Sysmac Studio Eğitimi -5 | Omron Sysmac Studio

SYSMAC STUDIO EĞİTİM SETİ İNCELEME

Sysmac Studio nedir ? Sysmac studio nasıl kullanılır ? Sysmac studio ile neler yapılabilir ? Sysmac studio ayarları nedir ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız bu yazı dizisinde Sysmac Studio Eğitim Setini inceliyoruz.

SYSMAC STUDIO EĞİTİM SETİ

Library Project : Proje için hazır kütüphanelerin içinde barındırıldığı alandır.

IAG Project : Fonksiyon bloklarını kendimizin oluşturabildiği ve kullanabildiğimiz alandır.

Sysmac Studio ; Plc , Ekran Programlama (HMI) , Servo Sürücü gibi sistemlerin entegre olarak tek bir program üzerinden kullanılmasını sağlayan bir yazılımdır.

Versiyon bilgisi ; CPU’nun üzerinde yazar.Eğer kullandığınız CPU’nun versiyonu yoksa , online olduğunuzda yanlış bir versiyon varsa program hata verip doğru versiyonu size gösterecektir.

Open Project : Daha önceden kaydedilmiş projelere buradan ulaşabilir ve açabilirsiniz.Burada herhangi bir değişime izin verilmez.Bu alana C:Omron/Data/Solution/Projeler kısmından erişebilirsiniz.

Ya da Import/Export denilerek proje içeri alınabilir ya da dışarı çıkarılıp kaydedilebilir.

Yine buradaki projelerin backup’ını yani yedeğini alıp bir başka bilgisayar/işletim sisteminde çalıştırabilirsiniz.Böylece verilerinizi korumuş olursunuz.

Export ettiğinizde dosya uzantısı .smc2 şeklindedir.

Connect to device kısmı ise ; Online olmak istediğinizde halihazırdaki makine kontrolcüsüne direk olarak bağlanmak adına kullanılır.

Gerçek bir makine/sisteme bağlanmak için ; EtherCAT haberleşme protokolü kullanılır.

Configurations and Setup kısmı -> Ayar kısmıdır -> Haberleşme protokolü ise EtherCAT’dir.

Ayarları yapmadan önce bizim sisteme ‘online’ yani bağlanmamız gerekmektedir.

Controller -> Communication Setup -> Üzerinden IP adresi kısımlarını göreceksiniz.Kontrolcünün IP adresi sabittir ve Ethernet ile (192.168.250.1) olarak set edilmiştir.Bunu siz değiştirebilirsiniz.

Bu ayarları kendi bilgisayarımızda yapmak adına da ;

Lokal ağ ayarları -> İnternet Protocol  Versiyon4(TCP/IPV4) üzerinden aynı IP adresini set etmelisiniz.Bu alana kendi bilgisayarınızdan ulaşabilirsiniz.(Ağ bağlantıları kısmından)

Bağlanmaya çalıştığımız kontrolcü ile IP adresimizi aynı yaptığımızı varsayıyorum.Bunun tamam olduğunu nasıl kontrol ederiz ?

Bilgisayarınızdan CMD (command) ekranını açınız ve ping atınız.

Omron sysmac studio dersleri

Ping 192.168.250.1

Bu komutu gönderdiğinizde cevap alıyorsanız , IP adresleri uyumlu ve tamamdır diyebiliriz.

Aynı şekilde program üzerinden  ‘Ethernet Communication Test’ tıklanarak ‘Test Ok’ yazısı görülürse bağlantı tamamdır anlamı buradan çıkarılır.

Yine yukarda araçların içerisinde sarı renkte göreceğiniz online butonu bulunmaktadır.Tıkladığınızda sağ altta kontrol status kısmında online mod ve ‘run’a geçip geçmediği bilgisini görebilirsiniz.

Yine burada IP adresi ve alarm bilgisi de görünmektedir.

EtherCAT içinse ; sol tarafta bulunan EtherCAT üzerine çift tıklamalıyız.Ardından burada tanımlı cihazları ve haberleşmeye bağlı cihazları görebiliriz.Master’a sağ tıklayıp ‘compare and merge with actual network configuration’ denilerek EtherCAT üzerinden diğer haberleşme yaptığımız ya da bağlı olduğumuz cihazlara erişebilir ve bunları görüntüleyebiliriz.

Yani aslında hatta ne kadar cihaz var ve bağlı sorusununda cevabını buradan bulmuş oluyorsunuz.

Sistem cihazları buldu ve göründü.Ardından Apply Actual Network Configuration denilerek projenize bağlı olan cihazları almış olursunuz ve set etmiş olursunuz aslında.

Ardından gelecek olan projede node1,node2,node3 vb adresler bulunmaktadır ve bunlar EtherCAT adresleridir.Matematiksel olarak 1,2,3 vb. değilde ethercat portundan çıktıktan sonra sırası ile hangi cihaz varsa ona node1 , sıradakine node2 vb. gibi slave adreslerini atar ve bu sebeple bu şekilde kullanılır.

