DC Motor Çeşitleri | DC Motor Dersleri

DC MOTOR ÇEŞİTLERİ NEDİR ? 

DC Motor çeşitleri nedir ? DC Motor çeşitlerinin özellikleri nedir ? DC motor çeşitleri farkı nedir ? Farklı DC Motorlar nerelerde kullanılır ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız bu yazımızda DC Motor Çeşitleri adlı yazımızla karşınızdayız.

DC Motor çeşitlerini hep beraber inceleyelim

Başlayalım.

DC MOTOR ÇEŞİTLERİ

Doğru akım motoru veya DC motor, günümüzün mühendislik ve teknoloji alanında pek çok uygulamaya sahiptir.Elektrikli bir tıraş makinesinden otomobil parçalarına kadar tüm küçük veya orta ölçekli otomobil uygulamalarında DC motorlar bulunmakta ve çalışmaktadırlar.

Ve geniş uygulama alanı nedeniyle, belirli gereksinimlere yönelik olarak farklı DC motor çeşitleri piyasada mevcuttur.

DC motor tipleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

DC motor ;

Kalıcı Mıknatıslı DC Motor

Ayrı Uyarılmış DC Motor

Kendinden Uyarılmış DC Motor

Shaunt Wound DC Motor

Compound Wound DC Motor

Series Wound DC Motor

Kısa Shaunt DC Motor

Uzun Shaunt DC Motor

Diferansiyel Bileşik DC Motor

Şimdi, tüm DC motor türleri hakkında ayrıntılı bir inceleme yapalım.

Ayrı Uyarılmış DC Motor

Adından da anlaşılacağı gibi, ayrı bir uyarılmış DC motor durumunda, besleme alan ve armatür sargılarına ayrı olarak verilir.Bu tür DC motorlardaki ana ayırt edici özellik, alan sargısının, resimde gösterildiği gibi ayrı bir DC akım kaynağından enerjilendirilmesiyle, armatür akımının alan sargılarından akmamasıdır.

DC motorun tork denkleminden Tg = Ka x φ x Ia’yı biliyoruz.Bu durumda tork, armatür akımı Ia’dan bağımsız olarak değişen alan akısı φ ile değiştirilebilir.

Kalıcı Mıknatıslı DC Motor

Sabit mıknatıslı DC motor, olağan bir motor durumunda olduğu gibi bir armatür sargısından oluşur, ancak her zaman alan sargılarını içermez.Bu tip DC motorların yapısı, radyal olarak mıknatıslanmış daimi mıknatısların, alan akısının üretilmesi için stator çekirdeğin iç çevresine monte edildiği şekildedir.

Diğer yandan rotor, komütatör segmentleri ve fırçaları ile geleneksel bir DC armatürüne sahiptir. Sabit mıknatıslı bir DC motorun şematik temsili resimde verilmiştir.

DC motorun tork denklemi şu şekilde ;

Formül = Tg = Ka x φ x Ia

Burada φ her zaman sabittir, çünkü gerekli akı yoğunluğunun kalıcı mıknatısları yapım aşamasında seçilir ve orada sonra değiştirilemez.

Sabit mıknatıslı DC motor için ;

Formül = Tg = Ka1 x Ia

Burada, bir başka sabit olan Ka1 = Ka x φ’dır.Bu durumda DC Motorun torku sadece armatür beslemesinin kontrol edilmesiyle değiştirilebilir.

Kendinden Uyarılmış DC Motor

Kendinden uyarmalı DC motor durumunda, alan sargısı seri olarak veya paralel veya kısmen seri olarak, kısmen armatür sargısına paralel olarak bağlanır ve bu temelde aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:

Şant sargılı DC motor.

Series wound DC motor.

Compound wound DC motor.

Şimdi bu tür kendinden tahrikli DC motorların ayrıntılarına girelim.

DC Motor Çeşitleri

Shaunt Wound DC Motor

Shaunt Wound DC motoru veya daha spesifik olarak şant sargılı kendinden uyarmalı DC motorlar, alan sargıları aşağıdaki resimde gösterildiği gibi armatür sargısına paralel olarak bağlandıklarından tüm terminal gerilimine maruz kalırlar.

