Mühendislik Terimler ve Tanımları -1 | Mühendislik Sözlüğü

MÜHENDİSLİK TERİMLER ve TANIMLARI

Mühendislikte kullanılan terimler ve tanımlar nelerdir ? Teknik olarak kullanılan kelimelerin açıklamaları nedir ? Terimleri nasıl anlamalıyız ? Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Mühendislik Terimler ve Tanımları adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

TERİMLER & TANIMLAR -1

Absolute Encoder – Mutlak Enkoder : Bir analog veya dijital girişin her değeri için benzersiz bir dijital çıkış (kodlanmış şekilde) üreten elektronik veya elektromekanik bir cihaz; mutlak bir konum enkoderinde, örneğin, herhangi bir artan hareketi izleyen konum, başlangıç ​​konumuna referans olmadan doğrudan belirlenebilir.

Absolute Humidity – Mutlak Nem : Birim hacimdeki hacim başına bir gaz-su buharı karışımındaki su buharı ağırlığı.

Absolute Measurement –Mutlak Ölçüm : Temel uzaklık, kütle ve zaman standartları olarak ifade edilen ölçülen bir değer.

Absolute Pressure – Mutlak Basınç : Sıfır basınca (vakum) göre ölçülen basınç.

Absolute Stability – Mutlak Stabilite : Açık döngü kazancının sınırlayıcı bir değeri varsa, sistemin bu kazancın tüm düşük değerleri için kararlı ve tüm yüksek değerler için kararsız olduğu durumlarda doğrusal bir sistem kesinlikle kararlıdır.

Absolute Value Error – Mutlak Değer Hatası : Cebirsel işareti dikkate almayan hatanın büyüklüğü veya bir vektör hatası olması durumunda yönünü dikkate almaz.

Absolute Viscosity – Mutlak Viskozite : Belirli bir akışkanın bir birim kalınlığına, düzlemlerden biri sabit diğeri ise birim hız ile hareket eden iki yatay düzlemde birim başına teğet kuvvet olarak ifade edilen akışkanların iç kayma özelliklerinin bir ölçüsüdür.

Absorbance – Absorbans : T’nin yayımcı olduğu log(SIT) olarak ifade edilen bir optik özellik.

Absorptance – Emilim : Işığın emilim oranıdır.

Absorption-Emission Pyrometer- Absorpsiyon Emisyonlu Pirometre :Kalibre edilmiş bir referans kaynağı tarafından yayılan radyasyonu, radyasyonun kısmen absorbe edildiği gazdan geçmeden önce ve sonra ölçerek gaz sıcaklığını belirlemek için bir cihaz.

Absorption Tower – Emilim Kulesi : Düşen bir sıvı damlacıkları akışından yükselen bir gazın kısmen sıvı tarafından emildiği dikey bir tüp.

Accelerometer – Akselerometre : Doğrusal veya açısal ivmeyi ölçmek için kullanılan bir dönüştürücü.

Access Time – Erişim Süresi :  Depolanan bilgi talebi ile bilgilerin teslimi arasındaki aralık; genellikle hafıza hızına referans olarak kullanılır.

Accuracy – Doğruluk :  Hatanın tam ölçekli çıktıya oranı ya da hatanın çıktıya oranıdır ve belirtildiği gibi, yüzdesel olarak ifade edilir.

Acidity – Asitlik :  Sudaki hidrojen iyonlarını vermek üzere hidrolize olan serbest karbondioksit mineral asitleri ve tuzlarının miktarını temsil eder.pH, hidrojen iyonları konsantrasyonunun ölçüsüdür.

Acoustical Ohm – Akustik Ohm :  Akustik direnç, reaktans veya empedans için ölçü birimi; bir mikrobarın ses basıncı saniyede bir santimetre küp hacimsel hız ürettiğindeki birime eşittir.

Acoustic Compliance – Akustik Uyumluluk : Akustik sertliğin tersi.

Acoustic Dispersion – Akustik Dispersiyon : Karmaşık bir ses dalgasının, genellikle ses frekanslı ortamdaki dalga hızının değişmesi nedeniyle, çeşitli frekans bileşenlerine ayrılması; genellikle hız ile frekans değişim oranı olarak ifade edilir.

Acoustic Impedance – Akustik Empedans : Bir yüzeydeki ses basıncının yüzeydeki akıya bölünmesiyle elde edilir.

Acoustic Radiometer – Akustik Radyometre : Ses dalgası bir sınırda yansıtıldığında veya absorbe edildiğinde tek yönlü sabit durum basıncı tespit ederek ses yoğunluğunu ölçen bir cihaz.

