Kontaktör Nedir ve Nasıl Çalışır ?

KONTAKTÖR NEDİR ?

Kontaktör nedir ve nasıl çalışır ? Bir önceki yazıda da belirtildiği üzere röle ile farkı nedir ve çalışma prensibi nedir ? Endüstriyel ortamda nerelerde kullanılır ? Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Kontaktör Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

KONTAKTÖR

Bir röle , kontakları üzerinden büyük miktarda elektrik gücü geçmek için kullanıldığında, özel bir isimle belirlenir ; Kontaktör.

Kontaktörler tipik olarak birden fazla kontağa sahiptir ve bu kontaklar genellikle (ancak her zaman değil) normalde açıktır, böylece bobinin enerjisi kesildiğinde yükün gücü kesilir. Muhtemelen kontaktörler için en yaygın endüstriyel kullanım elektrik motorlarının kontrolüdür.

İlk üç kontak, gelen 3 fazlı AC gücünün ilgili fazlarını, tipik olarak motorlar 1 beygir gücü veya daha fazlası için en az 480 Volt değiştirir.En düşük kontak, büyük motor gücü kontaklarından çok daha düşük bir akım değerine sahip olan ancak güç kontakları ile aynı armatürle çalıştırılan bir “yardımcı” kontaktır.

Yardımcı kontak genellikle bir röle mantık devresinde veya motor kontrol şemasının başka bir kısmı için, tipik olarak motor voltajı yerine 120 Volt AC gücünde anahtarlamada kullanılır.

Bir kontaktör, gerektiğinde normalde açık veya normalde kapalı olan birkaç yardımcı kontağa sahip olabilir.

Motora giden her faza ait serideki üç “karşıt-soru işareti” şekilli cihazlara aşırı yük ısıtıcıları denir.Her “ısıtıcı” elemanı, motor akım çekerken ısınması amaçlanan düşük dirençli bir metal şerittir.

Bu ısıtıcı elemanların herhangi birinin sıcaklığı kritik bir noktaya ulaşırsa (motorun orta derecede aşırı yüklenmesine eşdeğerdir), normalde kapalı bir anahtar kontağı (şemada gösterilmemiştir) açılacaktır.

Bu normalde kapalı kontak genellikle röle bobini ile seri olarak bağlanır, böylece röle açıldığında rölenin otomatik olarak enerjisi kesilir, böylece motora giden güç kapatılır.Bir sonraki bölümde bu aşırı yük koruma kablolarının daha fazlasını göreceğiz.

Aşırı yük ısıtıcılar, güç iletkenleri için aşırı akım koruması sağlama amacına hizmet eden devre kesicilerden ve sigortalardan farklı olarak büyük elektrik motorları için aşırı akım koruması sağlamaya yöneliktir.

Aşırı ısınma fonksiyonu genellikle yanlış anlaşılır.Onlar sigorta değildir; Yani, bir sigortanın yapmak için tasarlandığı şekilde, devreyi açmak ve doğrudan devre kırmak onların işlevi değildir.

Aksine, aşırı yük ısıtıcıları, korunacak olan belirli elektrik motorunun ısınma karakteristiğini termal olarak taklit edecek şekilde tasarlanmıştır.

Tüm motorlar, rezistif yayılma (I2R) tarafından üretilen ısı enerjisi miktarı, motorun metal çerçevesi aracılığıyla soğutma ortamına “iletilen” ısının termal transfer özellikleri, fiziksel kütle ve malzemelerin özgül ısısı gibi termal özelliklere sahiptir.

Motor, vs.’yi oluşturan bu özellikler, aşırı yük ısıtıcı tarafından minyatür bir skalada taklit edilir ;  motor kritik sıcaklığa doğru ısındığında, ısıtıcı aynı sıcaklıkta ve ideal olarak aynı hızda ve yaklaşma eğrisine doğru ısınır.

Bu nedenle, termomekanik bir mekanizma ile ısıtıcı sıcaklığının algılanmasında aşırı yük teması, gerçek motorun bir benzerini algılayacaktır.Aşırı ısınma sıcaklığı nedeniyle aşırı yük teması kesilirse, gerçek motorun kritik sıcaklığa ulaştığının bir göstergesi olacaktır (ya da kısa bir süre içerisinde yapmış olacaktır).

