Kontrol Sistemleri – Güvenlik |Otomasyon Eğitimi

KONTROL SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ – GÜVENLİK

Kontrol sistem mühendisliği nedir ? Endüstriyel otomasyonda dikkat edilmesi gereken temel konular nelerdir ? Safety yani güvenlik nedir ve önlemleri nedir ? Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Kontrol Sistemleri Mühendisliği – Güvenlik adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

KONTROL SİSTEMLERİ

SAFETY <-> GÜVENLİK

Dikkate Alınması Gereken 4 Şey;

Otomatik bir kontrol sistemine, hatta bir pompa için basit bir açma/kapama kontrolüne başlamadan önce göz önünde bulundurulması gereken ilk önemli husus, hem otomatik ekipmanla çalışan veya yakınında çalışan personel için hem de makineye zarar gelmesini önlemek için güvenliktir.

Potansiyel güvenlik problemleri riskini en aza indirmek için, kontrol sisteminizin kurulumunu ve çalışmasını düzenleyen tüm yerel, eyalet ve ulusal yasaları ve kontrol etmek üzere tasarlanan ekipman veya süreci takip etmelisiniz.

Bu kodlar bölgeye göre değişir ve genellikle zaman içinde değişir, sürekli olarak gözden geçirilir ve güncellenir.Hangi kodların takip edilmesi gerektiğini belirlemek ve ekipmanın, kurulumun ve çalışmanın bu kodların en son revizyonuna uygun olduğunu doğrulamak sizin sorumluluğunuzdadır.

Genel olarak elektrik ve elektrik ekipmanı hakkında kendinizi mümkün olduğunca eğitmek akıllıca olacaktır.

DC ve AC teorisi ve pratiği, Ohm Kanunu, vb. Dahil olmak üzere temel elektriğin iyi anlaşılması, çeşitli kodları ve standartları anlamanıza yardımcı olacak uzun bir yol kat edecektir.

Personelinizi Tehlikeye Atmaktan Kaçının

En azından, bu iki kuruluşun uygulanabilir tüm bölümlerini takip etmelisiniz.

• Ulusal Yangın Koruma Birliği (NFPA) yangın kodu

• Ulusal Elektrik Üreticisi Birliği (NEMA)

Bazı ilgili bölümler:

oICS 1: Endüstriyel Kontrol ve Sistemler için Genel Standartlar

oICS 3: Endüstriyel Sistemler

oICS 6: Endüstriyel Kontrol Sistemleri İçin Muhafazalar

Etiketleme

Otomatik kontrol sistemleri için göz önünde bulundurulması gereken diğer bir güvenlik alanı, Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA) tarafından belirtilen kilitleme/etiketleme prosedürleridir. “Kilitleme/etiketleme”, belirli uygulamalara ve prosedürlere atıfta bulunur.

İşletmeciler ve bakım personelini, beklenmeyen enerji vermeden veya makine ve ekipmanın başlatılmasından veya servis veya bakım faaliyetleri sırasında tehlikeli enerjinin serbest bırakılmasından koruyun.

Kontrol sisteminizin bir kilitleme/etiketleme prosedürünü kullanmasını sağlamak için tasarım, ana elektrik beslemesi gibi herhangi bir enerji kaynağını, ayrıca pnömatik, hidrolik veya mekanik enerjiyi kapatma, depolama aygıtı nötralize etme veya izole etme özelliğini de içermelidir. .

Cihaz Arızalarının Önlenmesi

Otomatik kontrol sisteminizin tasarımında kullanacağınız elektrikli cihazların bir test laboratuarında listelenmesi, onaylanması veya kaydedilmesinin birçok nedeni vardır.

Bunun bir nedeni, cihazın felaket sonuçlara neden olabilecek arızaları önleyecek standartlara uymasını sağlamaktır.Diğer bir sebep, sigorta veya uyum amaçları için olabilir.

En spesifik ve önde gelen güvenlik test laboratuarlarından biri Underwriters Laboratories (UL) ‘dir. Kontrol sistemleri için en geçerli ilgi alanı UL’in Güvenlik 508A Standardı’dır. Kontrol sistemi panelinizin UL508A’ya inşa edilmesini gerektiriyorsa, UL508A panel üreticisi olmak veya mevcut bir UL508A panel üreticisi kullanmak için doğrudan UL ile sözleşme yapmanız gerekir.

Kontrol sistemleri mühendisliği

Diğer Güvenlik Hususları

Acil Durdurma – Kontrol sistemi, tüm sistem gücünün makine, ekipman ya da işleme bağlantısını kesmek için hızlı bir manuel yöntem sağlamalıdır. Bağlantı kesme cihazı veya anahtar açıkça “Acil Durdurma” olarak etiketlenmelidir.

