Proses Kontrol Cihazı Nedir ve Nasıl Kullanılır ?

PROSES KONTROL CİHAZLARI NEDİR?

Proses Kontrol Cihazları nedir ?.Proses Kontrol nedir ?.Proses Kontrol cihazları nerelerde kullanılır ?.Proses kontrol cihazları nasıl kullanılır ?.Bugün Proses Kontrol Cihazları Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaşıyoruz ve proses kontrol hakkında birtakım bilgileri beraber öğrenmeye çalışalım.

Başlayalım.

Proses denildiğinde akla kısaca girdileri , çıkışlara dönüştüren etkinliklerin toplamı olarak tanımlayabiliriz.

Tüm proseslerde ortak olan temel 3 parametre vardır ;

  • Dönüştürme , Geri besleme kontrolü ve Tekrarlanabilirlik

Proses kontrol cihazlarına göz atalım ve örneklerle açıklamaya çalışalım.

ÖRNEK PROSES KONTROL CİHAZLARI ve KULLANIMI

Gemo DS217A-230VAC :

Bu proses kontrol cihazı ileri/geri sayıcı olarak kullanılır.

2 adet sayma girişi bulunmaktadır ve max. 7500 Hz’e kadar kullanılabilir.

Röle çıkışlı olup 2 çıkışlıdır.

PNP ve NPN proximity switch ve NPN ve PNP/totem pole çıkışlı enkoder bulunur.

Sayma Frekansları 20 , 500 , 2500 , 7500hz olarak programlanabilir.

Besleme Voltajı ise 100-240VAC olarak belirlenmiştir.

Proses kontrol cihazları nedir ve nasıl kullanılır

3 ve 4 nolu klemens besleme girişidir.5 nolu klemens Normalde açık kontaktır.6 numaralı klemens Out1 çıkışı ve 7 numaralı klemens Normalde Kapalı kontaktır.8 numaralı kontak normalde açık kontak olup 9 numaralı kontak Out2 çıkışıdır.10 numaralı klemens ise Normalde kapalı kontaktır.

13 numaralı klemens npn select seçimi olup 14 numaralı klemens +12V 50mA olarak belirlenmiştir.15 numaralı klemens Cp1 Input girişi ve 16 numaralı klemens ise Cp2 Input girişidir.

17 numaralı klemens Reset In olarak belirlenmiştir, 18 numaralı klemens SS Out1 çıkışı ve 19 numaralı klemens ise SS Out2 çıkışı olarak belirlenmiştir.20 numaralı klemens ise Ground (toprak) olarak belirlenmiştir.

Bu cihaz sadece hafif sanayi ortamlarında temel kontrol uygulamaları için tasarlanmıştır.Seçilebilir sayma frekansı olup , 0.00001 ila 9.99999 arasında kalibrasyon çarpanı kullanılır.

7 çeşit giriş ile 10 çeşit çıkış seçme imkanı bulunuyor olup , OFFSET ekleme özelliği bulunmaktadır.Preset1/2 değerlerini göstergede izleyebilirsiniz.

Cihaz üzerinde bulunan Reset tuşuna ‘2 Sn.’ basılı tutularak Alt göstergede Preset1/Preset2 değerleri izlenir.

Set tuşuna ‘2 sn.’ basılı tutularak Preset1/Preset2 Mutlak değerleri ayarlanabilir.

Parametre Programlanması ise ‘Set + Sol Ok’ tuşlarına aynı anda ‘2 sn.’ basılı tutularak ayarlanabilir.Şifre ise ‘162’dir.

Enda EDP2041-230VAC :

Bu cihaz pano tipi bir potansiyometre cihazıdır.4 hane dijital göstergeli olup RS-485 Modbus protokolüyle haberleşme sağlanır ve iki veya daha fazla dijital potansiyometreyi senkronize çalıştırma seçeneği bulunur.

Preset değeri harici buton girişleriyle ayarlanabilir.Minimum ve maximum değerleri 0-10V , 0-20mA ve 4-20mA çıkış ayarlanabilir.Ayarlanabilir ‘soft-on’ ve ‘soft-off’ özelliği bulunmaktadır.

EEPROM kullanılmıştır ve bu sayede en az 10 yıllık bilgi koruma özelliğine sahiptir.

1 ve 2 numaralı klemensler besleme girişidir.4 numara Down(aşağı) , 5 numara direk hatta bağlanmış ve 6 numara Up(yukarı) sayma klemensidir.7 numaralı klemens V(+)Out , 8 numaralı klemens diriek hatta bağlanmış , 9 numaralı klemens mA Out çıkışıdır.10 numaralı klemens RS-485 Com çıkışı ve 11 ve 12 numaralı klemensi RS-485 B ve A klemens çıkışlarıdır.

Autonics TC4Y-14R :

Bu proses kontrol cihazı yeni geliştirilen PID algoritması ve 100 msn örnekleme hızı ile ideal sıcaklık kontrolü sağlar.Bu cihaz SSRP ve Röle çıkışları bulunmaktadır.

Giriş RTD ve TC(K(ca) , J (ıc) , L (ıc)) olarak kullanılabilir.Teknik olarak Röle ve SSR kullanılabilir.Yardımcı olarak AL1 ve AL2 röle çıkışları bulunmaktadır.Açık/Kapalı , P , PI , PD ve PID kontrolü yapılabilir.

TC4M olanlarda , 4 ve 5 nolu klemensler SSR çıkışı , 6 ve 7 nolu klemensler Röle çıkışı, 8-9 nolu klemensler besleme girişi , 13-14-15 nolu klemensler ise AL1 ve AL2 çıkışlarıdır.16-17-18 nolu klemensler ise sensör girişidir.

TC4H/L olanlarda ise 7 ve 8 nolu klemensler SSR çıkışı olup , 11 ve 12 nolu klemensler besleme girişi , 19-20-21 nolu klemensler AL1 ve AL2 çıkışları ve 22-23-24 nolu klemensler ise sensör girişidir.

Termokupl ve RTD olarak sensör çeşitleri bağlanabilir.

Autonics CT6S-1P4 :

Bu proses kontrol cihazı sayıcı ve zamanlayıcı olup 6 hane ayar imkanı ile Modbus haberleşme desteği sağlar.İçerisinde ‘DAQMaster’ özelliği bulunmaktadır ve bu özellik cihazın parametre yönetimi ve veri izleme işlemlerini gerçekleştirebilen tümleşik bir cihaz yönetim yazılımıdır.

CTS  , CTY ve CTM olarak 3 ayrı modeli bulunmaktadır.Azami olarak 1cps , 30 cps , 1kcps , 5kcps ve ya 10kcps olarak sayım hızları bulunur.

Kontak girişi (NPN) ve Gerilim girişi (PNP) olarak belirlenmiştir.

Batch Sayıcı Çalışması işlemleri yapılabilir.

PROSES KONTROL CİHAZLARI SONUÇ :

Bugünki yazımızda Proses Kontrol Cihazlarından birkaçını sizlere açıklamaya çalıştık.Bu cihazlar endüstriyel alanda her zaman karşımıza çıkacağı gibi etkin kullanım alanları ve efektif özelliklerine hakim olmak bizlere büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Ve hızla gelişen teknoloji alanında bu cihazlara yüklenenen özellikler sayesinde de birçok zaman alıcı işlemlerden kurtulmamız mümkün görünüyor.Birçok farklı alanda farklı çeşitlere sahip olan bu cihazlar hakkında detaylı bilgilere daha detaylı araştırmalar yaparak ulaşabilirsiniz.İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.