Python Web Frameworks Full İnceleme | Nedir & Nerelerde Kullanılır ?

PYTHON WEB FRAMEWORKS FULL İNCELEME 

Python web frameworks nedir ? Python web frameworks nerelerde kullanılır ve nasıl çalışır ? Bugün Python Web Frameworks full inceleme adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

PYTHON WEB FRAMEWORKS

Web frameworks yani yapıları, Web geliştirmeyi daha hızlı ve kolay hale getiren kod kütüphaneleridir.

Çok yönlü programlama dili olan Python ; Django, Web2py, Flask, Bottle, vb. gibi birçok Web yapısına sahiptir.

Python, bir Web uygulaması hazırlamaya çalışan ekipler için özel olarak tasarlanmış gerçekten çok güzel ve esnek bir programlama dilidir. Geliştiriciler ve frameworks yani yapılar, işlenmekte olan ürünlerin yapı taşları olduğu için yakından ilişkilidir.

Bu tür yapılarla, bir dizi çözüm ortaya çıkar, böylece geliştiricinin tekrarlayan ve diğer düşük öncelikli görevlerden ziyade uygulama mantığına daha fazla odaklanmasına izin verilir.

Dışarıda bilinen, tanınmış çok çeşitli Python Web yapıları vardır ki özellikle kurumsal tabanlı çözümler için tasarlanmış güçlü tam yığın yapılardan, küçük ve özel araçlar geliştirmek için geliştirilmiş ultra hafif mikro yapılara kadar birçok çeşidi bulunmaktadır.

Python Web yapıları, Web uygulaması geliştirme için harcanan maliyeti, çabayı ve harcanan zamanı büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur.Web uygulaması geliştirme sırasında size yardımcı olmak için bu güzel ve farklı yapıların bazı temel işlevlerini paylaşacağız.

python web frameworks nedir

Web yapıları nelerdir?

Web yapıları, geliştiricilerin soketler, protokoller, iş parçacığı yönetimi, vb. gibi ayrıntılara girmeden Web uygulamaları ve hizmetleri oluşturmalarını sağlar.

Web yapısının ortak görevlerinden bazıları çerezleri ele almak, form parametreleri almak, oturumlarla uğraşmak vb. iki ana yapı türü vardır: tam yığın ve mikro yapı.

Tam yığın veya mikro yapı nedir ? Bir yapıyı seçerken ciddi bir biçimde odaklanmalısınız ve dikkate alınması gereken önemli hususlar projenin büyüklüğü ve karmaşıklığı olmalıdır.

Burada işlev odaklı bir Web uygulaması almayı umuyorsanız, tam kapsamlı bir alternatif, ekibinize hem zaman hem de çaba açısından yardımcı olabilir.Ancak, minimum gereksinime sahip küçük ve nispeten basit bir proje üzerinde çalışıyorsanız, bir mikro yapı sizin en iyi seçiminizdir olacaktır.

İlgili bir soru şu olmalıdır aslında ;  bir framework yani sistemin yapısı için ne kadar çaba harcamanız gerekecek?

Tam yığın olan bir Web yapısı, tamamen işlevsel bir Web uygulaması geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz tüm bileşenlere sahip olmalıdır ki erişim listeleri, şablon oluşturma, vb.

Bu, bir ürünü hızlı bir şekilde oluşturmaya çalışan ekipler için çekici bir seçenektir.Çünkü bu durum yalnızca uygulamanın geliştirilmesine odaklanılmasına olanak tanır, etrafında dönen her şeye odaklanılmasını bir noktada engeller.

Her durumda, karmaşık özel gereksinimleriniz varsa veya zaten farklı türde özel yazılımlarla çalışıyorsanız, bu kütüphanelerden yararlanamayabilirsiniz.

Tam yığın yapılar Python yapıları arasında yepyeni bir tam yığın seçenekleri bulunmaktadır. Öne çıkan yapılardan bazıları TurboGears 2, Pylons ve Web2py’dir.Ancak aralarında en popüler olanı Django’dur. 

Django:

En iyi bilinen Python framework yani yapısıdır.Çok sayıda web sitesi zaten yayıncılıktan sosyal medyaya ve paylaşım sitelerinden kayda değer kurumlara ve kar amacı gütmeyen kurumlara kadar Django kullanmaktadır.

Django başlangıçta haber sistemleri için  kullanılmak üzere geliştirildiğinden, Washington Post ve The Guardian gibi gazetelerin bu yapıda çalışması pek de önem ifade etmemektedir.

Eventbrite ve Disqus gibi yeni şirketler ve girişimler, dönüşüm oranlarını iyileştirmek için Django’ya geçiş yaparken, Instagram ve Pinterest gibi sosyal medya devleri dinamik Web uygulamalarını kontrol etmek için Django kullanmıştır.

