Servo Motor ve Servomekanizma Nedir ?

SERVO MOTOR – SERVOMEKANİZMA NEDİR ? 

Servo motor nedir ? Servomekanizma nedir ? Servo motor ile servomekanizma arasında nasıl bir ilişki vardır ? Servo motor nerelerde kullanılır ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız Servo Motor – Servomekanizma Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

SERVO MOTOR – SERVOMEKANİZMA

Servo motorlar , servomekanizmanın yardımıyla kontrol edilen basit bir elektrik motorundan başka bir şey değildir. Eğer motor, kontrollü bir cihaz olarak, servomekanizma ile ilişkili ise DC motor ise, o zaman bilinen DC Servo Motordur.AC, kontrollü motoru çalıştırırsa AC Servo Motor olarak adlandırılır.

Servo Motor Teorisi

Motorun belirli bir açı için gerekli olduğu bazı özel elektrik motoru uygulamaları vardır.Bu uygulamalar için, belirli bir elektrik girişi (sinyal) için motorun belirli bir açıyı döndürmesini sağlayan özel bir düzenleme ile bazı özel motor tiplerine gereksinim duyuyoruz.Bu amaçla servo motor resmi haline bürünür.

Servo motor, genellikle ek servomekanizma (tipik bir kapalı devre geri besleme kontrol sistemi) yardımıyla belirli açısal dönüş için kontrol edilen basit bir DC motordur.Artık günümüzün servo sistemi büyük endüstriyel uygulamalara sahiptir.

Servo motor uygulamaları, hareket yönünü kontrol etmek için uzaktan kumandalı oyuncak arabalarda dahi yaygın olarak görülür ve aynı zamanda bir CD veya DVD oynatıcının tepsisini hareket ettiren motor olarak da çok yaygın olarak kullanılır.

Bunların yanı sıra, günlük yaşamımızda gördüğümüz yüzlerce servo motor uygulaması da var.

Bir servo kullanmanın arkasındaki ana sebep, açısal kesinlik sağlamasıdır, yani sadece istediğimiz kadar dönecek ve daha sonra durmak ve bir sonraki sinyalin daha fazla harekete geçmesini bekleyecektir.Servo motor, ona güç uygularken dönmeye başlayan standart bir elektrik motorundan farklıdır ve güç kapatılıncaya kadar rotasyon devam eder.

Elektrik motorunun dönme hareketini kontrol edemeyiz, ancak sadece dönme hızını kontrol edebilir ve AÇIK ve KAPALI hale getirebiliriz. Şimdi “servo motor nedir?” Sorusunun cevabına geldik.

Servo motor, performansı düzeltmek için hata algılayan geri besleme yardımıyla belirli bir komut için belirli bir sınıra kadar otomatik olarak çalıştırılan özel bir motor türüdür.

Servomekanizma Nedir ?

Servo motorun çalışma prensibini anlamadan önce, ilk önce servomekanizmanın temelini anlamalıyız.

Servomekanizma

Bir servo sistemi temel olarak üç temel bileşenden oluşur – kontrollü bir cihaz, bir çıkış sensörü, bir geri bildirim sistemi.

Bu otomatik bir kapalı çevrim kontrol sistemidir. Burada, değişken giriş sinyalini uygulayarak bir cihazı kontrol etmek yerine, cihaz, çıkış sinyali ve referans giriş sinyalini karşılaştırarak oluşturulan bir geri besleme sinyali ile kontrol edilir.

Referans giriş sinyali veya komut sinyali sisteme uygulandığında, çıkış sensörü tarafından üretilen sistemin çıkış referans sinyali ve bir geri bildirim sistemi tarafından üretilen üçüncü bir sinyal ile karşılaştırılır. Bu üçüncü sinyal, kontrollü cihazın bir giriş sinyali olarak görev yapar.

