Endüstriyel Elektronik Elemanları Nedir? | Temel Elektronik Devre Elemanları

ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK ELEMANLARI NEDİR ?

Endüstriyel Elektronik Elemanları Nedir ?.Endüstriyel Elektronik Elemanları nasıl kullanılır ?.Endüstride en çok kullanılan elemanlar nelerdir ?.Endüstriyel Elektronik Elemanları hakkında öz bilgilerle karşımıza çıkabilecek yapılardaki sistemleri anlayabilmek adına bir altyapı oluşturmaya çalışacağız bu yazımızda.Bugün Endüstriyel Elektronik Elemanları Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.

Başlayalım.

Not ; Soru Cevap Merkezi sayfasında geniş bilgiler bulabilirsiniz ; Soru cevap merkezi için ->> TIKLAYINIZ

Endüstriyel Elektronik denildiğinde çok farklı ve katmanlı sistemler karşımıza çıkabilmektedir.En temelinde ise tüm bunların ‘board’ dediğimiz ya da kendi tabirimizle cihazların kartları yatmaktadır.Bu kartlar üzerinden sistemin nasıl çalışacağı ve nasıl hareket edeceği vb. belirlenir.

Bu kartlar üzerinde mevcut bir direncin bozulması dahil sistemi etkileyebilmektedir.Örnek olarak bir diyotun sızdırması  o kanaldaki sinyalleri etkileyecektir ve bozuk çıkan sinyaller sistemi hataya sürükleyecektir.

Bu derinlemesine olan bir konu olup , temelinde elektronikte kullanılan cihazlara hakim olarak sisteme de hakim olabilmek yatar.

ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK ELEMANLARINA GİRİŞ

1 ) Termistör Nedir ?

Termistörler ‘Isıya duyarlı eleman ya da ısıl dirençler ‘ olarakta adlandırılabilirler.Devre üzerinde sıcaklık kontrolü yapabilmek ve sistemi yüksek sıcaklıktan korumak için ısı sensör ve transdüserleri kullanılır

Termistör 2 çeşittir ; – PTC ve –NTC

PTC :Sıcaklığın artmasıyla birlikte direnç değerinin de arttığı termistör çeşididir.

NTC :Sıcaklığın artmasıyla birlikte direnç değerinin azaldığı termistör çeşididir.

2 ) Fotoelektronik Elemanlar Nedir ?

Fototristörler (LASCR) : Gate ucuna ışık geldiğinde Anot ucundan Katot ucuna doğru tek yönde akım geçiren devre elemanına denir.Endüstriyel anlamda çok fazla kullanım alanı yoktur.

endüstriyel elektronik elemanları komponentleri

Fototriyak : Gate ucuna ışık geldiğinde A1-A2 uçları arasından her iki tarafa da ışık geçirebilen devre elemanıdır.Fototriyaklarda uygulamada az kullanılmaktadırlar.

Optokuplörler :Işık yayan bir eleman ile ışık algılayan elemanın aynı gövde içerisinde birleştirilmesiyle elde edilen elemanlara ‘optokuplör’ denir.Optokuplörler , ışık yoluyla iki ayrı özellikli devre arasında elektriksel bağlantı olmadan irtibat kurulması gereken devrelerde kullanılır.

Optointerraptırlar (Açık Tip Optokuplör) :Optokuplörlere çok benzeyen devre elemanlarıdır.Tek farkları ise ışık yayan eleman ile ışığı algılayan eleman arasına eleman girecek kadar açık gövdeli dizayn edilmiş olmalarıdır.

Transistörler :Daha önce Transistörlerle alakalı bir makale yayımlamıştık.Kısaca belirtmek gerekirse , üç yarı iletkenin birleşiminden oluşmuş devre elemanlarına denir.Üç ayağa sahip olup bu ayaklar Beyz(B) , Emiter(E) ve Kolektör(C)’dür.

3 ) SUS (Silikon Tek Yönlü Anahtar) Nedir ?

Tek yönde akım geçiren tetikleme elemanlarına SUS denir.Ayakları A,K,G şeklinde adlandırılmıştır.

İletime geçirilme yöntemi ise şunlardır.

G ucuna Eksi (-) tetikleme uygulayarak

SUS’un anoduna şaseye göre 7.4-7.5 V arası gerilim uygulayarak

Daha düşük gerilimlerde tetiklenmesi istenilirse G-K arasına zener diyod ve ya direnç eklenir.

b ) SBS (Silikon İki Yönlü Anahtar) : İki yönde akım geçirebilen tetikleme elemanlarıdır.Birbirine paralel olan iki adet SUS’tan oluşmuştur.Gate ucu üzerinden hem (+) hem de (-) ile tetiklenebilir.Tetikleme gerilimi ise 6 ila 10V arasında değişebilir.Darbe üreteci olarak triyakların vb. tetiklenmesinde kullanılır.

