İnvertör Arıza – Çözüm ve Öneri Kılavuzu |Sürücü Hata Giderme

SÜRÜCÜ ARIZA , ÇÖZÜM VE ÖNERİ KILAVUZU

İnvertör arızaları nedir ? İnvertör kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nedir ? İnvertörlerlerde arıza sebepleri nedir ?İnvertör arıza , çözüm ve öneri kılavuzu nedir ? Bu yazımızda bu ve benzeri sorulara cevap arıyoruz.

Bu yazı bilgi vermek amaçlı olup kesinlikle bunu bu şekilde yapınız şeklinde düşünülmemelidir.Özellikle bu işin başındaki kişilere fikir olması açısından yazılmıştır.

Kart tamiri yapan ya da benzeri işlerle uğraşan herkes için en baştaki önerim , kartları selülozik tiner ve kontak spreyi ile temizlemeniz ve korozyonu önlemeniz , varsa da gidermenizdir.

Başlayalım.

İNVERTÖR BAKIM / ONARIM GİRİŞ

Bakım ve Kontroller

Yağlı Kir Problemleri

Elyaf-İplik Toz Problemleri

Erozyon Problemleri

Endüstriyel Toz Problemleri

Kablo ve Kurulum Problemleri

Çok-Fonksiyonlu Giriş/Çıkış Terminal Problemleri

AC motor sürücüleri çok geniş hata yelpazesine sahip olup çok çeşitli alarm ve hata mesajlarına sahiptir.Hata farkedildikten sonra , ilgili koruma fonksiyonları aktif olacaktır.Ardından ilgili hatalar sürücülerin dijital keypadleri üzerinde görünür.

Değişebilmekle birlikte altı en çok meydana gelen hatalar dijital keypad üzerinden ya da haberleşme üzerinden okunabilir.

AC motor sürücüleri çeşitli komponentlerden , elektronik parçalar vb. oluşmuştur ve IC , direnç , kondansatör , transistör , soğutma fanı , röle vb. içermektedir.

Bu komponentler ise sürekli ya da sonsuza kadar kullanılamazlar.Bu komponentlerin ömürleri limitlidir ve elbet normal çalışma şartları dahi olsa günün birinde zarar görecekler ya da ömürlerini tamamlayacaklardır.Koruyucu bakım sağlamak ise AC motor sürücüleri en uygun koşullarda çalıştırmakla mümkündür ve bu durum uzun ömür sağlayacaktır sürücülere.

AC Motor sürücünüzü düzenli olarak çalışma esnasında kontrol ediniz ve bir anormallik olup olmadığını kontrol ediniz.Ardından önlemleri takip ediniz.

Keypad ya da giriş terminali üzerinden resetleme işlemini hata temizlendikten 5 saniye sonra yapınız.

Güç kesildikten sonra 22 kW’dan küçük sürücüler için 5 dakika ve 30kW üstü sürücüler için 10 dk kapasitörlerin tamamen deşarj olma süresidir.

Bunun tam olarak gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol ediniz.Bunun için ‘+’ ve ‘-’ baraları ölçerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.Voltajın ‘+ ‘ ve ’ –‘ yi ölçtüğünüzde 25VDC’den daha az olması gerekmektedir.

Yalnızca işi bilen kişilerin kablo bağlantısını , kurulumunu ve sürücü bakımı yapmasını dikkate alınız.Eğer elinizde veya üzerinizde metal objeler var ise saat , yüzük vb. , işlemlere başlamadan önce bunları çıkarınız lütfen.Bu gerçekten önemlidir.

Ve yalnızca yalıtılmış araç gereçlerle çalışın.Unutmayın , elektrik şakaya gelmeyecektir.

Dahili komponent ve kabloları yeniden düzenlemeye vb. girişmeyiniz.

Kuruluma dair herşeyin anormal gürültü , titreşim ya da pis koku/havaya uyumlu bir şekilde yapıldığından ve uygun olduğundan emin olunuz.

