Matlab Proje Fikirleri -4| Türkçe Matlab Eğitimi

C++  KULLANARAK DEVRE TASARIM HESAPLAYICISI PROJESİ

Devre tasarım hesaplayıcısı nedir ? C++ nedir ve projelerde nasıl kullanılır ? Zener Voltaj regülatörü nedir ? Elektronik devre hesaplamaları nasıl yapılır ?.Bugünki yazımızda C++ kullanılarak devre tasarım hesaplayıcısı projesi hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.Matlab proje fikirleri serisinin 4. yazısı olan bu içerikte umuyorum sizlere faydalı bilgiler katabiliriz.

Başlayalım.

C++ KULLANARAK DEVRE TASARIM HESAPLAYICISI

Elektronik devrelerin tasarlanması esnasında , bileşen değerleri devre teorisinden formüller kullanılarak hesaplanmaktadır.Bu hesaplamalar ise bize çok fazla zaman kaybına sebep olmaktadır.

Devre tasarım hesaplayıcısı yazılımı Matlab , Javascript vb. diller ile devre tasarımındaki indüktörler , dirençler , diyotlar vb. diğer bileşenleri analiz etmek ve tanımlamak için geliştirilmiştir.

Bu yazılım birçok karmaşık analog ve dijital devre tasarım problemlerine cevap verebilmektedir.Burada biz tank ve voltaj regülatör devrelerinde kullanılan bileşenlerin değerlerini hesaplamak adına ‘C++’ dilinde geliştirilmiş 4 adet program üzerinde yoğunlaşacağız.

Devre Tasarım Parametreleri :

Programı yazmadan önce , tank devreleri ve zener voltaj regülatörünü incelemek gerekir.

Zener Voltaj Regülatörü :

Zener voltaj regülatör devresi , seri direnç Rs , zener diyot ve yük direnci RL’den oluşmaktadır.Giriş voltajı belirli aralıklarla değişse bile  devrenin DC voltajını stabilitize etmek adına kullanılır.Aynı zamanda DC voltaj üzerinde bulunan AC bileşenleri ortadan kaldırmak için kullanılır.Normal olarak, farklı devrelerin yük akımına göre seri direnç Rs, watt ve zener watt değerini hesaplamak gerekir.

Diyelim ki ; minimum zener akımı 5 mA olsun.Toplam akım -> I = Iz + ILmax olacaktır.

Rs direnç serisinin değeri ise;  Rs = (Vin –Vz) / I  ile bulunur.

Burada Vin volt cinsinden giriş DC voltajı , Vz volt cinsinden zener voltajı ve amperlerde ‘I’ ise akımların toplam akımıdır.

Test için ; Vz = 5.6V ve Vin = 12V olarak kullanılmıştır.Ek olarak siz farklı değerleri de kullanabilirsiniz.

Tank Devresi :

Bu devre , bir indüktör ve bir kondansatörün paralel bir kombinasyonudur.AM ve FM modülatörlerinde, yayın istasyonlarında veya TV istasyonlarında da kullanılan RF osilatörlerinde kullanılır.

Tank devresi frekansı  :  f = 1 / (2π√LC)

Burada , ‘f’ hertz olarak frekans , ‘L’ indüksiyon ve ‘C’ farad olarak kapasitansı belirtir.

Yazılım İşlemleri :

Bu proje , zener regülasyonu , frekans , endüktans ve tank devresinin kapasitansı dahil olmak üzere çeşitli parametreleri hesaplamaya yönelik programları içermektedir.

Kullanıcı bu program seçeneklerinden birini seçerek ilerlemelidir.Belirli bir elektronik devre adına formüller kod içerisinde yer almaktadır.Program çalıştırıldığında kullanıcının gerekli verileri girmesi beklenir.Veri girişi sağlandıktan sonra , sonuç saniye içerisinde gösterilir.

Zener Düzenlemesi :

Zener regülasyon programı seçilirse , Rs direnci üzerinden giriş voltajını , zener voltajını ve toplam akımı girmeniz sizden istenir.Değerler girildikten sonra , seri direnç Rs ve seri direnç üzerinde dağıtılan güç değerlerini hesaplamak adına programı çalıştırır ve zener diyot üzerindeki gücü bizlere hemen gösterir.

Tank Devresi Frekansı :

Bu program seçildiğinde , endüktans ve kapasitans değerlerini girmemiz gerekmektedir.Program bu işlemlerin tamamlanmasının ardından tank devresinin frekansını bize gösterecektir.

Tank Devresi İndüktansı :

Bu program seçildiğinde , frekans ve kapasitans değerlerini girmemiz beklenir.Değerlerin girilmesinin ardından devrenin endüktans değeri bizlere hemen gösterilecektir.

Tank Devresi Kapasitansı :

Bu seçenek seçildiğinde , frekans ve endüktans değerlerini girmemiz beklenir.Değerlerin girilmesinin ardından tank devresinin kapasitansı bizlere gösterilecektir.

KAYNAK KODU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

C++ KULLANARAK DEVRE TASARIM HESAPLAYICISI PROJESİ SONUÇ :

Bugünki yazımızda C++ Kullanarak Devre Tasarım Hesaplayıcısı projesini sizlerle beraber inceledik.İlgili konuda Matlab proje fikirlerine dair farklı projelerle karşınızda olmaya devam etmek niyetindeyiz.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.