Sıcaklık Ölçer Devresi ve Açıklamaları | Proses Kontrol Cihazları

SICAKLIK ÖLÇER DEVRESİ ve AÇIKLAMALARI

Sıcaklık Ölçer Devre Şeması ve Açıklamaları nedir ?.Bu devrede kullanılan elemanlar ve açıklamaları nedir ?.Sıcaklık Ölçer cihazların çalışma prensibi nedir ?.Bu ve benzeri soruların cevaplarını arayacağımız Elektroniğe Dair -1 serisinin ilk içeriğini sizlerle paylaşıyoruz.

Intersil çip olan 7106 harika özellikleri olan bir çiptir.Bu çip IC’lerin yani Integrated Circuit(Entegre Devre)’lerin geliştirilmesinde kullanılır ve 1977’den bu yana kullanım olarak hiç değişmeden etkin bir şekilde kullanılmakta ve hala satılmaktadır.Peki tüm bu popülaritesini oluşturan durumlar nelerdir ?

SICAKLIK ÖLÇER DEVRESİ

7106; 3 ½  rakamsal panel metreleri özelliğine sahip tek çip için tüm aktif devrelerde bulunan ilk entegre devreydi.7106, sıvı kristal göstergelerin(LCD) arayüzüne direk olarak  şekilde dizayn edilmiştir.(7107 entegre devresi ise Led ve göstergeler için tasarlanmıştır.)

Bu yüzden 7106 BCD’den 7-segment dekoderlerde , gösterge sürücülerinde ,saat ve referans voltajlarında , analog-dijital devrelerin giriş voltajlarının dijital forma dönüştürülmesi kadar etkin ve iyidir.

Voltaj sıklıkla elektriksel değerlerin ölçümüdür.Yani , sıcaklık ölçerler , akım ölçerler , rüzgar hızı ölçümleri ve direnç ölçerler genel olarak voltaj ölçümüne göre çalışırlar.Daha doğrusu , iki nokta arasındaki potansiyel farka göre çalışırlar.

Ölçüm cihazını kalibre ettikten sonra ise , ölçülen potansiyel farklılık , değişken analog  değerlerinden okunan dijital bilgiyi verecektir.

Dijital göstergeler analog metrelerin üzerinde birçok avantaja sahiptirler.İlk olarak, çok fazla detay,beceri gerektirmeyecek şekilde kolay okunabilirlerdir.

Birçok uygulamada görebileceğiniz gibi , ölçülen değeri net olarak görebilme imkanı sunmaktadır.Örneğin ;  17.8V

sıcaklık ölçer devresi

Devre Açıklaması ;

Silikon diyot üzerindeki potansiyel farklılık , üzerindeki akım ve sıcaklığa bağlıdır.Sıcaklık katsayısı ‘-‘dir ve bu yüzden sıcaklık arttıkça voltaj düşer.Bu düşüş yaklaşık olarak lineer bir değerdir ve yaklaşık olarak -2.2mV/oC olarak görülür.

Aynı düşüş diyot  88oC’den 87oC’ye düştüğünde de gerçekleşecektir.En iyi sensörler en iyi lineer karakteristik özelliğine sahip olanlardır.Bu uygulamada transistör diyot olarak kullanılmıştır (Base ve Kollektör kısa devre).Bu sayede diyota nazaran daha geniş aralıkta sıcaklığa dair daha lineer çıkışlar alınmıştır.

7106’ya ekli olan 1 ve 32 pinleri sayesinde sıcaklık ölçer offset voltajından sonra diyot üstündeki potansiyel farkı ölçer.

Kullanılan iki 100k ve 10-turlu trimpot iki sıcaklığın bilindiği bir durumda sensörü kalibre etmek için kullanılır.Örneğin, bir buz kullanarak ‘0’ dereceye göre sensörü kalibre edebilirsiniz.Ve aynı şekilde suyun kaynama noktası olan ‘100’ dereceye göre işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Montaj İşlemleri için ;

Sıvı kristalli gösterge(LCD) için iki adet 40 pin entegre devre soketi takılmıştır.Bu sebeple kendi tarafınızdaki kesicileri kullanıp kesme işlemi yapmalısınız.

Bu şekilde LCD 7106 çipine tam olarak oturacaktır ve boşluk alanda kalacaktır.LCD ve 7106’nın doğru şekilde takıldığından ve çevresi dahil herhangi bi hata olmadığından emin olmak durumundasınız.