Bakım & Kontroller Bölümü :

Kontroller öncesinde her zaman AC giriş enerjisini kesmeyi unutmayın ve kapağı kaldırın.En azından 10 dakika bekleyin ve bu sürede tüm kondansatörlerin deşarj olduğundan emin olunuz.Tüm ışık ve ledlerin sönmesini gözlemleyiniz.

DC+ ve DC- baraları arası enerjinin 25VDC’den daha az olması gerekmektedir.Buna dikkat ediniz.İşlemler öncesi eğer bu durumlar tamamsa artık kontrollere başlayabilirsiniz.

Ortam :

Ortam sıcaklığını , nemi , titreşim durumlarını kontrol ediniz.Etrafta toz , gaz , yağ veya su damlacıkları olup olmadığını kontrol ediniz.

Method : Bu işlemi gözle gerçekleştirebilirsiniz.Ek olarak ölçüm ekipmanları ile standart durumları kontrol ederek uygun şartlarda mı değil mi diye bakabilirsiniz.

Periyod : Günlük

Tehlikeli ya da zararlı nesnelerin ortamda olup olmadığını kontrol ediniz.

Method : Görsel izleme.Gözle kontrolleri gerçekleştirebilirsiniz.

Periyod : Günlük

Voltaj :

Güç kartının ya da kontrol kartının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.

Method : Standart ölçümlere göre multimetre ile ölçüp kontrolleri gerçekleştirebilirsiniz.

Periyod : Günlük

Dijital Ekran :

Ekran net bir şekilde okunuyor mu ?

Method : Gözle kontrol edebilirsiniz.

Periyod : Günlük

Bozuk ya da eksik karakter var mıdır ? (Varsa üst karttaki dirençlere bakın)

Method  :Gözle kontrol edebilirsiniz.

Periyod : Günlük

Mekanik Parçalar

Anormal bir ses ya da titreşim var mıdır ?

Method : Gözle ve kulak ile kontrol

Periyod : Yarı yıl

Tam sıkılmamış vida var mıdır ?

Method : Tüm vidaları sonuna kadar sıkınız . (Ark yapabilir)

Periyod : Yarı yıl

Herhangi bir deforme olan ya da hasar alan parça var mıdır ?

Method : Gözle kontrol

Periyod : Yarıyıl

Aşırı ısınma dolayısıyla renk değiştirme var mıdır ?

Method : Gözle kontrol

Periyod : Yarı yıl

Toz , kir vb. var mıdır ?

Method : Gözle kontrol

Periyod : Yarı yıl

Ana Kart

Gevşek , sıkılmamış ya da yerinden çıkmış cıvata var mıdır ?

Method  :Vidaları değiştirin ya da sıkın.

Periyod : Günlük

Makine deforme olduysa , zarar aldıysa veya aşırı ısınma ve yaşlanma dolayısıyla renk değiştirdiyse

Method : Gözle kontrol (Renk değişimini standartlara göre kontrol ediniz.)

Periyod : Yarı yıl

Ana kart Terminaller ve Kablo bağlantıları

Renk değişimini  , deforme olup olmadığını , kablo bağlantılarının hasar görüp görmediğini vb.  kontrol ediniz.

Method : Gözle kontrol edebilirsiniz.

Periyod : Yarı yıl

Ana Kart DC Kondansatörleri

Herhangi bir sıvı akıntısı olup olmadığını , hasar alıp almadığını , deforme olup olmadığını kontrol ediniz.Güvenlik valf ve anahtarlarının çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.Kapasitörleri gerek gördüğünüz an ölçün ve sağlam olup olmadıklarını kontrol ediniz.

Method : Gözle kontrol edebilirsiniz.

invertör hata giderme kılavuzu

Ana Kart Dirençleri

Aşırı ısınmadan dolayı , yanma , kötü koku veya hasar olup olmadığını kontrol ediniz.Kart üzerinde bağlantısızlık olup olmadığını ve dirençlerin tüm bacaklarının değdiğinden emin olunuz.

