Soru Cevaplarla Elektrik Elektronik -4 | Elektronik Dersleri

SORU CEVAPLARLA ELEKTRİK ELEKTRONİK ÖĞREN -4

Merhabalar ; Soru cevaplarla elektrik elektronik öğren serisinde dördüncü yazımız ile karşınızdayız.Bu seride 20’şer adet soru ve cevaplarını sizlerle paylaşmaya çalışacağım.Umuyorum faydalı olacaktır.Elektrik Elektronik öğrenmek adına güzel bir adım olmaya başladığını düşünmekteyim.

SORU CEVAPLARLA ELEKTRİK ELEKTRONİK -4

1) Frenleme sırasında enerjiden tasarruf etmek için hangi frenleme kullanılmalıdır ?

a) Dinamik

b) Plugging

c) Rejeneratif

d) Hiçbirisi

Cevap : Rejeneratif frenleme enerjisi , frenleme esnasında kaynağa geri verilir.

2) Asenkron motorları vb. çalıştırmak adına kullanılan invertörlerin V/f kontrol kavramı nedir ?

a) Sabit tork işlemleri

b) Hız değişikliği

c) Manyetik kayıp azaltımı

d) Harmonik eliminasyon

Cevap : Tork T ∝ φ  ve Akış ∝  V/f. Bu durumda akışı sabit bir değerde tutarsak , torkda sabit bir değerde olacaktır.

3) Aşağıdakilerden hangisi elektrikli frenleme yöntemleri arasındadır.

a) Plugging

b) Dinamik

c) Rejeneratif

d) Hepsi

Cevap : Frenleme , motoru kasıtlı olarak durdurma işlemidir.Frenleme , gürültü , sıcaklık artışı , bakım ve onarımını içeren mekanik bir sisteme entegredir.Bu etkileri azaltmak adına ise elektrikli frenleme kullanılır.Şıklarda ifade edilenler elektrikli frenleme sisteminin farklı tipleridir.Elektrikli frenleme etkilidir ancak tek başına motoru etkin bir şekilde durduramaz.Bu sebeple elektrikli frenleme , etkili frenleme sistemi haline gelen mekanik frenleme ile gelir.Rejeneratif frenlemede motor beslemeyi geri besler.Motorun takılmasında ilk önce yavaşlama ve ters yönde dönme eğilimi vardır ve ardından da mekanik frenleme devreye girer.Bu sebeple yukarıdakilerin hepsi doğrudur.

4) Seri motorlarda aşağıdaki frenlemelerden hangisi mümkün değildir ?

a) Rejeneratif frenleme

b) Dinamik frenleme

c) Karşı akım frenleme

d) Rheostat frenleme

Cevap : Rejeneratif frenleme durumunda geri emf, besleme voltajından daha büyüktür.Seri motorda arka emf , besleme voltajını aşamaz.Böylece rejeneratif frenleme mümkün değildir.

5) Besleme voltajının polaritesi hangi tür frenlemede tersine çevrilir ?

a) Rejeneratif frenleme

b) Dinamik frenleme

c) Plugging

d) Hiçbirisi

Cevap : Motor çalışırken , besleme voltajının polaritesi tersine çevrilir ki frenleme tipi karşı akım frenlemesi/tıkanması olarak adlandırılır.Bu durumda dönüş yönü tersine çevrilir ve motor torkunun yönü de tersine çevrilir.

8) VVVF kontrolün tam formu nedir ?

a) Değişken voltaj Var frekansı

b) Var değişken voltaj frekansı

c) Değişken Var voltaj frekansı

d) Değişken voltaj değişken frekansı

Cevap : VVVF değişken voltaj frekans kontrolü anlamına gelir.VVVF hız kontrolünün etkisi tork-hız eğrisinin şeklini korumaktır ancak hız ekseni boyunca kaydırmak anlamındadır.VVVF kontrolü için , tork-hız eğrisinin şekli tüm frekanslarda aynı olduğundan , kayma hızı (rpm) aynı olduğunda , bir indüksiyon motorunun torkunun aynı olduğunu izler.VVVF kontrolü ile , mümkün olan hız aralığı , nominal hızın yaklaşık %10 ile %150’sidir.

