DC Motor Sürücüleri ve Frenlenmesi | Temel Elektronik Dersleri

DC MOTOR SÜRÜCÜLERİ ve FRENLENMESİ NEDİR ? 

DC Motor sürücüleri nedir ? DC Motor sürücüleri nasıl frenlenir ? DC motor sürücülerinde frenleme ne işe yarar ? DC motorlarda frenlemenin önemi nedir ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız DC Motor Sürücüleri ve Frenlenmesi Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Asenkron motorlar ile ilgili yazımızın ardından DC motorlara da bir bakalım.

Başlayalım.

DC MOTOR SÜRÜCÜLERİ & FRENLENMESİ

Her yerde DC motorlar büyük uygulamalarda kullanılır, bu motorların düzgün çalışması ve çalışması için sürücülerin kullanılması çok gereklidir. DC motor sürücüleri, genellikle iyi hız regülasyonu, sık çalışma, fren ve ters/geri yönde çalışmak için kullanılır.

DC motorlar için kullanılan sürücülerin pratik uygulamalarını ayarlamadan önce, farklı amaçlar için kullanılan elektrikli sürücülerin farklı çalışma alanlarını inceleyelim.

Biliyoruz ki, normalde bir DC motorun rotoru, fırçalar yoluyla komütasyon işlemi ile enerjilendirilir.Bu nedenle izin verilen maksimum başlangıç ​​akımı, kıvılcım çıkarmadan fırçalar tarafından güvenle yapılabilen akım tarafından belirlenir.

Genel olarak, motorlar, başlangıç ​​koşulu sırasında anma akımının neredeyse iki katını taşıyabilmeleri için tasarlanmıştır.Ancak, özel olarak tasarlanmış bazı motorlar için bu, nominal akımın yaklaşık 3-5 katı olabilir.Fakat başlangıç ​​koşulu sırasında neden DC motor devresinden çok fazla akım akar?

Bunun nedeni, motorun hareketsiz durumda olması durumunda, devrede sadece küçük bir direnç bulunmaktadır ki böylece geri emf üretilmemektedir.

Bu nedenle motor, terminali boyunca tam besleme gerilimi ile çalıştırıldığında, motor boyunca devasa bir akım akışı meydana gelir ve bu da, komütatörlerde ağır kıvılcımlar nedeniyle motora zarar verebilir ve büyük miktarda ısı üretilir.

DC motorların çalıştırılması sırasında bazı önlemlerin alınmasının nedeni budur.Bir DC motor sürücüsünün hızı, genellikle resim üzerindeki şekilde gösterildiği gibi başlangıç ​​akımını sınırlamak için de kullanılabilen değişken direnç metodu ile kontrol edilir.

Motor hızlanır ve arka emf arttığında, dirençler devre tarafından birer birer kesilir ve bu nedenle akım izin verilen sınırlar içinde tutulur.

DC Motorların Frenlenmesi

Frenleme, DC motor sürücüler için çok önemli bir işlemdir.Bir motorun hızını azaltma veya tamamen durdurma ihtiyacı, herhangi bir anda, yani frenleme uygulandığında ortaya çıkabilir.DC motorların frenlenmesi temel olarak motor bir jeneratör olarak çalışırken negatif motor torkuna neden olur ve bunun sonucunda motorun hareketi tersine döner.

DC motorların başlıca üç tip frenlemesi vardır:

Rejeneratif frenleme

Dinamik veya reostat frenleme

Tıkaçla veya geri voltaj frenleme.

Üretilen enerji kaynağa verildiğinde rejeneratif frenleme gerçekleşir veya bunu şu denklemle gösterebiliriz:

E > V ve  (-Ia)

Alan akısı nominal değerin üzerine çıkılamayacağından, rejeneratif frenleme sadece motorun hızı nominal değerden yüksek olduğunda mümkündür.Hız tork karakteristikleri resim üzerindeki grafikte gösterilmiştir.

Rejeneratif frenleme meydana geldiğinde, terminal voltajı yükselir ve sonuç olarak, bu güç miktarı beslemesinden kurtulur.Yüklerin devrede birbirine bağlı olmasının nedeni budur.