Özellikle soğuk lehim vb. durumuna dikkat ediniz.

Method : Gözle kontrol , koku ile kontrol , ölçüm ile kontrol

Not : En mantıklısı ölçü aleti kullanmanızdır.Sızdırma , omaj yükselmesi vb. görebilmek için.

Ana Kart Transformatör ve Reaktör

Anormal derecede titreşim olup olmadığını ya da rahatsız edici bir koku olup olmadığını kontrol ediniz.

Method : Görerek , koklayarak , duyarak

Ana Kart Manyetik Kontaktör ve Röle

Vidaların tam sıkıldığından emin olunuz ve kart bağlantıların sağlam olup olmadığını kontrol ediniz.Burada kritik konu eğer değmeyen bacak varsa ya da yerinden çıkmış vida varsa kart çalışmaz ya da patlayabilir.

Method :Gözle ve duyarak kontrol

Ana Kart & Kontrol Kartı Bağlantısı

Bu bağlantı adına da aradaki kabloları , vidaları , lehimleri vs kontrol ediniz.

Method : Gözle

Soğutma Sistemi & Soğutma Fanı

Anormal bir sesin  ya da titreşimin olup olmadığını kontrol ediniz.Aşırı ısınma ve etkileri , vidaların durumunu kontrol ediniz.

Fan ile ilgili olarak ; Fan sıkışmış olabilir .12VDC ya da 24VDC vb. enerji gitmiyor olabilir.Bilyesi dağılmış olabilir.Fanı söküp yeniden cihazı çalıştırın.Eğer çalışırsa fan arızalıdır ve enerjiyi gömüyordur.

Method : Yarı yıl

Havalandırma Kanalı :

Özellikle tozlu , kirli endüstriyel alanlarda soğutmak için açılmış kanallar tıkanmış olabilir.Bu da cihazı soğutmayı engellemesi dolayısıyla aşırı sıcaklık hatası alıyor olabilirsiniz.

Bu sebeple bu alanları temizleyin.Soğutucu ile arasındaki heryeri kontrol ediniz.Hava akışını sağlama alınız.Fanın yönünü taktıktan sonra kontrol ediniz.

Method :Gözle kontrol

Uzun Soluklu Komponentler :

Soğutma fanı ve Ana devre kondansatörleri

YAĞ & KİR PROBLEMLERİ :

Ciddi yağlı kir problemleri genellikle işletme türü endüstrilerde yaygın olarak görülür.Makina araçları , kesme vb. makinaları gibi sistemler üzerinde daha çok görülen problemlerdir.Kirli , tozlu yağlar sürücünüze zararlar verebilir ve verecektir de ;

-Elektronik parçaları bu yağ yakabilir , zarar verebilir ya da patlatabilir.

-Birçok kir veya toz içeren yağlar aşındırıcı maddeleri içerir ve sürücünüze zarar verebilir.

Çözüm Methodları :

Standart panolara AC motor sürücüleri yükleyiniz ve onu kirden , tozdan uzak tutunuz.Hasarları önlemek adına da düzenli olarak kirlenen , yağlanan parçaları temizleyiniz.

Not : Burada  tiner , kontak spreyi kullanarak daha etkin temizlik sağlayabilirsiniz.

Yün & Toz Problemleri :

Genellikle tekstil endüstrisinde kullanılan yün vb. maddelerin oluşturduğu ciddi hasarlardır.Bu şekilde meydana gelebilecek hatalara karşıda aslında kolayca önlemlerinizi alabilirsiniz.

-Bu toz ve yün yumakları daha çok fanın soğutma kanallarına zarar vereceği yada tıkayacağı için zayıf hava akışına ve aşırı ısınmaya sebebiyet verebilir.Burada sürücü Overheat ya da fan alarmına geçecektir.Ek olarak fan sıkıştığında enerjiyi gömebilir ve böylece sürücü hataya geçebilir.

