OMRON PLC EXIT & RETURN DÖNGÜSÜ NEDİR & NASIL ÇALIŞIR ?
Omron plc structured text nedir ve nasıl kullanılır ? Structured text dilinde Return & Exit döngüsü nasıl kullanılır ? Exit ve Return döngüsünde örnekler nedir ? Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Omron PLC Structured Text Return & Exit Döngüsü Nedir & Nasıl Çalışır adlı yazımızla karşınızdayız.
Başlayalım.
OMRON PLC EXIT & RETURN DÖNGÜSÜ
STRUCTURED TEXT – EXIT DÖNGÜSÜ :
WHILE ifade DO
durum-liste1;
EXIT;
END_WHILE;
durum-liste2;
REPEAT
durum-liste1;
EXIT;
UNTIL ifade
END_REPEAT;
durum-liste2;
FOR kontrol_değişkeni := integer ifade1 TO integer ifade2 [BY integer ifade3] DO
durum-liste1;
EXIT;
END_FOR;
durum-liste2;

Durum-listeleri farklı durum listelerinden oluşabilir.EXIT anahtar kelimesi tekrarlı döngü çalışmalarında sıradaki duruma geçmeyi engeller ve sadece tekrarlı durumlar olan (WHILE,REPEAT,FOR) durumları için kullanılabilir.Tekrarlayan döngüde Durum-liste1’in ardından EXIT çalıştığında , kontrol aniden durum-liste2’ye atlar.
Örnek 1 :
WHILE a DO
IF c = TRUE THEN
b := 0 ; EXIT ;
END_IF;
IF b > 10 THEN
a := FALSE;
END_IF;
END_WHILE;
d := 1;
Eğer ilk ifade olan IF döngüsü içerisindeki ‘c’ TRUE ise durum-liste olan b := 0 çalışır ve EXIT çalışır.EXIT anahtar kelimesinin ardından kontrol döngüsü END_WHILE; döngüsünün ardından gelen d : = 1; satırına atlar ve bu durum-liste çalışarak devam eder.
Eğer ‘c’ TRUE değilse ki bu durumda ikinci IF döngüsüne atlayarak ilerleyiş devam eder.
Örnek 2 :
a := FALSE;
FOR i := 1 TO 20 DO
FOR j := 0 TO 9 DO
IF i >= 10 THEN
n := i * 10 + j;
a := TRUE; EXIT;
END_IF;
END_FOR;
IF a THEN EXIT; END_IF;
END_FOR;
d := 1;
Eğer FOR döngüsü içerisindeki ilk IF ifadesi (i >=10) TRUE ise durum-liste (n := i * 10+j ve a:= TRUE ve EXIT;) çalışır ve kontrol döngüsü ilk END_FOR; satırından sonraki IF satırına (IF a THEN EXIT; END_IF;) atlar.Eğer bu satırda da ‘a’ TRUE ise EXIT; anahtar kelimesi çalışır ve FOR döngüsü yine burada da atlanarak ikinci END_FOR; satırından sonra bulunan d:=1; durum-liste çalışır ve döngü sonlanır.
STRUCTURED TEXT – RETURN DÖNGÜSÜ :
durum-liste1;
RETURN;
durum-liste2;
Durum-listeler birden farklı durum alabilir.RETURN anahtar kelimesi durum-liste1’in ardından fonksiyon bloğunun içerisindeki çalışma döngüsünü kırar ve ardından durum-liste2 çalışmadan fonksiyon blok programı tekrardan çağrılır ve çalıştırılır.
Örnek 1 :
IF a_1 * b > 100 THEN
c := TRUE ; RETURN ;
END_IF;
IF a_2 * (b+10) > 100 THEN
c := TRUE ; RETURN;
END_IF;
IF a_3 * (b+20) >100 THEN
c := TRUE;
END_IF;
Eğer ilk ya da ikinci IF döngüsü TRUE ise (a_1*b > 100 ise ya da a_2*(b+10) > 100 ) ise c:=TRUE; ve RETURN; satırı çalışacaktır.RETURN anahtar kelimesinin çalışmasının ardından fonksiyon bloğu içerisindeki ilerleme döngüsü kırılır ve fonksiyon blok programı tekrar çağrılır ve çalıştırılır.
OMRON PLC EXIT & RETURN DÖNGÜSÜ :
Bugün Omron PLC Exit & Return Döngüsü ile ilgili açıklamaları ve örnekleri içeren yazılarımızı sizlerle paylaştık.Umuyorum faydalı bilgiler edinmişsinizdir.
İyi Çalışmalar