Çıkışlara Kazara Güç Verilmesi – Güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için sadece otomasyon kontrol sistemine güvenmeyin.

Sistemin herhangi bir kısmına koruma sağlamak için, katı hal rölesi veya bir PLC (Programlanabilir Lojik Kontrolör) çıkış modülü gibi herhangi bir elektronik kontrol cihazından bağımsız olan röleler veya limit anahtarları gibi harici elektromekanik cihazları kullanmalısınız. kişisel yaralanmaya veya hasara neden olabilir.

Bu cihazlar herhangi bir makine işleminin beklenmedik şekilde gerçekleşmesini önleyecek şekilde kurulmalıdır.

Örnek ; Makinenin sıkışmış bir parçası varsa, kontrol sistemi veya PLC programı bir testere bıçağını döndürerek motoru durdurabilir.

Bununla birlikte, operatör parçayı çıkarmak için bir koruyucu açması gerektiğinden, koruyucu açıldığında, tüm sistem gücünü kesen bir bypass anahtarı da dahil etmelisiniz.

Işık perdeleri, manyetik emniyet şalterleri ve emniyet röleleri gibi harici emniyet cihazları sistem tasarımınıza entegre edilebilir.

Düzenli Ekipman Kapatma – Röleler ve zamanlayıcılar etrafında tasarlanmış bir kontrol sistemi veya bir PLC kullanıldığında, tasarımınıza düzenli bir sistem kapatma sırası dahil edilmelidir.

Bir arıza tespit edilirse, herhangi bir mekanik hareket, vana pozisyonu, vb., Arıza emniyetli konumuna geri döndürülmeli ve ekipman/işlem durdurulmalıdır.

Topraklama – Elektrik çarpmasını önlemek için, sistemin tasarımı, yapımı ve kurulumunda iyi topraklama uygulamalarını kullanın.

Yangını önlemek için hatalı iletkenler için koruyucu cihazlar kullanın ve ayrıca iyi topraklama uygulamalarının hassas elektronik cihazlara elektromanyetik ve yayılan parazit girişimini azaltabileceğini de fark edin.

Kontrol Gücü Dağıtımı – Kontrol devresinde, tüm devrelerin kaynaştırma, devre kesiciler veya sadece arızalı devre açılacak şekilde enerjilendirilecek şekilde koordine edilmiş diğer kesme araçlarıyla korunmasını sağlayan kod uyarınca, güç dağıtım şeması geliştirin, diğer elektrikli ekipmanların ve cihazların çalışmaya devam etmesine izin verilmesi.

Yetkisiz Erişim – Yetkisiz personelin uygun alet, anahtar veya diğer izinli araçlar olmadan erişim kazanmasını önlemek için, enerjilendirilmiş devrelere sahip tüm muhafazaların ve kabinlerin emniyete alındığından emin olun.

Mekanik tutulan anahtar sistemler, bir kontrol sistemindeki ekipmanın bir veya daha fazla fiziksel konumuna erişimi korumak için kullanılabilir.

Parmak Koruması – Dikkat edilmesi gereken diğer bir güvenlik alanı, yalıtımlı koruma ile çevrelenmiş parmak emniyetli terminal bağlantılarına sahip cihazların kullanılmasıdır.

Canlı devreler üzerinde koruyucu korumaların kullanılması, sınırlı erişimi olan kontrol panellerinde bile göz önünde bulundurulmalıdır; bu nedenle, bakım elektrikçilerinin ve yetkili personelin, elektrikli kontrol cihazlarında sorun gidermesi veya ayarlama yapması daha güvenlidir.

Dead Fronts – Operatörün seçici anahtarlar, ayar düğmesi, potansiyometre vb. gibi cihazlara ayarlamalar yapması gereken kontrol sistemi muhafazalarında kullanılmalı ve kumandalar da dış hava koşullarından korumak için muhafazanın içinde olmalıdır. .

Ön normalde ana kontrol panelinin önüne monte edilmiş bir iç kapıdır.

Dış muhafaza kapısı, operatör tarafından hala anahtar girişi gerektirebilir, ancak ayarlanabilir cihazlara sahip ölü ön iç kapı, ana kontrol paneline monte edilen elektrikli cihazlara giden gücü kesen açmak için bir anahtar gerektirecek şekilde kilitlenir.

Kapalı devre kontrolü – Geri besleme sinyali kaybedilirse, personelin yaralanmasına ya da ekipmanın zarar görmemesi için sistemin kapanmasını sağlamak, her tür kapalı döngü kontrol sisteminde sizin sorumluluğunuzdadır.

KONTROL SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ – GÜVENLİK SONUÇ:

Bugün Kontrol Sistemleri Mühendisliği – Güvenlik adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Umuyorum faydalı birtakım bilgiler edinmişsinizdir.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.