DC Motor Yapısı | DC Motor Dersleri

DC MOTOR YAPISI NEDİR ? 

DC Motorun yapısı nedir ? DC Motor hangi parçalardan oluşur ? DC Motorun parçaları ne işe yarar ? DC Motor nedir ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız DC Motor Yapısı adlı yazımızla karşınızdayız.DC Motor nedir ve DC motor çalışma prensibi adlı yazılarımızın ardından bu yazı ile de DC Motor ile ilgili seriye devam ediyoruz.

Başlayalım.

DC MOTOR YAPISI

Hepimizin bildiği gibi bir DC motor, elektrik enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürülmesini sağlayan bir cihazdır ve bu, aslında, DC motorun yapımı için gerekli olan iki ana parçadan oluşur.

Stator – Alan sargılarını barındıran ve kaynağı alan statik kısımdır.

Rotor – Mekanik dönüşleri meydana getiren , dönen kısım.

Bunun dışında ek olarak birkaç parça daha bulunmaktadır.

DC motor Bağlantı Demiri

DC motorun kutupları

DC motorun alan sarımları

DC motorun armatür sarımı

DC motorun komütatörü.

DC motor fırçaları.

Tüm bu parçalar bir araya getirilerek bir DC motorun tam anlamıyla yapısı inşa edilir.

Şimdi DC motorun tüm önemli parçaları hakkında ayrıntılı bir inceleme yapalım.

DC Motor Bağlantı Demiri

DC motorun manyetik çerçevesi veya bağlantı demiri, dökme demir veya çelikten oluşur ve statorun veya motorun statik parçasının ayrılmaz bir parçasını oluşturur.Ana işlevi, motorun özel iç kısımları üzerinde koruyucu bir kaplama oluşturmak ve armatüre destek sağlamaktır.Ayrıca, manyetik kutupları ve DC motorun alan sargısını barındırarak alan sistemini destekler.

DC Motor Kutupları

DC motorun manyetik kutupları, vidalarla boyunduruk iç duvarına yerleştirilmiş yapılardır.Manyetik kutupların yapısı temelde iki kısımdan oluşmaktadır.Yani, kutup çekirdeği ve kutup pabuçları hidrolik basınç altında bir araya getirilmiş ve daha sonra ana gövdeye  bağlanmıştır.

Bu iki yapı farklı amaçlar için tahsis edilmiştir, kutup çekirdeği küçük kesit alanıdır ve bunun işlevi sadece kutup pabucunu boyunduruk üzerinde tutmaktır, oysa nispeten daha büyük bir kesit alanına sahip olan kutup uçları durağanlıktan kaynaklanan kayıpları azaltmak için stator ve rotor arasındaki hava boşluğu üzerinde üretilen akıyı yaymaktadır.

Kutup uçları ayrıca alan akısı üreten , alan sargıları için slotlar taşır.

DC Motor Alan Sargısı

DC motorun alan sarımı, alan akımları içinden aktığı zaman kutup kutuplarının yarıkları üzerine sarılı olan alan bobinleri (bakır tel) ile yapılır, daha sonra bitişik kutuplar karşıt polariteye sahiptir.Saha sargısı temel olarak, içinde DC motorun rotor armatürünün döndüğü alan akısı üreten ve etkili akı kesimi ile sonuçlanan bir elektromıknatıs oluşturur.

dc motor yapısı

DC Motor Armatür Sargısı

DC motorun armatür sargısı rotora veya makinenin dönen kısmına bağlanır ve sonuç olarak doğrudan manyetik kayıplarla sonuçlanan dönüş yolunda manyetik alanın değiştirilmesine maruz kalır.

Bu nedenle rotor, histerezis ve girdap akımı kaybı gibi manyetik kayıpları azaltmak için birkaç düşük histerezisli silikon çelik laminasyonu (katman) ile yapılan armatür çekirdeğinden yapılmıştır.

Bu lamine çelik levhalar, armatür çekirdeğinin silindirik yapısını oluşturmak için birlikte istiflenir.

Armatür çekirdeği, çekirdeğin tüm çevresi üzerinde eşit olarak dağılmış birkaç telli bakır tel ile yapılan armatür sargısının yapıldığı çekirdek ile aynı malzemeden yapılmış yarıklar ile donatılmıştır.

Yuva açıklıkları, armatürün dönüşü sırasında ortaya çıkan yüksek merkezkaç kuvveti nedeniyle iletken akımın, besleme akımı ve alanın varlığında çıkmasını önlemek için lifli takozlar ile kaplıdır.

DC motorun armatür sargısının yapısı iki tipte olabilir ;

Tur Sargısı

Bu durumda, A iletkenleri arasındaki paralel yol sayısı, kutup sayısı olan P’ye eşittir ki bu durumda A = P olacaktır.

Bunu hatırlamanın kolay bir yolu, LAP —– → L A = P formülünü hatırlamaktır.

Dalga sarma

Bu durumda, A iletkenleri arasındaki paralel yol sayısı, kutup sayısına bakılmaksızın daima 2’ye eşittir. Bu nedenle makine tasarımları buna göre yapılır.

DC Motor Komütatörü

DC motorun komütatörü, birlikte yığılmış, ancak mika tarafından birbirinden yalıtılmış bakır parçalardan oluşan silindirik bir yapıdır.DC motoruyla ilgili ana görev, şebeke akımını şebeke elektriğinin fırçaları aracılığıyla dönen bir yapı üzerinde bulunan armatür sarımına aktaracaktır.

DC Motor Fırçaları

DC motor fırçaları, karbon veya grafit yapıları ile yapılır, döner komütatör üzerinde kayma teması sağlar.Fırçalar, akımı harici devreden, armatür sargısına aktığı döner komütatör formuna geçirmek için kullanılır.

Bu nedenle, DC motorun komütatör ve fırça birimi, gücü statik elektrik devresinden mekanik olarak dönen bölgeye veya rotora iletmekle ilgilidir.

DC MOTOR YAPISI NEDİR SONUÇ : 

Bugün DC Motor Yapısı Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.DC Motor ile ilgili seriye devam ederken umuyorum faydalı bilgiler ediniyorsunuzdur.Genel olarak motorlar üzerine düştüğümüz bu seride DC motor önemli bir alan kaplamaktadır ve genel olarak sürekli karşılaştığımız teknik bir materyal olarak karşımıza çıkmaktadır.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.