Plc Nedir ve Nasıl Çalışır & Plc Nasıl Programlanır ?

PLC NEDİR ve NASIL ÇALIŞIR ?

Plc nedir ve ne işe yarar ?.Nasıl çalışr ?.Plc’ler neye göre sınıflandırılırlar ?.Plc’lerin kullanım alanları nelerdir ?.Bugün Plc Nedir ve Nasıl Çalışır adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

Plc’nin açılımı Programmable Logic Controller olup Türkçe anlamı Programlanabilir Mantıksal Denetleyici’dir.Plc endüstriyel alanların tamamına yakınında aktif olarak kullanılmaktadır.

Plc’ler  normal bilgisayarlar gibi çalışmazlar ve birden fazla Input yani giriş ve Output yani çıkışlar bulundururlar.Diğer sistemlere göre daha dayanıklı olup ,

  • Elektriksel gürültü
  • Sıcaklık
  • Mekanik darbe vb. durumlara karşı daha etkin kullanım sağlarlar.Birden fazla Plc markası olup her firma kendine has Plc’ler üretmektedir ve buna bağlı olarak farklı tipte Plc ve programlar açığa çıkmıştır.(Örnek delta , lenze , omron , hitachi , gmt , siemens vb.)

PLC NERELERDE VE NASIL KULLANILIR ?

Plc programlanabilme özelliği sayesinde otomatik olarak iş yaptırabilme yeteneğine sahiptir ve bu bizlere büyük kolaylıklar sağlar.Plc endüstriyel alanda herhangi bir makinanın yaptığı hareketleri vb. yöneten , girişlere göre çıkışları kontrol eden ve makineyi kontrol eden , yön veren bir cihazdır.

Örnek vermek gerekirse ; Bir paketleme makinası düşünelim.Sensörlerden aldığı digital bilgiye göre ortaya çıkan ürünü hareket ettirecek silindire ileri hareketini verir.

plc nedir nasıl çalışır ve programlanır

Daha sonra paketin karsına gelen ürünleri ‘x’ kadar itmesi gereken pistonlara ileri hareketini yine sensör bilgisiyle verir ve ilk işlem tamamlanmış olur ve programın içinde bulunan ‘RST’ komutu ile tekrar başa döner ve bu işlemi tamamen kodlamış olduğunuz programa bağlı olarak sizin istediğiniz kadar döndürür.Plc otomasyon alanında olmazsa olmaz bir cihazdır.

Peki neden Plc’leri kullanmalıyız ?

  • Plc’ler kendilerine has hazır fonksiyonlar sayesinde hızla kullanılabilirlerdir.
  • Plc’lerin kullanımı kolay olup ekonomik boyutta yer kaplarlar.Daha az kablo gerektirir.
  • Plc’ler dayanıklı üretilmiş olup fiziksel etmenlerden kolay etkilenmezler.
  • Plc’lerin çalışma esnasında Input ve Output durumlarını izleyebilir ve buna göre müdahale edebilirsiniz.
  • Plc’ler daha az arıza yaparlar ve güvenilir cihazlardır.
  • Plc’lerin tarama hızları çok yüksektir.
  • Plc’ler daha kısa sürede daha fazla ve kaliteli ürünlerin ortaya çıkmasında yardımcı olurlar.

Plc’nin Bölümleri ;

Programlanabilir Mantıksal Denetleyiciler 4 bölümden oluşmaktadır.

1 ) Merkezi İşlem Bölümü

2 ) Bellek Birimi

3 ) Giriş Birimi

4 ) Çıkış Birimi

Plc’ler genel olarak Sıra Kontrol , Hareket Kontrol , Süreç Denetimi , Veri Yönetimi gibi işlemleri çin kullanılır ve tercih edilirler.

Plc’ler kontrol edilmek istenen bölüm ya da makinaya göre seçilecek sensörleri kullanılır.Bu sensörler;

  • Basınç
  • Seviye (Tank vs.)
  • Sıcaklık
  • Yakınlık parametreleri ölçerek Plc’ye bilgi verir ve Plc kendisine gelen bu sinyalleri değerlendirerek çıkış verir.Plc’ye gelen Input’lar  24V , 48V , 200V , 240V olabilir.Aynı şekilde Plc girişine alternatif akım gelebilir.

Plc’nin tipine ve modeline göre uygun röle , transistör ve kontaklar seçilmelidir.Delta Plc’leri örnek verecek olursak ;

  • SS – EX – ES Serisi
  • SA – SX Serisi
  • SV Serisi olarak  kendi içinde 3’e ayrılır.
  • Yeni nesil AH ve AS Serileri

Ve her seri kendi içinde bazı temel farklılıklar taşır.Delta Plc’de kullanılan harflerin de birer karşılıkları vardır.

X -> Fiziksel Giriş

Y -> Fiziksel Çıkış

M -> Dahili Bit

D -> Data Hafızası

T -> Zamanlayıcı

C -> Sayıcı

S -> Step Röle

Tüm bu faktörlerde yazılacak program içinde bizlere yardımcı olacaktır.

Örnek verecek olursak ;

‘CMP T0 K100 M0’ komutu bir karşılaştırma komutu olup T0’ı yani Timer’ı 100 sayısı ile karşılaştırır ve programın içeriğine göre çıkış verir.

Plc’ler NPN ve PNP çıkışlı olmaktadır.S/S ucu ortak uç olup , X0’dan X7’ye kadar giriş ucudur.C0 çıkış ucu Y0 çıkışının ortak ucudur.C1 ucu için Y1 çıkışı ortak uç iken C2 ucu ise Y2,Y3,Y4,Y5 çıkışlarının ortak ucudur.

Tüm bu durumlar Delta Plc baz alınarak örnek verilmiştir.Diğer Plc markalarında da durum hemen hemen aynı olmakla beraber girişe gelen Voltaj seviyeleri ya da çalışma prensipleri aynıdır.

Plc seçerken ekonomik ve hız değerleri ise daha çok tercih edilen ve düşünülen konulardır.

PLC NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR SONUÇ :

Bugün Plc nedir ve nasıl çalışır adlı yazımızı sizlerle paylaştık ve ilgili soruları beraber cevaplamaya çalıştık.Plc bugünün endüstriyel alanında vazgeçilmez unsuru olup , otomasyon alanının ileride çok daha ileriye gideceği kesin olmakla beraber Plc’lerde hızla ilerlemelerine devam edecektir.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.