Bu giriş sinyali, referans giriş sinyali ile sistemin çıkış sinyali arasında mantıksal bir fark olduğu sürece sunulur.Cihaz istenen çıkışını elde ettikten sonra, referans giriş sinyali ve sistemin referans çıkış sinyali arasında mantıksal bir fark olmayacaktır.

Daha sonra, söz konusu sinyallerin yukarısındaki tezler karşılaştırılarak üretilen üçüncü sinyal, cihazı daha fazla çalıştırmak ve sisteme bir sonraki referans giriş sinyali veya komut sinyali uygulanana kadar sistemin bir başka çıkışını üretmek için yeterli olmayacaktır.

Bu nedenle, bir servomekanizmanın temel görevi, bir sistemin çıkışının, rahatsızlıkların varlığında istenen değerde tutulmasıdır.

servo motor ve servomekanizma nedir

Servo Motorun Çalışma Prensibi

Bir servo motor temel olarak bir DC motorudur (bazı özel durumlarda AC motordur) ve DC motoru  servo üreten diğer bazı özel amaçlı bileşenlerle birlikte kullanılır.

Bir servo ünitesinde küçük bir DC motor, bir potansiyometre, dişli düzeni ve akıllı bir devre bulacaksınız.Potansiyometre ile birlikte akıllı devre, servo’yu isteklerimize göre döndürür.

Bildiğimiz gibi, küçük bir DC motor yüksek hızda dönecektir, ancak dönüşü ile üretilen tork, hafif bir yükü bile taşımak için yeterli olmayacaktır.

Bu, servomekanizmin içindeki dişli sisteminin resmin içine girdiği yerdir.Dişli mekanizması motorun yüksek giriş hızını (hızlı) alacaktır ve çıkışta, orijinal giriş hızından daha yavaş fakat daha pratik ve yaygın uygulanabilir bir çıkış hızı elde edeceğiz.

Servo motor milinin başlangıç ​​pozisyonunda söyleyin, potansiyometre düğmesinin pozisyonu, potansiyometrenin çıkış portunda herhangi bir elektrik sinyali oluşmayacak şekildedir.

Potansiyometrenin bu çıkış portu, hata dedektörü amplifikatörünün giriş terminallerinden biriyle bağlanır.Şimdi, hata dedektörü amplifikatörünün başka bir giriş terminaline bir elektrik sinyali verilir.

Şimdi bu iki sinyal arasındaki fark, biri potansiyometreden diğeri harici kaynaktan geliyor, hata dedektör amplifikatöründe yükseltilecek ve DC motor beslenecektir.

Bu yükseltilmiş hata sinyali, DC motorun giriş gücü gibi davranır ve motor istenen yönde dönmeye başlar.Motor şaftı ilerledikçe, potansiyometre düğmesi de dişli düzeneğinin yardımıyla motor şaftına bağlı olarak döner.Potansiyometre düğmesinin konumu değiştikçe, potansiyometre portunda üretilen bir elektrik sinyali olacaktır.

Potansiyometre düğmesinin açısal pozisyonu ilerledikçe veya geri besleme sinyali arttıkça bu işlemde devam edecektir.Motor milinin istenen açısal pozisyonundan sonra potansiyometre düğmesi bu pozisyona ulaşır, potansiyometrede üretilen elektriksel sinyal amplifikatöre verilen harici elektrik sinyali ile aynı olur.

Bu durumda, harici uygulanan sinyal ile potansiyometrede üretilen sinyal arasında fark olmadığı için amplifikatörden motor girişine çıkış sinyali olmayacaktır.Motorun giriş sinyali bu konumda sıfır olduğunda, motor dönmeyi durdurur. Basit bir kavramsal servo motor bu şekilde çalışmaktadır.

SERVO MOTOR – SERVOMEKANİZMA NEDİR SONUÇ :

Bugün Servo Motor – Servomekanizma Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Temel elektronik serisine kaldığımız yerden devam ediyoruz.Umuyorum faydalı olmaktadır.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.