozitif yüklüdür diyebiliriz.

Elektriğin temel doğası gereği , negatif yüklü bir gövdenin bir iletken aracılığı ile pozitif yüklü bir gövdeye bağlanması durumunda , negatif gövdenin aşırı elektronları , pozitif olan alandaki elektron eksikliğini kapatmak için pozitif gövdeye doğru akmaya başlar.

Burada umuyorum ki yukarıdaki açıklamalardan çok temel kavramlara sahip olmuşsunuzdur.Normal oda sıcaklığında bol miktarda serbest elektron bulunan bazı malzemeler bulunmaktadır.

Bu tür malzemelerin çok iyi bilinen örnekleri , gümüş , bakır , alüminyum , çinko vb.’dir.Bu potansiyel elektronların hareketi, bu materyallerin bir parçası boyunca elektrik potansiyel  farkı uygulanırsa , belirli bir yöne kolayca yönlendirilebilirler.

Bol miktarda serbest elektron sebebi ile bu malzemeler iyi bir elektriksel iletkenliğe sahiptirler.Bu malzemeler iyi iletken olarak adlandırılırlar.Bir iletken içerisindeki elektronların bir yönde kayması, akım olarak bilinir.

Aslında elektronlar düşük potansiyelden (-Ve) daha yüksek potansiyele (+Ve) akarlar ancak genel konvansiyonel akım yönü potansiyel noktanın düşürülmesi için en yüksek potansiyel nokta olarak düşünülür.Bu sebeple de bilinen akım yönü , elektronların akış yönünün tam tersi olmuştur.

Cam , mika ,porselen gibi metalik olmayan malzemelerde en dış yörünge tamamlanır ve en dıştaki kabuğundan elektronları kaybetme şansı nerdeyse yoktur.Bu nedenle bu tip malzemelerde neredeyse hiç serbest elektron bulunmamaktadır.

Bu sebeple de bu malzemeler elektrik üretemez ki bu malzemelerin elektriksel iletkenliği çok zayıftır.Bu materyal iletken olmayan veya elektriksel yalıtkan olarakta bilinmektedir.

Elektriğin doğası , bir iletken içerisinde akarken , elektriksel bir potansiyel fark boyunca uygulanır.Ancak yüksek elektriksel potansiyel fark olsada bir yalıtkan içerisinden akmaz.

ELEKTRİĞİN DOĞASI VE ELEKTRİK KAVRAMI SONUÇ : 

Bugünki yazımızda Elektriğin doğası ve elektrik kavramı adlı yazıyı sizlerle paylaştık.Burada temel elektroniğe bir giriş yapmış bulunmaktayız.

Elektriğin doğasını anlamak yapacağımız işlerle alakalı bizlere yardımcı olacaktır.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.