CPU / Expansion Racks :

Toolbox üzerinden offline oluyoruz ilk önce.Multiview explorer kısmından CPU/Expansion Racks kısmına tıklayarak ilgili bölüm açılır.CPU ile sonlandırma kapağı arasına sağ tarafta bulunan kütüphanelerden kart , cihaz ekleme işlemlerini yapabiliriz.(Giriş/Çıkış/Sıcaklık vb. kartlar)

Offline iken kartlarınızı ekleyebilir ve ardından online olup compare and merge with actual with configuration denilerek gerçek konfigürasyona ulaşabilirsiniz.Daha önceden oluşturulmuş sistemin programlarla karışmasını bu şekilde önlemiş olursunuz.

Expansion Rack (Genişleme Rafı) 8 adet eklemeye izin verir.I/O map  ise ; EtherCAT üzerinden bağlanılan cihazların yer aldığı bir sekmedir ve ilgili sürücülere ait değişkenler yani giriş/çıkışlar vs burada bulunmaktadır.

Programda kullanacağımız değişkene bir isim atayabiliriz.Bu işlem içinse ‘Variable’ kısmı altından işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek : Node 1 -> Servo bir sürücü olsun.Bu sürücünün control wordüne -> ‘variable’ kısmına ‘servo_1_kontrol_word’ adını atayabilirsiniz.

Her bitin bir anlamı vardır.0. biti 1 yaptığımızda ilgili servoya ‘power on’ yani enerji vermiş oluruz.Bu amaçla kullanılan arayüzdür I/O Map.Ek olarak adından da anlaşılacağı üzere Giriş/Çıkış haritasıdır.

Değişken tanımlarken bir isim veririz ve bunu program içerisinde kullanırız.Burada 63 adet daha ek kart bağlanabilmektedir ve bu sebeple ek olarak enerji kartı eğer ek kart kullanılacaksa takılmalıdır.

Yine değişkenler adına ; I/O map üzerinden variable alanından isim verilebilir ya da sağ tıklayıp Create Device Variable denilerek adres tanımlama işlemleride buradan yapılabilir.

Tüm bu tanımlamalarınız en sağda ‘Variable Type’ kısmında Global variable (Global Değişken) olarak atanır.

Global değişken -> Oluşturulacak tüm programların altında oluşturulacak değişkenlere global değişkenler denir.Output(çıkış) tanımlama işlemleride aynı şekilde yapılmaktadır.

Ardından programlama kısmında section kısmına geçerek buradan bu bilgileri izleyebiliriz.

Programming kısmında ilgili alana sağ tıklayarak yeni bir fonksiyon/fonksiyon bloğu oluşturabilirsiniz.

Ladder diyagram oluşturmak içinse ; program->section’a çift tıklayarak ladder diyagramı açabiliriz.

Ekran üzerinde yani ladderda vb. kontakları eklemek adına ‘C’ harfine basmalısınız.Kontağı yerleştirdikten sonra daha önce tanımlamış olduğunuz tüm değişkenlere erişimi buradan sağlayabilir olacaksınız.

Ek olarak açılacak olan comment penceresine o kontağın ne ile ilgili olduğu gibi bilgileri yazabilirsiniz.(Start (başla) butonu vb.)

Yine ladder üzerinde sağ tıklayarak insert input/output denilerek giriş/çıkış kontakları eklenebillir.

Eklediğiniz buton ismi kırmızı renkte olacaktır ve bu durum herhangi bir hata olduğunu ifade etmez.Bu ilgili ismin global değişken olduğunu gösterir.

Yeşil renklerde ; yorumları gösterir ladder diyagram üzerinde.Ya da tools ->option ->ladder editör seçilerek color section kısmından renkleri değiştirebiliriz.

Yazdığınız programda hata var ise Programming kısmı altında kırmızı ünlem işaretini göreceksiniz.Ya da ladder üzerinde F7 ile compile ettiğinizde en altta hatanın ne olduğunu bize gösteren bir ekran göreceksiniz.

Programı yazdığınızı varsayarak ;

Değişiklikleri kontrol etmek adına , makine kontrolcüsüne online olarak bağlandığınızda ; synchronize(senkronize) butonuna toolbar üzerinden basınız.

Karşımıza synchronization penceresi gelecektir.

Altta 4 adet seçenek göreceğiz.

Clear the present … seçeneğini işaretlerseniz ; tüm kalıcı hafızayı sıfırlarsınız.

Do not transfer the program source .. işaretlerseniz ; Program kaynak kodlarını makine kontrolcüsüne atma demiş olursunuz.Bu işlem ise şu anlama gelir ; makine çalışır ancak programı daha sonra almak istediğinizde PC’ye herhangi bir program gelmez.

Do not transfer the following … seçeneğini seçerseniz ; EtherCAT slave parametreleri ve CJ serisi özel kartların (sıcaklık , analog) vb. backup parametrelerine ulaşılamaz.Örneğin ; Tıkladığımızda bu seçeneğe  ;bir servo sürücünün bir takım parametrelerini ayarlayıp tiki kaldırıp yüklersek eğer , bu backup parametrelerini de yüklemiş oluruz.