Bu tip DC motorların karakteristiklerini anlamak için, verilen temel voltaj denklemini dikkate alınız,

Formül = E = Eb + Ia x Ra

[Burada E, Eb, Ia, Ra sırasıyla besleme gerilimi, geri emf, armatür akımı ve armatür direncidir]

Formül = Eb = ka x φ x w

Denklemleri kullanarak tekrar bakalım ;

Formül = E = ka x φ x w + Ia x Ra ve w = (E – Ia x Ra)/ (ka x φ)

DC motor tork denklemi ;

Formül = Tg = Ka x φ x Ia

Bu, düz bir çizginin denklemine benzer ve şant sargısının kendinden uyarılan DC motorun tork hızı karakteristiğini grafiksel olarak temsil edebiliriz.

Şant sargılı DC motor sabit bir hız motorudur, çünkü hız, burada çıkışta mekanik yük değişimi ile değişmez.

Series Wound DC Motor

Bir dizi sarılmış kendinden tahrikli DC motor veya sadece seri olarak sarılmış DC motoru durumunda, tüm armatür akımı armatür sarımına seri olarak bağlı olduğu için alan sargısından akar. Series Wound kendinden uyarmalı DC motoru  net olarak anlamak için resimde şematik olarak gösterilmiştir.

Şimdi bu tür DC motorların tork hızı karakteristiğini belirlemek için, tork hızı denklemine beraber bakalım. Devre diyagramından voltaj denkleminin ;

Formül = E = Eb + Ia x (Ra + Rs )

Burada arka emf ; Eb = ka x φ x ω

Aldığımız doygunluğun ihmal edilmesi,

Formül = φ = K1 x If = K1 x Ia

Formül = Eb = ka x K1 x Ia x w = Ks x Ia x w

Denklemlerden ;

Formül = w = (E/Ks x Ia) – ((Ra + Rs )/ Ks)

Bu denklemden, tork hızı karakteristiğini elde ederiz.

Bir dizi sarılmış DC motorda, hız yük ile değişir. Ve bu işlemlerle beraber, bu bir şant sargılı DC motordan ana farkıdır diyebiliriz.

Compound Wound DC Motor

Bir DC motordaki bileşik uyarma karakteristiği, hem şönt hem de seri uyarılan DC motorun operasyonel karakteristiğinin birleştirilmesiyle elde edilebilir.Bileşik sargılı kendinden tahrikli DC motor veya basitçe bileşik yaralı DC motor, esas olarak, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi, hem seri olarak hem de armatür sargısına paralel olarak bağlanan alan sargısını içerir:

Bileşik yaralı DC motorun uyarılması, bileşiğin doğasına bağlı olarak iki tipte olabilir.

Kümülatif Bileşik DC Motor

Şant alan akısı, armatür sarımına seri olarak bağlanan ana alan tarafından üretilen ana alan akısına yardımcı olduğunda, bunun adı geçen kümülatif bileşik DC motorudur.

Formül = φtotal = φseries + φshunt

Diferansiyel Bileşik DC Motor

Diferansiyel olarak birleşik kendinden uyarmalı DC motor, yani diferansiyel bileşik DC motor durumunda, şant ve seri sarım düzenlemesi, şant alan sarımı tarafından üretilen alan akısının ana seri alan sarımı ile akı etkisini azaltacak şekildedir.

Formül = φtotal = φseries – φshunt

Bu durumda üretilen net akı, orijinal akıdan daha azdır ve dolayısıyla pratik bir uygulamanın tamamını kapsayamaz.

Kendinden uyarılan DC motorun bileşik özelliği aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.

Hem kümülatif bileşik hem de diferansiyel bileşik DC motor, düzenlemenin yapısına bağlı olarak ya kısa şant ya da uzun şant tipinde olabilir.

Kısa Shunt DC Motor

Şant alanı sarımı, seri sarım yerine sadece armatür sargısına paralel ise, kısa şant DC motoru veya daha kısa şant tipi bileşik DC motor sargısı olarak bilinir.

Uzun Shunt DC Motor

Şant alanı sargısı, hem armatür sargısına hem de seri alan sarımına paralelse, uzun şönt tipi bileşik yaralı DC motor veya sadece uzun şönt DC motor olarak bilinir.

Resim üzerinde  kısa şönt ve uzun şönt tipi motorlar gösterilmiştir.

DC MOTOR ÇEŞİTLERİ NEDİR SONUÇ :

Bugünki yazımızda DC Motor Çeşitleri Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.DC Motorlarla ilgili yazılarımıza hızla devam ediyoruz.Umarım faydalı bilgiler edinmişsinizdir.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.