AC - DC Nedir ve Farkı Nedir ?

Endüstriyel otomasyon ile ilgili ve ekipmanları ile ilgili teknik bilgileri burada bulabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
derstagram
Site Admin
Mesajlar: 152
Kayıt: Pzr Ağu 21, 2022 8:36 pm

AC - DC Nedir ve Farkı Nedir ?

Mesaj gönderen derstagram »

Merhabalar ,
DC : Direct current : Anlamı akımın tek yönde , pozitif terminalden negatif terminale akmasıdır.Tek döngüde ilerler ve asla geri gitmez.Direkt akımda dalgalanma yoktur.Genelde plc ,hmı vb. endüstriyel donanımlar genel olarak 24VDC kullanır.
AC : Alternating current : Alternatif akım üretmek için elektronlar ileri ve geri yönde ilerler ve dalgalanırlar.İleri geri giden elektronlar voltaj üretirler ve ileri geri gitme oranlarına ise Frekans denilir.

Daha çok 50Hz ve 60Hz frekans olarak duyacaksınız ki bunun anlamı elektronların her bir saniye içerisinde 50 ya da 60 kez ileri geri hareket ettiği , dalgalandığı anlamındadır.

Burada AC dalgaformunda zamanla beraber voltajın maks değeri olan 220V’a çıktığını ve yine alt maks değer olan -220V’a düştüğünü ve tekrar tekrar bu işlemi tekrar ettiğini görebilirsiniz.
50 Hz olan bir AC’yi düşünürsek bu işlemi bir saniyede 50 kere yaptığını görebiliriz.Aynı zamanda bu da periyot anlamına gelir.Periyotun tersi ise frekanstır. T = 1/F
Not : Kısaca bir motor kontrolü yapacaksak , motoru AC ile besleyeceğiz ve motorun ileri geri hareket aktivasyonunu ise DC kullanarak yapacağız.


İyi Çalışmalar
Derstagram Akademi & Otomasyon Yazılım Evi
Mustafa AYDIN
Otomasyon Mühendisi
Cevapla

“Teknik Bilgiler” sayfasına dön