Python Dersleri | Python Öğren Serisi

PYTHON DERSLERİ

Python nedir ? Python nasıl çalışır ? Pythonu diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir ? Pythonda string ve integer tanımları nedir ? Bu ve benzeri soruları cevaplamakla başlayacağımız Python derslerine öncelikle hoşgeldiniz.

Bu seride python’ı öğrenmeye çalışacak ve her yönüyle incelemeye çalışacağız.

Başlayalım.

PYTHON NEDİR ?

Python ; genel olarak C , C++ , Ruby ve benzeri diğer dillere benzeyen ve bilgisayarı kontrol etmemize yardımcı olan bir dildir.

Pythonu yazan ve dizayn eden kişi ise ; Guido Van Rossum adında bir Hollandalıdır.

Pythonun yazılmaya başlanması ise 90’lı yılların başına dayanır.

İsmini ise bir yılandan esinlenerek değil , İngiliz  komedi grubu olan The Monty Python adlı grubun Monty Python’s Flying Circus adlı hazırladıkları gösteriden almaktadır.

Pekala neden Python dediğinizi duyar gibiyiz.Universal olan programlama dillerinin çoğunda ki bunlara örnek olarak C , C++ örnek verilebilir , derleme işlemine ihtiyaç duyulur.Python ise bu derleme işlemine gerek duymadan çalıştırılabilir ve bu aslında en büyük farklardan birisidir.

Programlamayla uğraştıysanız diğer birçok dilde sayıları , stringleri ifade ederken birçok sembol ve detay kullanırsınız.Ancak Python dili basit ve daha temiz kod dizimi sayesinde günümüzde çokça tercih edilmektedir.

Python ayrıca dünya devi firmalar olan Google , Youtube , Yahoo! gibi  firmalar tarafından desteklenmektedir.Ayrıca bu şirketler Pythonı iyi derecede bilen programcılara iş imkanı sunmaktadır.

Python’un baş geliştiricisi olan Guida Van Rossum’un dahi 2005 ve 2012 yılları içerisinde Google’da çalışmıştır ve ardından da Dropbox şirketine geçmiştir.

Python’ın çok farklı işletim sistemlerinde ve platformlar üzerinde çalıştığını ifade edebiliriz.Örnek olarak ; GNI/Linux , Windows , Mac OS X , AS/400, BeOS , MorphOS vb. hemen hemen her türlü sistem üzerinde çalışabilmektedir.

ücretsiz python programlama dersleri

Python’ın şu an piyasa üzerinde 2 serisi bulunmaktadır.2.x ve 3.x.Bunlar aslında sürümlerdir.Programsal olarak piyasada şimdilerde daha çok 2.x sürümüne ait program örnekleri mevcut olsada son zamanlarda popülerite kazanmaya başlayan sürüm 3.x’tir.

3.x serisi daha güçlü olup , 2.x serisinde ki hatalardan da arındırılarak programlanmıştır.Pekala burda sürümü farklı olan bir program diğerinde çalışır mı diye soracak olursanız , cevabımız ‘Hayır’ olacaktır.2.x sürümünde ki bir program 3.x’te , 3.x sürümünde yazılan bir programda 2.x sürümünde çalışmayacaktır.

Not : Python GNU/Linux kurulu olan bilgisayarlarda kurulu olarak hazır gelmektedir ve ek olarak kurmanız gerekmez.

Windows kullanıcısı vb. iseniz python.org resmi sitesi üzerinden işletim sisteminize uygun olan programı indirip kurabilirsiniz.

Ek olarak farklı İDE’ler mevcut olup en popüler olanlardan birisi ; JetBrain tarafından oluşturulmuş olan PyCharm İDE’sidir.

Python’un sürümünü öğrenmek içinse ;  komut satırına -> “ python –V “ yazmalısınız.Burada 2.x ile başlıyorsa Python2’nin bilgisayarınızda kurulu olduğu anlamını çıkarabilirsiniz.

GNU/Linux kurulu bilgisayarlarda hem 2.x sürümü hemde 3.x sürümü kurulu olabilmektedir.Bu da dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur.

Bilgisayarınızda birden fazla sürümün olup olmadığı bilgisine ise -> “ ls –g {,/usr{,/local}}/bin |grep python”  komutunu kullanabilirsiniz.

Windows kullanıcıları ise resmi site üzerinden 3.x ile başlayan sürümü indirerek ve exe dosyasını çalıştırarak Python’u bilgisayara kurabilirler.

Not : Eğer Python’u kurma işlemleri adına hata meydana geliyorsa , işletim sisteminizi güncellemeniz gerekecektir.Örnek olarak Windows7 işletim sistemine sahipseniz , Pythonu kurabilmek adına SP1(Service Pack 1)’in bilgisayarınızda kurulu olması gerekmektedir.

Windowsta aynı anda iki farklı sürüm çalıştırmak için ; diğer bir sürümü indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz.Burada python bizlere ‘py’ adlı özel bir program sunar ve bu program sadece windows’a özgüdür.

Komut satırına  ‘py’ yazarak ilerlediğimizde sisteme en son kurduğunuz Python sürümü çalışmaya başlayacaktır.Ancak burada py -2 yazarak 2.x sürümünü , 3.x yazarak 3.x sürümünü çalıştırabilirsiniz.