Dolayısıyla, rejeneratif frenlemenin sadece rejeneratif gücü absorbe edecek kadar yeterli yük olduğunda kullanılması gerektiği açıktır.

Dinamik Frenleme, armatürün dönüşünün kendisinin frenlemeye neden olduğu DC motor sürücülerinin bir başka frenleme türüdür.Bu yöntem aynı zamanda yaygın olarak kullanılan bir DC motor sürücü sistemidir.

Frenleme istendiğinde, motorun armatürü kaynağından ayrılır ve armatür boyunca bir dizi direnç verilir.Daha sonra motor bir jeneratör görevi görür ve akım ters yönde akar ve bu da alan bağlantısının tersine çevrildiğini gösterir.

Ayrı ayrı uyarılmış ve seri DC motorun şeması her ikisi de resim üzerinde şekilde gösterilmiştir.

Frenleme hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğinde, direnç (RB) bazı bölümler olarak kabul edilir. Fren meydana geldiğinde ve motorun hızı düştüğünde, ışık ortalama torkunu korumak için direnç birer birer kesilir.

Tıkaçla frenleme ihtiyacı olduğunda besleme voltajının ayrıldığı bir frenleme türüdür.Frenleme sırasında devreye bir direnç de getirilir.

Besleme voltajının yönü rezerve edildiğinde armatür akımı ayrıca arka emfyi çok yüksek bir değere zorlar ve dolayısıyla motoru frenler.Seri motor için, tıkaç kullanmak için sadece armatür tersine çevrilir. Ayrı ayrı uyarılmış ve seri uyarılmış motorların şeması resimde gösterilmiştir.

dc motor sürücüleri ve frenlenmesi

DC Motor Sürücülerin Hız Kontrolü

Elektrikli sürücülerin ana uygulaması, DC motorların frenlenmesi gereği olarak söylenebilir.Dönen DC motor sürücülerinin hızını açıklayan denklem;

Formül = wm = (V/Ke x α) + (Ra / Ke x α)2 x T

Şimdi, bu denkleme göre, bir motorun hızı aşağıdaki yöntemlerle kontrol edilebilir.

Armatür voltaj kontrolü

Alan akı kontrolü

Armatür direnci kontrolü

Bunların hepsinde, yüksek verim ve iyi hız regülasyonu ve iyi geçiş cevabı nedeniyle armatür voltaj kontrolü tercih edilir.Ancak bu yöntemin tek dezavantajı, sadece nominal hızın altında çalışabilmesidir, çünkü armatür voltajının nominal değeri aşmasına izin verilmez.Armatür voltajı kontrolü için hız tork eğrisi resimde gösterilmiştir.

Nominal hızın üzerinde hız kontrolü gerektiğinde, alan akı kontrolü kullanılır.Normalde sıradan makinelerde, maksimum hızın nominal hızın iki katına kadar çıkmasına izin verilir ve özel olarak tasarlanmış makineler için bu, nominal hızın altı katına kadar çıkarılabilir.

Saha akı kontrolü için tork hızı özellikleri resimde ki şekilde gösterilmiştir.

Armatür voltajı kontrolü ve alan akı kontrolü, nominal hızın altında ve üstünde çalışmak için nasıl yapılır? Resim üzerinde ki şekilde gösterilmiştir.

Şimdi, sonunda direnç kontrol yöntemine geliyor.Burada hız, armatürle seri bağlı harici bir dirençte güç harcayarak değişir.Bu yöntem çok fazla kullanılmaz çünkü hızın kontrol edilmesinde etkisiz bir yöntemdir ve sadece hız kontrol süresinin çekiş gibi toplam çalışma süresinin sadece bir kısmını oluşturduğu yerlerde kullanılır.

DC motor sürücülerinin hız tork eğrisi resimde  verilmiştir.

DC MOTOR SÜRÜCÜLERİ ve FRENLENMESİ NEDİR  SONUÇ :

Bugün DC Motor Sürücüleri ve Frenlenmesi Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Frenleneme ve genel olarak sürücülerle alakalı bilgi vermeye devam ediyoruz.

Umuyorum faydalı olmaktadır.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.