Aynı şekilde tekstil endüstrisindeki yüksek sıcaklık ve yüksek derecedeki nemden dolayı sürücü yanabilir ya da içerdiği komponentler kurumaya başlayabilir.Bu aslında bir erozyon anlamına gelmektedir.Kuru yün tozlarından dolayı da cihazınızda patlama riski meydana gelebilir ya da hata oluşacaktır.

Not : Patlama biraz daha ileri seviyedir.Çok daha öncesinde sürücü sıcaklık vb. alarmı verecektir.

Not: Daha çok kondansatörler kurumaktadır.Direnç / Kondansatör ve besleme katını iyice kontrol ediniz.

Not : Smd entegreleri kontrol ediniz.Özellikle diyot gibi sızdırabilecek özellikteki komponentleri kontrol ediniz.

Çözüm Methodları :

Aslında basit bir yolu vardır.Sürekli olarak temizlemek veya hava tutmak.Kompresörü kullanarak diğer cihazlara zarar vermeden , kabloları koparma ya da çıkarma yapmadan vb. hava tutarak tozları temizleyiniz.

Periyodik olarak kart temizliği yapabilir ya da ilgili zamanlarda kuruyan ya da aşıma uğrayan cihazlar için değişim yapabilirsiniz.

Erozyon Problemi :

Erozyon problemi sürücünün içine sıvı giriş olduğunda meydana gelir.Aslında bir nevi cihaz içerisine yağ , su vb. girdiğinde cihaz üzerinde korozyona sebebiyet verecektir.

Bu sebeple cihazı nemden ve sıvılardan uzak tutmalısınız.

Cihaz içerisinde erozyon nedeniyle bozukluklar ve muhtemel patlamalar gerçekleşebilir.Peki nasıl ?

Özellikle güç kartı ve besleme kartı gibi yerlerde ciddi bir oranda su veya yağ vb. varsa iletkenlik gösterebilir ya da erozyon nedeniyle cihazın kritik yerlerinde anlık kesintiler vb. yaratabilir.

Özellikle çok yüksek kW’daki cihazlar için bu durum biraz tehlikelidir.

Çözüm Methodları :

Cihazınızı  nemden vb. koruyunuz.Ek olarak burda kritik bir konuya değinelim.

Sıcak bir yerden soğuk bir yere ya da soğuk bir yerden sıcak bir yere cihazınızı çıkardığınız zaman ;

Cihaz kartı üzerinde terleme yapabilir.

Bu sebeple hemen cihazı takıp çalıştırmak yerine cihaza hava tutup ortam sıcaklığına alışmasını sağlamak çok daha mantıklı bir yoldur.

Endüstriyel Toz Problemi

Taş , mermer işleme alanlarında daha çok görülen çok ciddi bir kirlilik oluşturan problemdir.Özellikle kartın yüzeylerine yapışması ve ciddi anlamda korozyona sebebiyet vermesi ise en can sıkıcı durumdur.

Bu sebeple kart içerisindeki elektronik komponentlerde aşırı ısınmaya sebep olabilir ve sürücünün ömrünü kısaltır.

Bunu yaparkende tüm parçalar üzerinde aşınma , bozulma ve kart sistemini etkiler.

Bu sebeple  :

Kartı tozdan koruyunuz.Pano içerisini temiz tutunuz ve iyi şekilde havalandırma sağlayınız.

Özellikle pano içerisindeki fanları kontrol ediniz.İyi çalışmalı ve iyi üflemeli.

Kablo ve Kurulum Problemleri

Karşımıza çıkacak en sık problem yanlış kurulum , kablolama ya da zayıf bağlantılardır.Kabloları bağlarken siz , tam olarak oturduğundan emin olun.

Pekala buna ek ne yapabiliriz ?