Do not transfer the Ethernet/IP kutucuğunu işaretlerseniz , Ethernet/IP bağlantı ayarlarını transfer etmez sistem.Tik kaldırılırsa transfer edecektir.

Ethernet/IP adresi sonradan değiştirilebilirdir.(Ayrı bir sekme üzerinden)

Transfer to controller denilerek kontrolcüye data taşınmaya başlar.Program taşınırken sağ altta kontroller status kısmında program mode’u görebiliriz.

Sisteme ‘Kapalı Kontak’ eklemek adına  ;kontağa sağ tıklayıp ‘invert’ diyerek açık bir kontağı kapalı bir hale getirebiliriz.

Senkronizasyon penceresinde kırmızı rengin anlamı, yüklemeye çalıştığınız programla kontrolör içerisindeki program eşleşmiyordur.

Programda bir buton eklediğinizi varsayarak senkronizasyon penceresinde en altta task/program ve section kısımlarının kırmızıya döndüğünü  göreceksiniz.Üç noktaya tıkladığımızda yapılan değişiklikleri vb. görebilirsiniz.

Burada programın eski ve yeni halini görebilirsiniz.Eski hal denilen programın halihazırda kontrolcü içerisindeki halidir.Yeni hal ise bizim o programda yaptığımız değişikliklerdir.

Transfer to controller denilerek yeni programı kontrolcüye yollayabiliriz ve ardından The Synchronization Process Succesfully finished derse işlem tamamdır.Kırmızı ile uyarı verirse hata vardır ve dönüp düzeltmek gerekmektedir.

Online Edit işlemi ise ; çalışan bir programda programın çalışmasını etkilemeden ve durdurmadan değişiklik yapmamıza imkan tanır.Program (Ladder) üzerinde sol en başa sağ tıklayıp -> online edit ->start denilerek işlemi çalıştırabilirsiniz.

Kontağa sağ tıklayıp ‘Diff Up’ vb. denilerek yükselen kenar vb. eklenir.Online edit -> start dedikten sonra değişiklik yaptık diyelim.Tekrar sol en başa gelip online edit diyerek -> Transferi seçerek değişiklikleri gönderebiliriz.

Controller Setup ->operation settings seçilerek burada ayarlamalar yapabilirsiniz.Basic Settings ; sd memory card makine kontrolcüsü üzerinde pilin olduğu alanda 4 adet dip switch bulunmaktadır.Dip switchlerden 2 no’lu olan ‘on’ olduğunda hafıza kartı başlangıçta kontrol edilir.

Şayet bir backup dosyası varsa hafıza kart içerisinde , sd kart üzerinden kontrol edilerek makine kontrolcüsünün hafızasına taşınacaktır.

Yine buradan yazma koruma ve hafıza kartı backup datası koruma seçenekleri engellenebilir ya da izin verilebilirdir.

FINS Ayarları ;  IP adreslerinden oluşur.Bir takım farklı CPU’lar var  ise onların IP adresleri buraya girilerek işlem tamamlanır.O sebeple kullanılır bu kısım.

Event Level Settings ; CJ Serileri , motion kontrol vb. gibi hata kodlarının olduğu ekrandır burası.Hazır bir ekran olarak bize sunulur.Örnek olarak ; Self-diagnosis altında Low Battery Voltage hatasını programda nasıl kullanabiliriz ?

Kodu = 0x000B0000’dır.

Programs -> section kısmına geldikten sonra ; Yeni bir network ekledik diyelim.Sağ tarafta bulunan Toolbox ve system control altında getPlcError fonksiyonunu sürükle bırak yöntemi ile yeni bir terminalin (Ladder’da) içerisine atınız.

Fonksiyonlar ‘I’ ile anılır ve ladderda eklenir.Internal değişkenler programda ‘siyah’ renkle gösterilir.

Burada bir fonksiyon bloğunu ekledik diyelim  ;

‘=’ bloğunda In1 ve In2 pininde ;

In2 pini için 0x000B0000  girmek  içinse -> “Dword#16#0080000” şeklinde kullanılmalıdır.

Çıkıştaki bobini HMI ya da bilgisayar tabanlı bir sistemde göstereceksem eğer bunu global değişken olarak atıyoruz.Global olarak atadığımızda ilgili ismin kırmızı olduğunu göreceksiniz.

Variable kısmından da -> Internal ve external olarak değişkenleri görebiliriz.

SYSMAC STUDIO EĞİTİM SETİ İNCELEME SONUÇ:

Bugünki yazımızda Sysmac Studio Eğitim Seti İnceleme adlı yazıyı sizlerle paylaştık.Bu yazı dizisi ile sysmac studio’ya dair her detayı sizlerle paylaşmak niyetindeyiz.Tam anlamıyla programa hakim olmak ve kullanabilmek adına her kelimesi büyük önem taşımaktadır.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.