Yapı olarak kabul edildiğinde, Django amatör geliştiriciler için hızlı ve kolay bir yapıya sahiptir. Yapı olarak kimlik doğrulama, oluşturma şablonu, ORM, yönlendirme, vb. istediğiniz tüm temel bileşenleri sağlar ancak diğer bazı ana Web yapılarında de geçerli değildir. 

Django, pek çok seçenekle uğraşarak yeni bir projeyi başlatmak için harcanan zamanı önemli ölçüde azaltabilir.Bununla birlikte, hızda kazandığınız şey uzun vadeli esneklikte kaybolabilir.Örnek olarak , Django’nun yerleşik ORM’si büyük uygulamalarda etkin bir şekilde çalışır.

Ancak, en iyi Python veritabanı soyutlama aracı olarak da adlandırılan SQLAlchemy kadar etki yaratamaz.SQLAlchemy’yi Django ile varsayımsal olarak kullanabilseniz de, Django’yu başlangıçta bu kadar çekici kılan bazı önemli işlevselliklerini kaybedersiniz.

Web2py:

Öne çıkan diğer tam yığın yapısıdır.Web2py hakkında hatırlanması gereken bir şey, Python 3 ile uyumlu olmamasıdır. Web2py’nin arkasındaki orijinal geliştiriciler Python 3 için uyumlu bir halefi garanti etmişlerdir, ancak şimdiye kadar başlatmamışlardır.Python’un en son sürümünün on yıl gerisinde kalmasına rağmen, Web2py hala çokuluslu bankalar dahil birçok büyük işletme tarafından kullanılmaktadır.

Bu eski Web yapısını geliştiriciler için hala cazip kılan şey, benzersiz işlevleridir.Birincisi, Django kadar basit ve öğrenmesi kolay ve aynı zamanda daha esnek ve taşınabilirdir.Aynı kod, AWS veya Google App Engine’in kullanılmasına bakılmaksızın, bir SQL veritabanı veya MongoDB içeren hemen hemen her VPS için kullanılabilirdir.

Bir diğer mükemmel unsur, Web2py’ye kod düzenleyici, hata ayıklayıcı, hata biletleme yapısı, tek bir  dağıtım işlemi vb. içeren kendi IDE’sinin eşlik etmesidir.Kuruluşunuz gelecek yıllarda Python 2’ye odaklanmışsa veya kullanmak niyetindeyseniz bazı yerleşik Python kütüphaneleri ve yazılımlarından biri olan Web2py ihtiyaçlarınızı mükemmel şekilde karşılayabilir.

Piramit:

Piramit tam olarak bir yığın yapısına sahip değildir, ancak Goldilocks yapısı olarak kendini ayarlar.Piramit, kullanıcılara yapılacak işleri yapmanın herhangi bir yolunu zorlamadan , etkin özelliklerle zenginleştirilmiştir.

Şeffaflığı ve modülerliği nedeniyle deneyimli Python geliştiricileri arasında en sevilen Web yapılarından biridir ve hem orta ölçekli ekipler hem de Mozilla, Yelp, SurveyMonkey ve Dropbox gibi teknoloji devleri tarafından kullanılmıştır.

Gerçekte, bir Piramit yapısının hemen hemen her bileşeni değiştirilebilir. Bir veritabanıyla nasıl arayüz oluşturduğunuzu, hatta bağlanmak istediğiniz veritabanlarının türünü (veya türlerini) seçebilirsiniz. Django’nun yaptığı gibi sizin için belirli seçimleri onaylamaz ve ayrıca bazı işleri otomatik olarak yapan ‘sihir’ özelliklerini de reddeder.

Piramit, güvenlik kontrolleri nedeniyle popüler olup, erişim kontrol kayıtlarının kurulmasını ve kontrol edilmesini kolaylaştırır.Bahsetmeye değer başka bir yenilikçi işlevsellik ise, URL’lerin kodla eşleştirilmesi için kullanılan Piramitin Traversal sistemidir.

Mikro yapılar

Elde tutma gereksinimi duymama olasılığını veya tam yığın yapının karmaşıklığını düşünelim.Günümüzde modern Web uygulamaları, veritabanı soyutlama, yapı onayı ve değiştirilmiş erişim kontrolü kayıtları da dahil olmak üzere çok sayıda hareketli parça gerektirir.

Ancak hiçbirini gerektirmeyen birçok Web uygulaması bulunmaktadır.Bu tür projeler için, bir mikro yapı  tam olarak gerekli olan ihtiyaç olabilir.

Bu ultra hafif yapılar,işlevselliğini yitirmiş web uygulamalarını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çalıştırmak için geliştirilmiştir.Özellikler konusunda tasarım açısından minimum düzeydedir ki başka bir kütüphane kurarak elde edebileceğiniz işlevler kasıtlı olarak bırakılmıştır.