4 ) Tristörler Nedir ?

İki yarı iletken ile diyodlar , üç yarı iletken ile transistörler ve dört yarı iletken ile ‘Tristörler’ yapılmıştır.

Anot(A) , Katot(K) ve Gate(G) uçları olan tristör doğru ve alternatif akımda çalışabilen bir ‘Güç Kontrol’ elemanıdır.İletime geçirilebilmesi için G ucuna kısa süreli bir akım(sinyal) uygulamak yeterlidir.Tetikleme  uygulandığında bu cihazlar saniyenin 1/1000 i kadarlık bir sürede iletime geçer.

Tristörlerin kesim anında Anot-Katot uçları arası direnç çok yüksektir.İletim anına geçildiğinde ise Anot-Katot arası direnç 0,2W gibi çok düşük bir düzeye iner.Yüksüz bir çalıştırma esnasında aşırı akım geçişi olur ve eleman bozulur.Bu sebeple devreye mutlaka bir yük bağlamalısınız.

5 ) Diyak Nedir ?

Her iki yönde de akım geçirebilen tetikleme elemanına diyak denir.Alternatif akımda kullanılan diyod anlamına gelmektedir.Diyak aslında tetikleme (Gate) ucu olmayan iki tristörün birleşiminden oluşmuştur.

Diyaklar bir sinyali belli bir seviyeye kadar bloke ederler ve geçirmezler.20-50V arası uygulanan bir gerilimin ardından aniden iletkenleşen elemanlardır.SCR ve triyaklı devrelerde yaygın olarak kullanılırlar.

6 ) Triyak Nedir ?

Sekiz yarı iletkenden oluşan ve her iki yönde de akım geçirebilen elemanlara denir.Ayakları A1-A2-G olarak kodlanmıştır ve Gate ucu A1-A2 arası geçen akımı denetler.Triyaklarda A2 kutbu da yükün bağlandığı uçtur.

Triyak iki adet tristörün ters paralel bağlanmış haline denir.Triyak DC’de çalışırken Gate ucu bir kez tetiklendiğinde A2-A1 arası sürekli çalışırken, AC’de çalışırken Gate ucu tetiklendiği sürece A2-A1 arası iletken kalır.

Triyak AC beslemeli devrelerde kullanılırken Gate ucuna bağlanan diyak , UJT , PUT , SUS , SBS , neon lamba vb elemanlarla tetiklenme anı daha iyi ayarlanabilir.Bu sayede A2-A1 arasından geçen akım kontrol edilerek alıcının istenilen güç değerinde çalışması sağlanabilir.

7 ) Dört Tabaka (Shockley , PNPN , 4D ) Diyodlar Nedir ?

Dört yarı iletkenin birleşmesinden oluşmuş elemanlar olup doğru polarma altında çalışırken uçlarına uygulanan gerilim iletim seviyesine ulaşıncaya kadar ters polarize edilmiş normal diyod gibi çalışırlar.

Uygulanan gerilim yükselerek iletim gerilim seviyesine kadar ulaştığında, diyod aniden iletime geçer ve üzerine düşen gerilim de azalmaya başlar.Gerilim belli bir değere kadar azaldıktan sonra tekrar yükselmeye başlar ve bu noktadaki gerilime tutma gerilimi denir.

İletim gerilimleri 10-100V arasında olup iletim akımları 1-50ma arasında değişmektedir.

8 ) SCS Nedir ?

P ve N tipi dört yarı iletken maddenin birleştirilmesiyle elde edilmişlerdir.İki adet tetikleme kutbu olan elemana SCS denilir.SCS’lerde G1 kapısı (+) polariteli akımla ve G2 kapısı (-) polariteli akımla tetiklenir.

SCS’yi tetiklemek için G1 kapısına (-) ve G2 kapısına (+) yönlü akım uygulamak yeterlidir.

Endüstriyel Elektronik Elemanları Nedir Sonuç :

Bugünki yazımızda Endüstriyel Elektronik Elemanları Nedir adlı konuyu işledik.Karşılaşma ihtimalimizin yüksek olduğu elemanlara yer vermeye çalıştığımız yazımızda temel olarak komponentler hakkında bilgi vermeye çalıştık.Endüstriyel anlam dahil birçok devre üzerinde de karşılaşacağınız bu elemanları tanımak ve onlar hakkında bilgi sahibi olmak sizlere hız ve güç kazandıracaktır.İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.