ISPSoft Öğren Dersleri | Delta ISPSoft Eğitimi

ISPSOFT İNCELEME YAZISI -5

ISPSoft nedir ve nasıl kullanılır ?.ISPSoft’un yararları nedir ?.Bu ve benzeri tüm soruların cevapları ile birlikte ISPSoftu Türkçeleştirmeye devam ediyoruz.Sağladığı kolaylıklar ve pratikliği nedeniyle Delta Plc kullananlar için yakın gelecekte olmazsa olmaz olacak bir program olan ISPSoft yazılarına devam edelim.

Not : Soru Cevaplarla ISPSoft Kitabı için Tıklayınız !

ISPSoft SIKÇA SORULAN SORULAR -5

Tasks Nedir ?

Task ‘Görev , İş’ anlamlarına gelir.ISPSoft içerisindeki herbir POU program tipi özel görevlere sahiptir.Tasklar ise POU’ların yönetiminde rol alırlar ve programın nasıl çalışacağı konusunda önemli bir rol oynarlar.Örnek vermek gerekirse , Taskları basketbol oyuncularına benzetebiliriz.

Cyclic Task: İleri ve geri tarama taskıdır.DVP serisi Plc’lerde bir adet bulunurken AH500 serilerinde 32 adet bulunmaktadır.

Timed Interrupt Task: Timed Interrup Subroutine gibi çalışır.Timed Interrupt oluştuğunda , Timed Interrupt Task çalışacaktır.Ek olarak bu Tasklar Plc seçiminide bağlıdır.

Conditional Interrupt Task: Birçok çeşidi bulunmaktadır.Örnek olarak; external interrupts , I/O interrupts, counting interrupts vb.Farklı Plc çeşitleri birbirinden farklı interrupt tasklara sahiptir.

Tasklar Project Management Area üzerinden listelenebilir ve seçilebilir.

Not : Eğer kullanıcılar Interrupt Fonksiyonlarını yetkilendirmek isterlerse, ‘EI’ komutunu ‘Cyclic Program’ içerisine  eklemelidirler.

ıspsoft eğitimi ve sıkça sorulan sorular

POU Yönetimi Nedir ?

Eğer POU oluşturulmak istenirse Project Management Area bölümünden ‘Programs’ bölümüne iki kere tıklayın.Context Menu içerisinden POU’yu seçin ve ‘New’ butonuna tıklayarak yeni bir POU oluşturabilirsiniz.

Eğer Fonksiyon Bloğu şeklinde bir POU oluşturmak istiyorsanız , Project Management Area kısmından fonksiyon blok kısmına tıklayın ve Context Menu içerisinden POU’yu işaretleyip ‘New’ butonuna tıklanarak fonksiyon bloğu şeklinde bir POU oluşturmuş olursunuz.

Mevcut bir POU üstüne gelip Sağ tıkladıktan sonra ‘Properties’ bölümünden ‘Active’ kutucuğundaki ‘Tiki’ kaldırırsanız , ilgili POU inaktif olacaktır.

Symbols Nedir ?

Semboller ikiye ayrılır.Global Semboller ve Local Semboller.Global semboller tüm POU’larda proje içinde kullanılabilir.Local semboller local sembol tanımlı POU’larda kullanılabilir.

Yanısıra , POU içindeki local sembol belirticileri(tanımlayıcıları) diğer bir POU içinde olanla aynı olabilir.Tanımlayıcı tanımlama kuralları;

*Maximum 30 karaktere kadar isim verilebilir.

*Tanımlayıcı sembol ismi sistem içerisindeki bir ismi alamaz.

*Örnek olarak; komut kodu, cihaz ismi ya da özel anlam verilen bir şeyle aynı olamaz.

Örnek: ‘M0’ illegal(uygun olmayan) / ‘-M0’ legal(uygun olan)

*Arada boşluk bulunmamalıdır.Örnek: ‘INPUT CH0’ (uygun olmayan)

*Alt çizgi kullanılabilir ancak ard arda kullanılamaz veya sonra gelemez.

INPUT_CH0 uygun

INPUT__CH0 uygun olmayan

INPUT_CH0_ uygun olmayan

*Özel işaretler kullanılamaz.Örnek: * , # , ? , / , % , @

Sembol Sınıfları Nedir ?

Sembol sınıfları 5 gruba ayrılır.

‘VAR’ : Genel semboldür.Yalnızca genel operasyon, işlemler için kullanılan sembol sınıflarıdır.Bu sembolün önemi bu sınıfın sembolün data tipine bağlıdır yada ilişkilendirilmiş cihaza bağlıdır.

Latched Symbol : Yalnızca AH500 serisi modüller bu sınıf sembolleri destekler.Kullanıcılar bu sembolleri fonksiyon bloğu içinde tanımlayamayabilirler.

Bu sembol fonksiyonları VAR_RETAIN sınıfı içerisindedir ve VAR sınıfı sembol fonksiyonları ile benzerdir.

VAR_RETAIN ile VAR sınıfı sembollerin farkı nedir ?.Plc bağlantısı kopup tekrar bağlantı kurulduğunda VAR_RETAIN sınıfı değerler hatırlanır.

VAR_INPUT: Bu semboller fonksiyon bloğunun giriş pini olarak kullanılır.Fonksiyon bloğu çağrıldığında, bu sınıf sembolü çağırıcı bloktan giriş değerini alır.

Yanısıra, Ladder ve fonksiyon diyagram içinde, semboller fonksiyon bloğunun sol tarafında yer alır.Ve buradaki pinler bu sınıfta tanımlı sembollerin çağrılmasıyla ilgili değerleri alır.

VAR_OUTPUT: Bu semboller fonksiyon bloğunun çıkış pini olarak kullanılır.Fonksiyon bloğunun çalışmasının tamamlanmasının ardından işlem sonucu bu sınıftaki semboller üzerinden çağırıcıya (to caller) gönderilir.Yanısıra, Ladder diyagram ve fonksiyon bloğu içinde, semboller fonksiyon bloğunun sağ tarafında yer alır ve buradaki pinler bu sınıfta tanımlı sembollerin çağrılmasıyla ilgili değerleri alır.

VAR_IN_OUT: Bu sembol fonksiyon bloğunun geri besleme pini olarak kullanılır.Burada kullanılan sembol giriş -> proses -> çıkış yolunu izlemez.

Burada olan işlem giriş -> proses -> giriş şeklinde olmaktadır ve başladığı noktaya işlem sonunda geri dönmektedir.Bu sınıf semboller fonksiyon bloğunun sağ tarafında yer alır ve mavi pinler bu sembolü ifade eder.

ISPSoft ÖĞREN SONUÇ ::

ISPSoft Öğren adlı içeriğimizi de sizlerle bugün paylaşmış bulunmaktayız.Bu içerikle  beraber bu seride bir hayli yol almış bulunmaktayız.

ISPSoft içeriklerinin tamamını sizlerle paylaşmaya çalışıp , hızla ISPSofta adapte olmanız konusunda yardımcı olmaya devam edeceğiz.Bu hususla alakalı her türlü öneri , soru vb. bizlere iletebilirsiniz.

İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.