Delta Plc Öğren| Temel Delta Plc Dersleri

DELTA PLC ÖĞREN

Delta Plc Öğren nedir ?.Delta Plc nasıl öğrenilir ?.Delta Plc’nin temel parametreleri nelerdir ?.Delta Plc’yi ne kadar zamanda öğrenebilirim ?.Delta plc nasıl programlanır ? Delta Plc öğren başlığı altında sizlere Delta Plc ve programlanması hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

Delta Plc fiyat performans bazında yaygın bir kullanıma sahip olup, özellikle tekstil sektöründe karşımıza sıklıkla çıkmaktadır.Plc hakkında genel bilgileri sizinle daha önce paylaşmıştık.

Not ; Yüzlerce Delta plc programlama örneği için -> TIKLA ve onlarca döküman için -> TIKLA

DELTA PLC DERSLERİ GİRİŞ

-Plc’nin aktif olarak girişine yani ‘X’ terminaline 24 VDC ya da 0 VDC enerji verilir.Tabi buradaki ifade , plc için girişlerin npn ya da pnp olup olmadığı ile ilgilidir ki yine burada önemli olan COM ucuna yani ortak uca ne bağladığınızla alakalıdır.

Delta plc’de kullanılan örnek birkaç komuta beraber bakalım ;

-ADD komutu ; toplama işlemleri için kullanılır.ADD komutunun yanına toplanacak sayılar olan S1 ve S2 sayıları yazılır ve son olarak kaydedileceği register(D) yazılarak işlem tamamlanır.Örnek ; ADD S1 S2 D100

-SUB komutu ; çıkarma işlemleri için kullanılır.SUB komutunun yanına çıkan ve çıkarılan sayı yazılır ve kaydedileceği register eklenir.Örnek ; SUB S1 S2 D200

Delta plc programlama dersleri

-MUL komutu ; çarpma işlemleri için kullanılır ve çarpan ile çarpılan sayı yazılır ve kaydedileceği register yazılarak işlem tamamlanır.Örnek ; MUL S1 S2 D300

-DIV komutu ; bölme işlemleri için kullanılır ve bölünen ile bölen sayı yazılarak ardından kaydedileceği register yazılır.Örnek ; DIV S1 S2 D400

-Delta Plc’de kullanılan sensör tipi mevcut plc üzerinde yapılacak işlemlere direk etki eder.Örneğin; -NPN sensör kullanıyorsanız bağlantılarınızı da NPN olarak yapmak durumundasınız.Ya da PNP sensör kullanıyorsanız , bağlantılarınızı PNP yapmalısınız.

-Bağlantı şeklinde ise çıkışlarda C0-Y0’a , C1-Y1’e ve C2 -> Y2 ,Y3,Y4 ve Y5’e bağlanır.

-Eğer Plc üzerinde ilave ünite kullanılıyor ise Y0-Y7 için 1 adet C0 ortak ucu bulunur ve bu kullanılır.

-Eğer kullandığımız Delta Plc Transistör çıkışlı ise çıkış NPN olmak zorundadır.PNP çıkış kullanılamaz.

-Delta Plc çıkışında eğer Step ya da Servo Motor kullanılıyor ise , transistör çıkışlı Plc kullanılmalıdır.

-Daha öncede bahsettiğimiz gibi Delta Plc de ; X:Giriş’i , Y:Çıkış’ı , M:Dahili Bit’i , D:Hafızayı , T:Zamanlayıcıyı , C:Sayıcıyı , S:Step Röle’yi simgeler.

-Kullandığımız Timer(Zamanlayıcı) K50 ile ifade edildiğinde 5 sn’yi , K70 ile ifade edildiğinde ise 7 sn’yi simgeler.Yani K parametresinde yazılan ifadeyi 0,1 ile çarparız.Örneğin; 14SS Delta Plc için T0-T127 arası için 100ms ile çarpılırken , M1028 ‘On’ olduğunda T64-T126 arasında ise sayıcı 10ms ile çarparız.

-T127 ise 1ms ile çarpılır.

-Counter yani sayıcının çalışma prensibi ise önündeki şartın durumuna göre değişir.Önündeki şartın her açılıp kapanmasında sayıcı 1 artar.

-Counter yani sayıcıyı ‘0’ yapmak için , RST C0 komutları kullanılır.Bir noktada sayıcıyı resetle deriz bu komutla.Örnek sayıcı komutları ise ; CNT C0 K10 (10 defa say)

-INC ve DEC komutları ise Increase ve Decrease kelimelerinin kısaltmasıdır.Türkçesi ise arttırmak ve azaltmaktır.Pulse kontağı ile birlikte kullanırlar ve her kontakta değerleri bir artar ya da azalır.

-ALT komutu ise ; ters bir işleyişe sahiptir.ALT komutunun önündeki durum eğer ‘on’ ise alt komutu off olur , önündeki komut ‘off’ ise alt komutu ‘on’ durumuna geçer.

-16 bit Delta Plc veri denildiğinde +32767 ve -32767 sayısına kadar işlem yapabilen Plc anlaşılmalıdır.

-32 bit Delta Plc veri denildiğinde ise -2,147,483,648 dan +2,147,483,647 sayısına kadar işlem yapabilen Plc anlaşılmalıdır.

DELTA PLC ÖĞREN SONUÇ :

Bugün Delta Plc Öğren adlı yazımızı sizlerle paylaştık ve Delta Plc’ye dair daha basit konuları işledik.

Seri olacak olan bu yazımızla birlikte Delta Plc’ye dair tüm spesifik bilgileri sizinle paylaşma gayreti içerisindeyiz.Bu yazılarımızı da örneklerle göstererek sizler için daha anlaşılır kılma niyeti içerisindeyiz.İletişim maili üzerinden iletişime geçebilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.

Delta Plc öğrenmek isteyenler için rehber niteliğinde olacak olan bu yazı dizisi ile umuyoruz ki sizlerde kaynak sıkıntısı çekmeden bu işi hızla öğreneceksiniz.İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.