Endüstriyel Hız Kontrol Seçim Teknikleri | Otomasyon Eğitimi

HIZ KONTROL SEÇİM TEKNİKLERİ

Hız kontrol cihazları ya da sürücü nedir ? Hız kontrol cihazı seçerken nelere dikkat etmeliyiz ? Hız kontrol cihazları nerelerde kullanılmaktadır ?Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Hız Kontrol Seçim Teknikleri adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

HIZ KONTROL SEÇİM TEKNİKLERİ

30 yıldan fazla bir süredir, değişken frekanslı sürücüler (VFD), üç fazlı alternatif akım (AC) endüksiyon motorlarının hızını kontrol etmektedir.

Enerji tasarrufuna ek olarak, VFD’leri kullanırken maksimum verimlilik, kontrol, kullanım ve motor ömrü için dikkate alınması gereken birçok şey vardır.

Santrifüjlü pompalar, üfleyiciler, fanlar, karıştırıcılar ve karıştırıcılar gibi değişken tork ve beygir gücüne ihtiyaç duyulan uygulamalar için bir VFD’nin hız kontrolü gereklidir.

VFD kullanmanın faydaları

Motor hızını azaltmak, çeşitli fan, fan ve pompa uygulamalarında enerji tasarrufu sağlar.

Kontrollü hızlanma ve yavaşlama ile birlikte motoru çalıştırırken azalmış ani akım büyük avantajlar sağlar.

Diğer önemli avantajlar arasında acil olmayan motor start-stop kontrolü ve motor aşırı yük koruması bulunur.

Tuş takımı veya potansiyometre gibi VFD’deki özellikler, hız ve tork dahil parametrelerin manuel olarak ayarlanmasını sağlar.

Bu parametrelerin otomatik veya dinamik olarak ayarlanması bir PLC veya başka bir kontrol cihazı kullanılarak da mümkündür.

Yüklere göre boyutlandırma VFD’nin boyutlandırılması söz konusu olduğunda, sadece motorun beygir gücüne uygun değildir.

Çalışma profilinin gözden geçirilmesi de önemlidir.

Yüklerin değiştirilmesi, sürekli çalışma ve sık çalıştırma ve durma, torktaki değişiklikler ve en yüksek akım taleplerinin hepsi uygulama için gereken VFD’nin boyutunu etkileyebilir.

Yüksek akım talepleri geçici aşırı yüklenme koşulları yaratabilir, ancak VFD uygun motor performansı için yeterli akımı sağlamalıdır.

Ağır yüke sahip bir konveyör olan bir uygulamada, yüksek ayrılma torku, büyük boy VFD gerektiren güç ve tork gerektirebilir.

Frenleme

Bir motoru yavaşlatırken, bir VFD frenleme için mevcut torkun yaklaşık % 20’sini sağlayabilir (bu, frenleme sırasında üretilen ekstra akımı atma meselesidir).

Ağır, yüksek ataletli yükler ve sık çalıştırma-durdurma uygulamaları için, bir fren direnci eklenmesi fren torkunu önemli ölçüde artırabilir.

Hız kontrol seçim teknikleri

VFD Arayüzü

Basit butonlar bazen kullanılırken, otomatik bir yaklaşım VFD’nin çalışması, koşu ve hız kontrol fonksiyonları için bir PLC’den (veya başka bir kontrol cihazından) ayrık ve analog çıkış sinyallerinin kullanımını içerebilir.

Genellikle ayrık, analog ve önceden ayarlanmış bir kontrol kombinasyonu kullanılır.

Örneğin, bir kontrol cihazı, bir sürücüye bir analog hız sinyali ve önceden programlanmış hızlanma ve yavaşlama parametreleriyle çalıştırma ve çalıştırma fonksiyonlarını kontrol etmek için ayrık sinyaller gönderebilir.

Dijital Haberleşme

Kablolamayı azaltmak veya ortadan kaldırmak için, sürücüyü kontrol etmek ve parametreleri ayarlamak için Modbus RS-232/RS-485, EtherNet/IP veya diğer protokoller gibi dijital iletişim kullanılabilir.

Bu iletişim türü ayrıca hız ve akım gibi sürücü durumunun izlenmesini sağlar ve ayrıca uzaktan yapılandırma özelliğini de etkinleştirebilir.

Doğru kontrol modunu uygulayın

Bazı sürücü kontrol modları, belirli türde AC sürücüler gerektirir. Hertz başına volt (V/Hz) sürücüler en yaygın olanıdır ve pompa ve fan uygulamaları için iyi çalışır.

Hız doğruluğu gereksinimleri arttıkça, açık döngülü sensörsüz vektör sürücüler ve enkoder geri beslemeli kapalı döngü VFD’ler,kağıt fabrikaları, baskı makineleri ve dönüştürme uygulamaları için doğru hız düzenlemesi sağlar.

Hareket profilini tanımla

Bir sürücünün parametrelerini ayarlamadan önce, gerekli hareket profilini anladığınızdan emin olun.

Hangi hız gerekli? ve motor yavaşça hızlanabilir mi veya hızlı bir şekilde çalışmalı mı, cevaplanması gereken sorulardan sadece birkaçı.

VFD parametreleri ayrıca optimum sürücü kurulumu ve kontrolü için anlaşılmalıdır.

Anahat kurulum gereksinimleri

VFD’ler, çalışma sırasında kontrol kabininden havalandırılması gerekebilecek, özellikle sık çalıştırma ve durma durumunda ısı üretebilir. Bir motoru uzun süre düşük hızlarda çalıştırmak da ısı üretir ve dahili bir fan içeren invertör görevli bir motor gerektirebilir.

İşlem parametrelerini belirtin

AC sürücü kılavuzu birçok kurulum gereksinimini kapsar.

Önemli bir kurulum notu, AC motor girişinde çalışma stop kontrolü için bir kontaktör veya bağlantı kesme anahtarı kullanmamak, yalnızca acil stop koşulunda sürücü girişindeki gücü kesmektir.

Normal çalışma sırasında acil olmayan başlatma ve durdurma işlevleri için ayrık sinyaller veya dijital iletişim kullanın.

Gürültü ve harmonikleri kullanın

Bir VFD tarafından oluşturulan gürültü ve harmonikler bağlı motorlara ve yakındaki ekipmana zarar verebilir.

AC hat reaktörleri ve jikle gibi pasif harmonik filtreler genellikle bu problemleri azaltmak için kurulur.

Sürücü montaj kılavuzunu kontrol edin ve harmonikleri azaltmak ve VFD’leri geçici aşırı gerilimden korumak için bu filtreleri kullanın.

VFD tarafından oluşturulan gürültüyü azaltmak için aktif harmonik filtreler de kullanılabilir.

HIZ KONTROL SEÇİM TEKNİKLERİ SONUÇ :

Bugün Hız Kontrol Seçim Teknikleri adlı yazımızla karşınızdaydık.Umuyorum faydalı birtakım bilgiler edinmişsinizdir.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.