POT1 ve R1 soketleri takılabilir ancak PCB’ye direk olarak takılamazlar.Tek takılabilir soket PCB içindeki pinlerdir ancak bunun için bunları parçalamanız gerekmektedir.

Bu proje için kullanılacak olan R1 “1MΩ “ ve POT1 “100K” olarak belirlenmiştir.

Proje işlemleri tamamlandıktan sonra ve bataryanın bağlanmasının ardından ekran üzerinde rastgele birşeyler okuyor olmanız gerekmektedir ve out-of-range-1(aralık dışında) ifadesini göreceksiniz.Artık kalibrasyon işlemlerini bu aşamada yapmamız gerekmektedir.

0 derece için 0’a ayarlanabilir pot ile biraz buza ihtiyacınız olacaktır.

100 derece için skala ayarlı pot ile kaynar suya ihtiyacınız olacaktır.

Trimpot ile ayar yaparken ‘Click,Click’ şeklinde ses duyarsanız trimpotun sonuna gelmiş olucaksınız ve artık tam tersi yönde çevirmeniz gerekmektedir.

Eğer Devre Çalışmazsa Ne Yapılmalı ?

Zayıf ya da soğuk lehimler başlı başına en büyük sorundur.Tüm lehimleri iyi bir ışık altında kontrol edin ve yenileyin.

Kart üzerinde bulunan komponentlerin doğru pozisyonda olup olmadığını kontrol edin.Ve son olarak devre üzerindeki farklı elemanların potansiyel farklarını kontrol edin.

Ek olarak diğer ilgili materyallerin kontrol listesi,

Kart üzerine jumper LINK eklediniz mi ?

Entegre Devre ve LCD doğru yol üzerinde midir ?.Pinleri ve yolları kontrol ediniz.

Yukarı bükme işlemi.40 pinli entegre devrelerde bunu yapmak biraz daha basittir.

Batarya sağlam mıdır ?.Kontrol ediniz.

POT1 ve 1M dirençler soketlerin içine düzgün bir biçimde yerleştirilmiş midir ?.

Kullanılan Komponentler ;

Dirençler 1% metal film

  • 1M (kahve siyah siyah sarı)
  • 22K (kırmızı kırmızı siyah kırmızı)
  • 47K (sarı mor siyah kırmızı)
  • 100K (kahve siyah siyah turuncu)

Kondansatörler

  • 100p 101 monoblok
  • 220n 224 metalize
  • 10n 103 mylar
  • 100n 104 mylar
  • 470n 474 metalize

BC547 ya da BC548

  • 10 Turlu trimpot
  • 40 pin entegre devre soketi
  • 7106 entegre devresi
  • Bağlama Tel/Kablosu
  • 9V Batarya
  • Kutu #2 ve vidalar
  • LCD VI302-DP-RC
  • Baskı Devre Kartı

7106 Entegresi  Teknik Bilgi:

  • Sıcaklık aralığı ; 0 ile 70 derece
  • Besleme Voltajı (V+ ile V-) ; 15V
  • Pinleri ise ;

1)V+   2)D1   3)C1   4)B1   5)A1   6)F1   7)G1   8)E1   9)D2   10)C2

11)B2   12)A2   13)F2   14)E2 15)D3   16)B3    17)F3   18)E3   19)AB4   20)POL

21)BP/GND   22)G3   23)A3   24)C3   25)G2 26)V-    27)INT    28)BUFF    29)A-Z    30)IN LO

31)IN HI   32)COMMON    33)Cref-    34)Cref+ 35)REF Lo    36)REF Hı    37)TEST     38)OSC3    39)OSC2     40)OSC1

SICAKLIK ÖLÇER DEVRE ve AÇIKLAMALARI SONUÇ :

Bugün Sıcaklık Ölçer Devre ve Açıklamaları adlı içeriği sizlerle paylaştık.Bu içerikle elektronikte tek çip içeren bir devreyi sizlere tanıttık.Bu devre ile potansiyel farklılıklar üzerinden sıcaklık ölçüm mantığını kavramış olduk.

Diğer ölçümler adına da benzer yöntemler kullanılmaktadır.Bu  ve benzeri kartlar üzerinde meydana gelen hatalar ise anahtar ya da mekanik hatalardan daha çok meydana gelmektedir.İlgili dökümanla beraber şemayı kurduktan sonra kafanızda çalışma prensiplerinin çok daha iyi oturacağını düşünmekteyim.

İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.