Acoustic Sensitivity – Akustik Hassasiyet : Belirlenmiş bir akustik ortama karşılık olarak bir transdüserin çıktısı (sert gövde hareketi nedeniyle değil). Bu, bazen  bir cm veya rms başına 0.0002 boyaya değin genel bir 140 dB değerine sahip olan belirli bir ses basınç seviyesi spektrumunun indüklediği aynı çıktının üretilmesi için yeterli olan g/rms cinsinden hızlanma olarak ifade edilir.

Actuator – Aktüatör : Kontrol vanası gibi mekanik cihazların çalıştırılmasında rol alır.

Actuator Double Acting – Aktüatör, Çift Etkili : Aktüatör gövdesini hem uzatmak hem de geri çekmek için güç kaynağının hareket ettiği bir aktüatör.

Actuator Electric Type : Aktüatör, Elektrik Tipi :  Elektrik enerjisini harekete dönüştüren A tipi cihaz.

Actuator ElectroHydraulic Type – Aktüatör, Elektrohidrolik Tip : Basınçlı hidrolik sıvının, bir tahrik pistonunu, körüğü, diyaframı veya akışkan motorunu hareket ettirmesini sağlamak için elektrikle çalışan bir hidrolik pilot valfini konumlandıran, elektrik sinyaline yanıt veren, kendi kendine yeten bir cihaz.

Actuator ElectroMechanical Type – Aktüatör, Elektromekanik Tip : Aktüatör gövdesini konumlandırmak için elektrikle çalışan motor tahrikli bir dişli tertibatı veya vida kullanan bir cihaz. Analog veya dijital elektrik sinyallerine yanıt verebilir.

Mühendislik terimleri ve tanımlar

Actuator Pneumatic – Aktüatör Pnömatik : Sıkıştırılabilir bir akışkanın enerjisini, genellikle hava ile harekete geçiren bir cihaz.

ADA – ADA : ABD Savunma Bakanlığı için geliştirilen Pascal tabanlı, gerçek zamanlı bir sistem programlama dilidir.

Adaptive Control – Adaptif Kontrol : Önceki deneyimlerine dayanarak girdilerine tepkisini ayarlayan bir kontrol sistemi.

Adaptive Gain Control – Uyarlamalı Kazanç Kontrolü : Ölçülen proses değişkenlerine veya kontrol cihazı ayar noktalarına dayanarak bir geri besleme kontrol cihazının kazancını değiştiren bir kontrol tekniği.

Adsorpsiyon  : Bir veya daha fazla spesifik elementin moleküllerinin veya bir faz sınırındaki bileşiklerin konsantrasyonunu, genellikle spesifik elementi veya bileşiği içeren bir sıvı veya gaz ortamını bağlayan katı bir yüzeyde.

Aglomerasyon : Göreceli olarak ince bir katı madde kütlesini daha büyük topakların kütlesine dönüştürmek için herhangi bir işlem.

Air Bubbler Liquid Level Detector – Hava Kabarcıklı Sıvı Seviye Detektörü :  Bir haznedeki sıvı seviyesini dolaylı olarak ölçmek için bir cihaz, özellikle aşındırıcı bir sıvı, viskoz bir sıvı veya askıda katı maddeler içeren bir sıvı; dibinde açık olan ve üstte kapalı olan bir dikme borusundan oluşur, bu basınç, tank içindeki azami sıvı kafasının biraz üzerinde tutulmakta olan bir hava kaynağına bağlıdır.Borunun dibinden hava kabarcıkları çıkarır, iç basıncı kaptaki sıvı kafasına eşit tutar, basınç basit bir gösterge veya transdüser ile ölçülür.

Algorithm – Algoritma :  Bir problemin sınırlı sayıda adımda çözümü için önceden tanımlanmış iyi tanımlanmış kurallar veya süreçler kümesi

Alies :  Değişken sinyaller eşit aralıklarla aralıklarla örneklendiğinde, eşit aralıklı değerlerin analizi ile birbirinden ayırt edilemezlerse iki frekans birbirinin diğer adı olarak kabul edilir.

Aliasing : Frekans alanındaki yanlış sinyallerin sayısallaştırılması için bir ölçüm oranının çok yavaş verilmesi

Ambient – Ortam :  Çevresindeki veya hüküm süren bir durum, özellikle içinde bulunan bir beden veya süreçten etkilenmeyen bir durum.

Ambient Air – Ortam Havası :  1.Algılama elemanının normal olarak maruz kaldığı havadır. 2. Cihazı çevreleyen havadır.Performans hesaplamaları için standart ortam havası, 80°F, % 60 bağıl nemde hava ve 29.921 inç Hg’lik bir barometrik basınç olup, lb hava başına 0.013 lb su buharı spesifik nem sağlar.