Açıldıktan sonra, ısıtıcılar, motorun termal durumunun doğru bir oranını göstermeleri için motor ile aynı hızda ve yaklaşma eğrisinde soğuması beklenir ve motor gerçekten tekrar başlamak için hazır doğru olana kadar gücün yeniden uygulanmasına izin vermez.

kontaktör nedir

Üç Fazlı Elektrik Motoru Kontaktörü

Resimde gösterilen, bir belediye su arıtma tesisinde bir elektrik kontrol sisteminin bir parçası olarak bir panele monte edilen üç fazlı bir elektrik motoru için bir kontaktördür:

“L1”, “L2” ve “L3” etiketli vida terminalleri üzerinden kontaktörün üst kısmındaki normalde açık üç kontağa üç fazlı, 480 volt AC güç gelir (“L2” terminali bir kare arkasına gizlenir.Kontaktörün bobin terminalleri boyunca bağlı “snubber” devresi).Motorun gücü, bu cihazın altındaki aşırı yük ısıtıcı tertibatından “T1”, “T2” ve “T3” etiketli vida terminalleri ile çıkar.

Aşırı ısınma ünitelerinin kendileri, “W34” etiketli, kare şeklindeki siyah bloklardır ve belirli bir beygir gücü ve elektrik motorunun sıcaklık derecesi için belirli bir termal yanıtı gösterir.

Farklı güç ve/veya sıcaklık değerlerine sahip bir elektrik motoru, hizmette olandan biri için ikame edilecekse, aşırı yük ısıtıcı ünitelerinin, yeni motor için uygun bir termal yanıtı olan ünitelerle değiştirilmesi gerekecektir. Motor üreticisi, kullanılacak uygun ısıtıcı üniteleri hakkında bilgi sağlayabilir.

T1” ve “T2” hat ısıtıcıları arasına yerleştirilmiş beyaz bir basma düğmesi, normalde kapalı anahtar kontağını aşırı ısınma sıcaklığına bağlı olarak tekrar normal durumuna döndürmek için bir yol görevi görür.

Fotoğrafın sağ alt köşesinde “NC” (normalde kapalı) yazan bir etiketin yanında “aşırı yük” anahtar kontağına kablo bağlantıları görülebilir. Bu özel aşırı yük ünitesinde, “Tripped” etiketli küçük bir “window”, renkli bir bayrak aracılığıyla tetiklenen bir durumu gösterir.

Bir dipnot olarak, ısıtıcı elemanlar, kontaktör kapalıyken bir motorun akım çekip çekmediğini belirlemek için bir ham akım şönt direnci olarak kullanılabilir.Kontaktörün motordan çok uzakta olduğu bir motor kontrol devresinde çalışırken zaman olabilir.

Kontaktör bobini enerjilendiğinde ve armatür çekildiğinde motorun güç tüketip tüketmediğini nasıl anlarsınız?

Motorun sarımları yanarsa, kontaktör kontakları üzerinden motora voltaj gönderebilir, ancak yine de sıfır akımı vardır ve bu nedenle motor milinden hareket olmaz.Hat akımını ölçmek için bir sabitleme ampermetresi mevcut değilse, multimetrenizi alabilir ve her bir ısıtıcı elemanında milivolteni ölçebilirsiniz: akım sıfır ise, ısıtıcıdaki voltaj sıfır olacaktır (ısıtıcı elemanın kendisi açık değilse) .

Bu durumda, içindeki voltaj büyük olacaktır);

Kontaktörün bu fazı boyunca motora giden akım varsa, o ısıtıcıda kesin bir milli voltajı okuyacaksınız:

Bu, tek faz sargısının açık ya da bağlantısız olup olmadığını görmek için 3 fazlı AC motorların sorunlarının giderilmesi için özellikle kullanışlı bir numaradır.Bu, “tek fazlı” olarak bilinen hızlı tahribatlı bir durumla sonuçlanacaktır.

Motora giden güç açıktır, diğer akımlar (ilgili ısıtıcılar boyunca düşen voltajın küçük miktarlarda belirtildiği gibi) olmasına rağmen, içinden herhangi bir akım geçirmeyecektir (ısıtıcısında 0,00 mV okuma ile belirtildiği gibi).

Gözden Geçirelim ;

Bir kontaktör, genellikle akımı bir elektrik motoruna veya başka bir yüksek güçlü yüke geçirmek için kullanılan büyük bir röledir.

Büyük elektrik motorları, aşırı yük ısıtıcıları ve aşırı yük kontakları kullanılarak aşırı akım hasarından korunabilir.

Seri bağlı ısıtıcılar aşırı akımdan çok ısınırsa, normalde kapalı aşırı yük teması açılarak, motora güç gönderen kontaktörün enerjisi kesilir.

KONTAKTÖR NEDİR SONUÇ :

Bugün Kontaktör Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Umuyorum faydalı olmuştur.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.