9) Çalışabilmesi için bir asansör sürücüsü neye ihtiyaç duyar ?

a) Sadece bir quadrant

b) İki quadrant

c) Üç quadrant

d) Dört quadrant

Cevap : Asansör sürücüsünün çalışabilmesi için dört quadrant(çeyrek) çalışması gerekmektedir.Asansör tahriki dört quadrantta çalışır(1. quadrant) , ileri frenleme (2. quadrant) , ters çalışma (3. quadrant) ve geri/ters frenleme (4. quadrant)

Elektronik dersleri

10) Elektrik sürücülerinin temel elementi nedir ?

a) Elektrik motoru

b) Kontrol sistemi

c) Elektrik motoru ve kontrol sistemi

d) Yukarıdakilerden hiçbiri

Cevap : Hareket kontrolü için kullanılan sistem veya motor elektrikli sürücü olarak adlandırılır.Bu nedenle de bir elektrikli süücünün temel elemanları elektrik motoru ve kontrol sistemidir.

11) Alan akısı değişimi ile hız kontrolü nedir ?

a) Sabit güç sürücüsü

b) Sabit tork sürücüsü

c) Değişken güç sürücüsü

d) Yukarıdakilerden hiçbirisi

Cevap : Alan akısı değişimi , değişken tork ve sabit güç sürücüsü çalışmasına neden olmaktadır.

12) Bir motor 50 mm’lik bir ısınma süresi sabitine sahiptir.Motor tam ölçekli/skala çalıştığında , son sıcaklık artışı 80 C derecedir ve motor tam yükte çalışırsa , 1 saat sonra sıcaklık artışı ne olur ?

a) 55.9 C derece

b) 58 C derece

c)56 C derece

d) 60 C derece

Cevap : t/tH = 60/50 =1.2 , Bu durumda Ʈ = 80 x (1 – e-1.2) = 55.9o olacaktır.

13) Sabit tork sürücü için hangi hız kontrol yöntemi tercih edilmektedir ?

a) Saha kontrolü

b) Armatür voltajı kontrolü

c) Mekanik yükleme sistemleri

d) Yukarıdakilerden hiçbiri

Cevap : Belirli bir hıza kadar olan hızların , armatür voltajını kontrol ederek , elde edilebileceğini biliyoruz.Bu sebeple , nominal hızın ötesindeki hızlar , asla armatür voltajı kontrolü ile elde edilemez.Bu amaçla da alan akımı azalır.Alan akısının azalması daha az üretilen tork ile sonuçlanır.Ancak , güç aynı kalır.Bu sebeple alan kontrolü sabit güç kontrolü olarak adlandırılır.Armatür akısının azaltılması daha az üretilen güce yol açar.Ancak , tork aynı kalır.Bu nedenle , armatür voltaj kontrolü sabit tork kontrolü olarak adlandırılır.

14) Değişken frekans beslemelerinde çalışırken , AC motorları ne için değişken bir voltaj ihtiyacı duyar ?

a) Yalıtımın korunması için

b) Saturasyon etkisinden korunmak için

c) İnvertörün kabiliyetlerinin gelişmesi için

d) Tristörün dV/dt’den korumak için

Cevap : Asenkron motor karakteristikleri , frekans değiştirildiği zaman uygulanan voltajın sürücü tarafından orantılı olarak ayarlanmasını gerektirir.Örnek olarak , bir motor 50 Hz’de 440 voltta çalışacak şekilde tasarlanmışsa , frekans 25 Hz’e düştüğünde uygulanan voltaj 230 Volt’a düşürülmelidir.Böylece hertz başına voltaj oranı sabit bir değere ayarlanmalıdır(bu durumda 440/50 =8.8).Değilse , çekirdekteki saturasyon/doygunluk sebebi ile makine kısa sürede mıknatıslaşabilir ve ardından da motoru çalıştırmak durumunda motor zarar görebilir.