Analogue – Analog : Sürekli değişken fiziksel büyüklükler şeklinde veri ile ilgilidir.Dijitalin tam tersidir.Bir dalga formu sürekli ise ve rastgele bir aralıkta değişiyorsa analogdur.

Analog Control – Analog Kontrol : Analog (pnömatik veya elektronik) ekipmanlı otomatik kontrol döngülerinin uygulanması.

Analog Signal – Analog sinyal :  Analog sinyal, fiziksel bir miktar, özellik veya basınç, akış, sıcaklık vb. koşulların sürekli değişken bir gösterimidir.

Angstrom : Cd spektrumunda kırmızı çizginin dalga boyunun 1/643 8.4696 olarak tanımlanan bir uzunluk birimi; büyük ölçüde SI birimi nanometre veya 10 9 metre ile değiştirilir.

Angular Momentum – Açısal Momentum: Bir vücudun atalet momentinin ve açısal hızının çarpımı.

Angular Momentum FlowMeter – Açısal Momentum Akış Ölçer : Sabit hızda dönen bir pervanenin sayaçtan geçen bir akışkan akışına açısal momentum kazandırdığı kütle akış hızını belirleyen bir cihaz; Çarkın hemen aşağısına yerleştirilmiş olan kısıtlanmış bir türbin açısal momentumu kaldırır ve reaksiyon torku sayaç çıkışı olarak alınır. Aynı zamanda “eksenel akış ölçer” olarak da adlandırılır.

Angular Velocity  – Açısal Hız :  Dairesel bir yol boyunca hareket hızı, birim zaman başına geçen açı cinsinden ölçülür.

Annealings – Tavlama : Metallerin, alaşımların veya camın ısıtılması ve kontrollü yavaş soğutulmasıyla işlemden geçirilmesi, öncelikle bunları yumuşatmak ve artık iç gerginliği gidermek için.

Annunciator – Sinyal :  Oluşan işlem koşullarındaki değişikliklere dikkat çeken bir cihaz veya cihaz grubu. Genellikle dizilim mantık devreleri, etiketli görsel göstergeler, sesli aygıtlar ve manuel olarak çalıştırılan onaylama ve sıfırlama düğmelerini içerir.

Antialias Filter – Antialias Filtresi :  Ölçüm hızının yarısından büyük olan frekansları engellemek için tasarlanmış düşük geçirgen bir filtre.

Anti Surge Control – Dalgalanma Kontrolü :  “dalgalanma” adı verilen kompresörlerin dengesiz çalışma modundan kaçınılması kontrolü.

Aperiodically Damped – Aperiodik Olarak Sönümlenmiş  : Salınım olmadan sabit bir değere veya sabit bir değişim durumuna ulaşmak.

Apperent Density – Görünür Yoğunluk :  Gerçek ağırlığı, kullanılan hacme bölmek suretiyle belirlenen gevşek veya sıkıştırılmış partikül madde yoğunluğu; görünür yoğunluk her zaman partikül maddeyi içeren bir malzemenin gerçek yoğunluğundan daha azdır, çünkü kullanılan hacim, partiküller arasındaki gözeneklere veya boşluklara ayrılmış alanı içerir.

ASCII  : Alfanümeriklerin, noktalama işaretlerinin ve belirli özel makine karakterlerinin benzersiz, 7 bit, ikili sayılarla temsil edildiği yaygın olarak kullanılan bir kod (Amerikan Bilgi Değişimi Standart Kodu); 128 farklı ikili kombinasyon mümkündür (27 = 128), böylece 128 karakter gösterilebilir.

ASCII File – ASCII Dosyası :  Yalnızca ASCII karakter kümesini kullanan bir metin dosyası.

Aspirating Burner – Aspire Edici Brülör :  Yakıtın gaz halinde veya ince bir şekilde bölünmüş formdaki süspansiyonda yakıldığı, yakma havası, yakıtla temas ederek, bir veya daha fazla açıklıktan çekilen hava, yakıt akış hızının oluşturduğu düşük statik basınçla sağlanır.

Aspiration – Aspirasyon :  Gaz veya granül materyali hazırlamak için bir vakum kullanarak, genellikle açık bir tüpün ucundan bir su akışını geçirerek veya açık tüpün veya dalma borusunun gazı içeren bir hazneye uzandığı bir tee eklemi boyunca geçirilir. veya granül malzeme.

Asynchronous  – Asenkron :  Devre veya genel saat veya zamanlama işaretleri olmadan çalışma.

Atmospheric Pressure – Atmosferik Basınç :  Atmosfer tarafından uygulanan basıncın barometrik okuması. Deniz seviyesinde metre kare başına 14,7 lb veya cıva değeri 29,92 inç.