Ölçü aletini alıp aklınıza takılan alanları kısa devre konumunda ölçerek aslında kabloların tam olarak oturup oturmadığını kontrol ediniz.

Burda klemens cıvatalarının tam olarak sıkılıp sıkılmadığını kontrol ediniz.Sürücü vidaları ve bağlantılarını , terminalleri kontrol ediniz.

Kullanıcılar ya da farklı biri sürücüyü oynamış , kapaklarını açmış ya da terminallerle alakalı birkaç değişim yapmış olabilir.

Bu sebeple herşeyin tam olarak yerinde olduğundan ve sistemin tam olarak normal durumda olup olmadığından emin olunuz.

Burada kablolar yanmış , çıkmış , kopmuş olabilir.

Enerji de olabilir bu hatta.Bu sebeple de bu durumlarda yetkili biri değilseniz dokunmayın ve servis ile iletişime geçiniz.

Genel kontrolleri de ölçü aleti ve gözle yapabilirsiniz.

Çok-Fonksiyonlu Giriş/Çıkış Terminal Problemleri

Bu hatalar genelde bu terminallerin aşırı kullanımından meydana gelir.Pekala neden ?.Burada klemensler tam oturmayabiliyor.Ek olarak klemensin kart ile olan alanında kopukluk ve ya hat üzerinde kopukluk meydana gelebilir.

Buralarda 0-10VDC  ve 0-24VDC değerler görmelisiniz.Ölçüm yaptığınızda buralarda bu değerleri görmüyorsanız ilgili klemense göre , o  zaman bu hat üzerinde sorun vardır diyebiliriz.

Genel olarak dirençlerle gelen bu hatta direnç arızası vb. olabilir.

Hattı yani yolu kart üzerinden takip ediniz.

Ek olarak bu alanlar da yanma ve erozyon meydana gelebilir.

Bu hat üzerinde diyotlarda önemli bir yer tutar.Onları da kontrol etmelisiniz

Çözüm yolu ise ;

En pratik olarak voltajların gelip gelmediğini ölçün.

Hatta kopukluk varmı buna bakınız.

Buradan çıkış vermiyorsa sistemin gerisinde bir sorun yoktur olarak düşünün.

Tecrübe & Örnekler Kısmı :

Burada da karşımıza gelen bir cihazda ne işlemi yaptığımızı ve düzeldiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Pekala sorunların genel olarak nereden nasıl çıktığını görmeniz adına da sizlere rehber olacaktır.

Delta CP2000 VFD220CP43A 18,5/22 KW İnvertör de sensöre ilave direnç ekledik.Neden ?İçerisinde sıcaklığı ölçen sensör arızalandığında sürekli olarak aşırı sıcaklık hatasına geçirebiliyordu cihazı.

Sensöre ilave dirençle aslında buradaki ölçüm değerlerini stabilleştirme işlemi gerçekleşti.Sorun çözüldü mü ? Evet.

Delta VFD015EC21A  1,5KW İnvertör için çıkışları ölçtünüz ve farkettiniz ki kısa devre var.O zaman modül patlamıştır.Eğer sürücü pahalı modül ucuz ise modülü değiştiriniz.

Aksi takdirde cihaz hurdaya ayrılacaktır.

Lenze 8200 Vector 0.25KW İnvertör açılmıyor.Neden olabilir ? Bence bir kondansatörlerine bakın derim.Lenze çok güçlü sağlam bir invertördür.Bu sebeple buradaki kondansatörler aslında periyodik olarak kuruyabiliyor.Kondansatör değişti ve cihaz çalıştı.

Rieter Openet Ekran üzerinde ekran çalışmıyordu.Neden  ? Bence florasanına bir bakın derim.Ek olarak dirençlerinede.İşlemciye +5V gidiyormu inceleyin.Sorun çözülecektir.

Ek olarak ekran haberleşmiyor diyelim.Haberleşme entegresini kontrol ediniz.