15) Hangi sistem otomatik kontrol sistemi olarakta bilinir ?

a) Açık çevrim kontrol sistemi

b) Kapalı çevrim kontrol sistemi

c) A ve B (ikiside doğru)

d) A ve B (İkiside yanlış)

Cevap : Çıkışın istenen çıkış değerini korumak için girdi miktarı üzerinde bir etkisi olduğu kontrol sistemi , kapalı çevrim kontrol sistemi olarak adlandırılır.Açık çevrim sistemi , bir geri bildirim sağlayarak kapalı döngü sistemi olarak değiştirilebilir.Geri bildirim sağlama , bozulmalar nedeni ile çıktı üzerindeki değişimleri otomatik olarak düzeltir.Böylece kapalı döngü kontrol sistemi de otomatik kontrol sistemi olarak ifade edilmiş olur.

16) Sinüzoidal sinyal bir analog sinyaldir , neden  ?

a) Negatif ve pozitif peak noktalar arasında bir dizi değere sahip olabileceği için

b) Yarım döngü için negatiftir.

c) Yarım döngü için pozitiftir.

d) Pozitif ve negatif değerlere sahip olduğu için

Cevap : Analog sinyal sürekli bir sinyaldir ve dijital sinyalde ayrı ayrı olan bir sinyaldir.Sinüzoidal bir sinyal , zamana göre sürekli bir sinyaldir.Bu nedenle sinüzoidal sinyal analog bir sinyaldir.A şıkkı doğru yanıt olacaktır.

17) FPGA ne anlama gelir ?

a) Alan Programlanabilir Kapı Dizisi

b) İleri Programlanabilir Kapı Dizisi

c) İleri Paralel Kapı Dizisi

d) Alan Paralel Kapı Dizisi

Cevap : FPGA (Field Programmable Gate Array ) Alan programlanabilir kapı dizisi , kullanıcının talebine göre ayarlanabilen milyonlarca mantık geçitten oluşan yeniden yapılandırılabilir bir donanımdır.Ayrıca mikro kontrolörlere kıyasla çok daha yüksek frekansa sahiptirler.

18) Bir FPGA’nın programlanabilmesi adına hangi dil kullanılabilir ?

a) Verilog

b) VHDL

c) A ve B (ikiside doğru)

d) Hiçbiri

Cevap : Verilog ve VHDL , FPGA’ların programlanması adına kullanılan donanım tanımlama dilleridir.

19) 8085 mikroişlemcide kaç adet pin vardır ?

a) 30

b) 39

c) 40

d) 41

Cevap : Intel 8085 NMOS mikroişlemci 8 bit 40 pin IC’dir.Bu 40 pinli birleşik devre tek bir LSI çip üzerinde üretilen bir paket içerisindedir.Intel 8085 , çalışma için tek bir +5V DC güç kaynağı kullanır.Saat hızı yaklaşık olarak 3MHz’dir.Saat döngüsü ise 320 ns’dir.80 adet temel komut ve 246 işlemci kodu vardır.

20) 8085 mikroişlemcisinde , RST6 komut aktarım programı çalıştırması aşağıdakilerden hangi konuma aittir ?

a) 0030H

b) 0024H

c) 0048H

d) 0060H

Cevap : 6 x 8 = (48)10 = 0030H olacaktır.

SORU CEVAPLARLA ELEKTRİK ELEKTRONİK ÖĞREN -4 SONUÇ : 

Bugün Soru Cevaplarla Elektrik Elektronik Öğren  adlı serinin dördüncü yazısını sizlerle paylaştık.Umuyorum faydalı olmuştur.Serinin beşinci yazısında görüşmek üzere.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.