Eğer daha fazla program kurulu ise ; örnek olarak 2.6 , 2.7 vb. komut satırına ‘py -2.6’ çalıştırabilirsiniz.

Not : Windowsta ‘cmd’ olan komut satırı ya da Ubuntu’daki Ctrl+Alt+T ile ulaşılan komut satırları ile pythonın komut satırları aynı yerler değildir.Bu sebeple , burada cd , ls gibi komutların kullanımı mümkün değildir.

Teknik olarak bu komut penceresine ise ; etkileşimli kabuk olarak ifade edebileceğimiz interactive Shell adı verilir.

Python programlama dili ile etkileşim kurabileceğimiz bir üst katmandır aslında burası.

Program kurulduğunda ‘IDLE’ adıyla kurulan programda ‘>>’ işareti bizden komut almayı beklemektedir.

Bu işaretten hemen sonra hiç boşluk bırakmadan ‘’Merhaba Dünya’’ yazarsanız , çıktı olarak Merhaba Dünya sonucunu alacaksınız.

Burada ki ifade aslında bir karakter dizisidir.Bu karakter dizilerine ise ‘’String’’ adı verilmektedir.

Eğer bu ifadeyi tırnak içine almadan yazarsanız ‘invalid syntax’ hatası alırsınız.Python tırnak içerisinde gösterilen ifadeleri  String olarak kabul etmektedir.Örnek olarak “b” ifadesi bir karakter dizisi olarak kabul edilmektedir.” ” ifadesi ise içi boş bir karakter dizisini ifade etmektedir.

Not : Type ()  fonksiyonu ile de mevcut verinin tipini sorgulayabilirsiniz.Type’ın Türkçe karşılığıda ‘tip’ anlamına gelmektedir.

Örnek : type (“Elma”)  ->  çıktısı <class ‘str’> olacaktır ve biz buradan string olduğunu anlayabiliriz.

Örnek olarak komut penceresine >>>”derstagram” + “.com” yazarsanız çıktı olarak -> ‘derstagram.com’ ifadesini göreceksiniz.

Burada asıl önemli nokta ‘+’ sembolünü kullanarak karakter dizilerini nasıl birleştirdiğimiz konusudur.

Örnek : “Mustafa” + “AYDIN” olarak yazarsak çıktı olarak MustafaAYDIN ifadesini ; “Mustafa” + “ ” + “AYDIN” yazarsakta Mustafa AYDIN ifadesini göreceksiniz.Ek olarak “Mustafa” +” AYDIN” olarak yazarsak ve AYDIN kelimesinin başına tırnaklardan sonra bir boşluk bırakırsak çıktı yine Mustafa AYDIN şeklinde olacaktır.

Pekala dizileri birleştirmek için hep ‘+’ işaretini kullanmak zorundamıyız ?. Hayır.Python karakter dizelerini birleştirmek istediğimizi anlayacak bir yapıya sahiptir.

Örnek : >>>”www”  “.”  “derstagram”  “.”  “com” çıktısı -> www.derstagram.com şeklinde olacaktır.

Örnek : >>> “w” * 3 çıktısı -> www şeklinde olacaktır.

Örnek : >>>”merhaba” * 2  çıktısı -> ‘merhaba merhaba’ şeklinde olacaktır.

Pekala python’da sayılar nedir ve nasıl kullanılır ?

Number yani sayılarda bir diğer veri tipidir.

Örnek : >>>23 çıktısı -> 23

Örnek : >>>(10+2j) çıktısı -> (10+2j) şeklindedir.

Bu örnekler tamsayı türüne ait örneklerdir.

Ek olarak tamsayılar , noktalı sayılar gibi diğer sayı türleride bulunmaktadır.Örnek olarak , 2.3 bir ondalıklı sayı tipidir.

(10+2j) ise karmaşık sayı tipine ait bir veri tipidir.

Pythonda (+) toplama , (-) çıkarma , (*) çarpma , (/) bölme işlemleri için kullanılır.

Sayılarda “ ” tırnak işaretleri kullanılmaz ve karakter dizilerinden sayıların ayırt edildiği nokta burasıdır.

>>>32546 bir sayı iken , >>>”32546” ise bir karakter dizisidir.

Sayı tipleri ise ‘int’ ifadesi ile ifade edilirler.Tam olarak int ifadesi integer’dan gelmektedir ve dilimizde ki karşılığı ise ‘integer’dır.

Pekala bir int ile string toplanabilir mi ? Hayır.

Burada eğer bir sayı ile karakter dizisini toplamaya çalışırsanız , unsupported operand type(s) for +: ‘int’ and ‘str’ hatası alacaksınız.

PYTHON DERSLERİ SONUÇ :

Bu yazımızda python dersleri serisine başlamış bulunmaktayız.Python’a dair ilgili bilgileri ve detayları öğrenmeye başladığımız bu seride python programlama dilinin tamamını anlatmaya çalışacağız.

İyi çalışmalar.

Python Dersleri | Python Öğren Serisi” ile ilgili 2 görüş

    1. Mustafa AYDIN Yazının yazarı

      Merhabalar ;

      Derslerimiz ücretli değildir ve bir sonraki bölüme geçmek için bol bol okuyun ve araştırın.
      Web üzerinde anahtar kelimeleri aratın ve videolu dersleri izleyin.

      İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.