Bu ılımlı yaklaşımla çalışmanın bir avantajı, kodunuzun daha temiz ve sitenin daha hızlı olabilmesidir. Bunun nedeni, mikro yapıların tam yığın yapılardan daha az soyutlanmış olmalarıdır. Oluşturduğunuz kod, başlangıç ​​seviyesine daha uygun bir yapıya kıyasla HTTP kapasitelerine önemli ölçüde yakın olacaktır.

Flask :

Flask hiç şüphesiz Python için en meşhur mikro yapı ve en bilinen Python yapıları arasında göze çarpan bir şeydir. Django gibi, Web uygulamalarını mümkün olduğunca hızlı ve zahmetsizce çalıştırmak ve çalıştırmak için geliştirilmiştir.

Küçük boyutundan bağımsız olarak, Flask, LinkedIn ve Pinterest dahil olmak üzere büyük kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır.Her durumda, işte bunlardan biri – Flask, Django’dan daha küçük ve daha kolay projeler için ideal olduğundan, Web sunucusu geliştirme, Google App Engine desteği ve dahili birim testi bekleyebilirsiniz.

Veri tabanı soyutlama katmanı, form doğrulama ve otomatik yükleme özellikleri devre dışıdır.Bununla birlikte, bu özelliklerin her biri uzantılar yoluyla dahil edilebilirdir.

Bazı temel kurulumlar veritabanı için SQLAlchemy’i veya şablonlama ve CouchDB için Jinja2’yi içerir.Sıfırdan temiz kod tercih ederseniz, Flask iyi bir alternatif olabilir.

Bottle :

Bottle ise bir diğer önemli mikro yapıdır.Başlangıçta hala mükemmel bir kullanım örneği olan Web API’leri oluşturmak için geliştirilmiştir.Bottle hakkında daha fazla merak uyandıran şey ise , her şeyi tek bir belgede yürütmeye çalışmasıdır ki , bu durum bize  ne kadar mikro olması gerektiği konusunda kısa bir fikir vermektedir.

Kullanıma hazır işlevleri, şablonlama, yönlendirme, yardımcı programlar ve WSGI standardı üzerinde bazı temel soyutlamaları içerir.

Flask gibi, tam yığın sistemden çok daha yakın bir şekilde kodlama yapacaksınız.Burada dikkate değer diğer bir konu ise bottle ile  Web arayüzleri oluşturma işlemleri Netflix tarafından kullanılmıştır.

Diğer popüler yapılar 

En yaygın kullanılan Python sistemlerinden bazılarını inceledik, ancak aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli seçenekler bulunmaktadır.Belirli durumlarda iyi performans gösterebilecek diğer birkaç yapıya da hızlıca göz atalım.

Tornado, özellikle eşzamansız Giriş/Çıkış kullanarak C10k sorunuyla mücadele etmek için geliştirilmiş bir Python Web yapısıdır (yani, doğru şekilde yapılandırılmışsa 10.000’in üzerinde eşzamanlı bağlantıyla başa çıkabilir). Bu, eşsiz ve sayısız eşzamanlı kullanıcı gerektiren projeler için sağlam bir cazibe sunar.

CubicWeb, diğer yapılardan tamamen farklı, ilgi çekici bir web yapısıdır. MVC’nin modelini ve görüş kısmını tek bir konseptle değiştirir – Web için Docker’a benzer şekilde farklı bileşenleri geliştirmek için kullanılabilecek veri küpüdür.

Phalcon, bulut API’leri oluşturmaya bağlı mikro bir yapıdır.Diğer mikro yapılar gibi, minimum bağımlılıkları korur ve karmaşık özellikler ile arasında etkin bir mesafeyi korur.Bununla birlikte, diğer sistemlerden farklı olarak, HTML sayfaları sunmak için geliştirilmemiştir.Aksine, hızlı bir şekilde RESTful API’ler oluşturmak içindir.

Her ne kadar Androidin olağanüstü bir SDK’sı olsa da, Java yerine Python’un uygulanması web sitesi ve uygulama geliştirme (Kivy’yi kullanarak) için daha hızlı geri dönüş süreleri ve Python kitaplıklarının yeniden kullanımı için sunduğundan daha büyük bir avantajdır.

Python, Web uygulaması geliştirmelerinde de kullanılan güvenilir ve güvenli bir geliştirme dilidir.

Mevcut seçenekler arasında en güvenilir olanlardan birisi olarak göze çarpmaktadır.

Birinci sınıf ve sağlam bir Web uygulaması ve sitesi oluşturmaya çalışmak için harcanan geliştirme süresini azaltır.Bu durum da geliştiriciler için istenen ve faydalı bir katkı sağlar.

PYTHON WEB FRAMEWORKS FULL İNCELEME SONUÇ : 

Bugün Python Web Frameworks Full İnceleme Nedir adlı yazımızla karşınızdaydık.Umuyorum faydalı bilgiler edinmişsinizdir.Python ile ilgili inceleme yazılarımıza devam edeceğiz.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.