Atomic Mass Unit – Atomik Kütle Birimi : Atomik ağırlıkları ve diğer küçük kütleleri ifade etmek için bir birim; tam olarak, 12 nüklid karbonun kütlesinin 1/12’sine eşittir.

Atomic Number – Atom Numarası : Bir elementin elementlerin periyodik tablosundaki pozisyonunu belirten bir tam sayı; çekirdekteki proton sayısına ve elektriksel olarak nötr atomdaki elektron sayısına eşittir.

Atomic Weight – Atom Ağırlığı :  Herhangi bir kimyasal elementin tek bir atomunun ağırlığı; genellikle atomik kütle birimlerinde ifade edilen doğal olarak meydana gelen nüklidlerin ağırlıklarının ağırlıklı ortalaması olarak alınır.

Attenuation – Zayıflama : Kazancın birden azaldığı , az olduğunda ki kazancın karşılığı.”Boyutsuz oran”, “skaler oran” olarak veya desibel cinsinden “bu oranın 10 log’unun 20 katı” olarak ifade edilebilir.

Audio – Ses :  duyulabilir sese ilişkin – genellikle ses frekansı olarak alınır.Aralık -> 20 ila 20,000 Hz.

Austenitic  Stainless Steel – Paslanmaz Çelik :  Demirin yüz merkezli kübik kristal yapısını oda sıcaklığında dengelemek için en az% 12 Cr artı yeterli Ni (veya bazı özel paslanmaz çeliklerde, Mn) içeren bir demir alaşımı.

Auto-Tuning : Denetleyici özelliği, ölçülen işlem dinamiklerini kullanarak hesaplamaları temel alan ve bunları bir PID denetleyicisinin parametreleriyle birleştiren PID ayarlarını hesaplar.Hesaplamalar geçici tepkilere, frekans tepkilerine veya parametrik modellere dayanabilir.

AutoIgnition Temperature – Kendiliğinden tutuşma sıcaklığı (AFT): Başka herhangi bir tutuşma kaynağından bağımsız olarak katı, sıvı veya gaz halinde kendiliğinden sürekli yanma başlatmak için gerekli minimum homojen sıcaklık.

Autotransformer : Sargı kısımlarının birincil ve ikincil devreler tarafından paylaşıldığı bir transformatör türü.

Availability :  Raporlama dönemindeki saat sayısı, raporlama dönemindeki toplam kesinti süresinin, raporlama dönemindeki saat sayısına bölünmesiyle (yüzde olarak ifade edilir) daha az.

Available Heat – Mevcut Isı :  Termodinamik bir çalışma akışkanında, çalışma akışkanının sıcaklığını, ısı atma için mevcut olan en düşük sıcaklığa indirgeyerek ideal koşullar altında mekanik çalışmaya dönüştürülebilen ısı miktarı.

Available Power – Mevcut Güç :  Vrms/4R olarak tanımlanan doğrusal bir elektrik gücü kaynağının bir niteliği olup, burada V rms, güç kaynağının açık devre rms gerilimidir ve R, güç kaynağının iç empedansının dirençli bileşenidir.

Available Work – Mevcut İş : İdeal bir motora uygulandığında iş yapma kapasitesi.

Axial Fan – Eksenel Fan :  Havayı, tekerlek eksenine paralel olarak tahliye eden bir silindir içindeki pervane veya disk tipi bir tekerlekten oluşur.

Axial Flow – Eksenel Akış :  Genel akışkan akış yönünün dönen milinin eksenine paralel olduğu bir pompa veya kompresör gibi bir makinenin tanımlanması.

Azeotrop :  Gelişmiş buhar bileşimi, geldiği sıvı ile aynı olan bir karışım.Bu karışım, belirli bir sistem için sabit bir kompozisyonda meydana gelir. Azeotropik noktanın her iki tarafında, buharlar, oluştukları sıvınınkinden farklı bileşimlere sahip olacaktır.

Bu tür karışımlar damıtmadaki saf maddeler olarak işlev görür ve bu nedenle standart damıtma yöntemleri ile ayrılamazlar. Böyle bir karışımı ayırmak için azeotropik damıtma gereklidir.

Azeotropic Distillation – Azeotropik Damıtma  :Ürün akışlarından birinin bir azeotrop olduğu bir damıtma tekniği. Bazen, orijinal iki bileşenden biriyle azeotrop oluşturan üçüncüyü ekleyerek iki bileşeni ayırmak için kullanılır.

MÜHENDİSLİK TERİMLER ve TANIMLARI SONUÇ :

Bugün Mühendislik Terimler ve Tanımları adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Umuyorum faydalı birtakım bilgiler edinmişsinizdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.