Servo sürücü kartlarında ise ; optokuplörlere ayrı olarak bakınız.

Sürücülerde de optokuplörler önemlidir.Çıkışı tetikleyecek optokuplörlerde hata meydana gelebiliyor.Onları da ölçmeniz çok önemlidir.

Yine sıcaklık alarmına geçen bir sürücü var diyelim.Burada fan sıkışmış olabilir.Fanı kontrol ediniz.Yada bu durumda fan enerjiyi gömüyorsa sürücü hataya geçer veya kapanır.Bu sebeple aslında fan büyük bir öneme sahiptir.

Ek olarak ;

Hangi cihazla uğraşıyorsanız uğraşın , ne yaptığınızı bilmiyorsanız o cihazla uğraşmayı bırakın.

Nereden kaç Volt ölçmeniz gerektiğini ya da nerede nasıl bir işlem olması gerektiğini bilmelisiniz.

Komponentlerin omaj aralıklarını , sızdırma durumlarını vb. bilmelisiniz.

Direnç renk kodlarını , smd entegre bilgilerini vs bilmelisiniz ya da araştırıp bulabilmelisiniz.

Yine en başta ‘Manaul’ ya da ‘Datasheet’ incelemeyi ve şemaları inceleyebilmelisiniz.

Besleme kartı , güç kartı , kontrol kartı vb. gibi lokalleştirmeler yapabilmeli ve sorunu tek bir noktaya toplayarak oraya yönelmelisiniz.

INVERTÖR ARIZA , ÇÖZÜM VE ÖNERİ KILAVUZU SONUÇ :

Bu yazımızda invertör arıza , çözüm ve öneri kılavuzu adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Bu yazımızda geniş bir bakış açısı ile yaklaşmaya gayret ettik ve aynı zamanda kafamızda birtakım bilgilerin oturması için çalıştık.Umuyorum sizler içinde faydalı olmuştur.

İyi Çalışmalar.

İnvertör Arıza – Çözüm ve Öneri Kılavuzu |Sürücü Hata Giderme” ile ilgili 2 görüş

  1. cenk

    Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkürler.eğer mümkünse ben şuan invertörümün olduğu bölgede değilim ve invertörüm ile ilgili bir dataya da sahip değilim.bana cihazımın ekran görüntüsü yollanmış ve 01 fan arızası gözüküyor.cihazım maxx marka 5 kw mppt giderken yanımda yedek fan götürmek istiyorum gideceğim yer kırsal ve malzeme temini zor bir bölge olduğu için.bu cihaz için fan özelliklerini varsa paylaşırsanız sevinirim saygılar.emeğinize sağlık.

  2. zeynel koç

    bu anlatıklarınızı başlık başlık anlatsanız daha iyi olur ayrıca herkesin rahatça anlaya bileceği dilden anlatılırsa daha verimli olur diye düşüdnüyorum bir de mesela dc-dc devresi yani güneş şarj devresi çalışmıyorsa hata nerdedir .detaylı olarak anlatılırsa memnun oluruz yinede verdiğiniz bilgiler çok kıymetli emeklerinize sağlık teşekür ederiz
    sonuç olarak daha sade bir dilde ve de anlaşılır bir şekilde başlıklar halinde verilmesi dileği ile çalışamalarınızın devamını diliyorum çalışmalarınızdan dolayı teşekür ediyorum .konu henüz türkiyede yeni ve bu konuda bilgi sahibi olan kişi sayısı çok az ben bu konuya karşı çok ilgili olduğum için interneteki yazıların yüzde seksenini okumuşumdur . ama çoğu yetersiz ve amatörce ve bilgi kirliliğinden öteye gitmiyor . sizlerin bu konudaki bu yazınızı daha bilimsel vede daha profosiyonel olarak gördüğümü belirtmek isterim bu tür yazılarınızın devamını diler başarılar dilerim .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.