Binary (İkilik) Rakamlar Nedir ? | Endüstriyel Otomasyon Eğitimi

BİNARY RAKAMLAR NEDİR ?

Binary rakamlar nedir ? TTL nedir ? Lojik seviyelerde voltajlar nedir ve nasıl kullanılır ? Binary rakamlar nerelerde nasıl kullanılır ? Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Binary Rakamlar Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

BİNARY RAKAMLAR

Sürekli olarak bir değerden diğerine değişen sinyalleri işleyen AC amplifikatörler gibi doğrusal veya analog devrelerden farklı olarak, örneğin genlik veya frekans, dijital devreler sadece iki voltaj seviyesi veya durumu içeren sinyalleri işleyen ve mantıksal “0 ” ve mantıksal “ 1 ” olarak karşımıza çıkar.

Genel olarak, bir “1” mantığı, genellikle HIGH değeri olarak adlandırılan 5 volt olarak yüksek bir voltajı temsil ederken, “0” mantığı, 0 volt olarak veya toprak gibi düşük voltajı temsil eder.

“1’ler” (birler) ve “0’lar” (sıfırlar) dijital değerlerini temsil eden bu iki ayrı voltaj seviyesi genel olarak şöyle adlandırılır:

BInary digiTS – (İkilik rakamlar) dijital , hesaplamalı devrelerde veya uygulamalarda normalde ikili Bitler olarak adlandırılır.

Sıfırlar ve Birler – Binary Bitler

Bir “1” mantığını veya “0” mantığını temsil etmek için yalnızca iki geçerli Bool değeri olduğundan, dijital veya elektronik devrelerde ve sistemlerde kullanım için İkili Sayıları kullanma sistemini ideal kılar.

İkili sayı sistemi, matematikte, yaygın olarak kullanılan ondalık sayı veya on tabanlı numaralı sayı sistemi ile aynı kural kümesini izleyen bir temel 2(ikilik) numaralandırma sistemidir.

Böylece, onun (10^n) güçleri yerine: örneğin 1, 10, 100, 1000 vs., ikili sayılar, iki, (2^n) güçlerini kullanırlar ve her art arda gelen bitin değerini iki katına çıkarırlar, örneğin: 1, 2 , 4, 8, 16, 32 vb.

BİNARY RAKAMLAR NEDİR

Dijital bir devreyi temsil etmek için kullanılan voltajlar herhangi bir değerde olabilir, ancak genellikle dijital ve bilgisayar sistemlerinde 10 voltun altında tutulurlar.

Dijital sistemlerde “mantık seviyeleri” olarak adlandırılır ve ideal olarak bir voltaj seviyesi “Yüksek” bir durumu temsil ederken, bir başka farklı ve daha düşük voltaj seviyesi “Düşük” bir durumu temsil eder.İkili sayı sistemi bu iki durumun her ikisini de kullanır.

Dijital dalga formları veya sinyalleri, bu iki “Yüksek” ve “Düşük” durumları arasında ileri geri değişen ayrık veya belirgin voltaj seviyelerinden oluşur.

Ancak bir sinyal veya voltajı “Dijital” yapan bu “Yüksek” ve “Düşük” voltaj seviyelerini nasıl temsil edebiliriz?

Elektronik devreler ve sistemler iki ana kategoriye ayrılabilir.

Analog Devreler – Analog veya Lineer devreler, belirli bir süre boyunca pozitif ve negatif bir değer arasında değişebilen sürekli değişen voltaj seviyelerini yükseltir veya bunlara yanıt verir.

Dijital Devreler – Dijital devreler “1” mantık seviyesini veya “0” mantık seviyesini temsil eden iki farklı pozitif veya negatif voltaj seviyesi üretir veya bunlara yanıt verir.

Analog Gerilim Çıkışı

Bir analog devre ile bir dijital devre arasındaki farkların basit bir örneği resim üzerinde gösterilmiştir:

Resim üzerinde de göreceğiniz üzere , potansiyometreden çıkan çıktı, silecek terminali döndürüldükçe değişir ve 0 volt ile Vmaksimum arasında sonsuz sayıda çıkış gerilimi noktası oluşturur.

Çıkış voltajı bir değerden diğerine yavaş veya hızlı bir şekilde değişebilir, böylece iki voltaj seviyesi arasında ani veya adım değişikliği olmaz, böylece sürekli değişken bir çıkış voltajı oluşur.

Analog sinyal örnekleri, sıcaklık, basınç, sıvı seviyeleri ve ışık yoğunluğunu içerir.

Binary rakamlar bit byte word nedir

Dijital Gerilim Çıkışı

Bu dijital devre örneğinde (resim üzerinde de görüleceği üzere), potansiyometre sileceği, seri direnç zincirinin her bir birleşme yerine sırayla bağlı, temel bir potansiyel bölücü ağ oluşturan tek bir döner anahtarlı olup değiştirilebilirdir.

Anahtar, bir konumdan (veya düğümden) bir sonraki çıkış voltajına döndürüldüğü için, Vçıkış, çıkış grafiğinde gösterildiği gibi, her bir anahtarlama eyleminde veya adımında 1.0 volt katlarını temsil eden ayrık ve ayırt edici voltaj seviyelerinde hızla değişir.

Bu nedenle, örneğin, çıkış voltajı 2 volt, 3 volt, 5 volt, vb. olacaktır, ancak 2.5V, 3.1V veya 4.6V şeklinde olmayacaktır.

Daha ince çıkış voltajı seviyeleri, çok konumlu bir anahtar kullanarak ve potansiyel bölücü ağ içindeki dirençli elemanların sayısını artırarak kolayca üretilebilir, böylece ayrık anahtarlama adımlarının sayısını arttırır.

Dijital Voltaj Çıkışı Gösterimi

Daha sonra, bir analog sinyal veya miktar ile dijital miktar arasındaki temel farkın, “Dijital” bir miktarın ayrık (adım adım) değerleri varken “Analog” bir miktarın zaman içinde sürekli değiştiğini görüyoruz. “Düşükten” “Yüksek’e” veya “Yüksekten” ila “Düşüğe”

Buna iyi bir örnek, evinizdeki ışık yoğunluğunu (parlaklık) yukarı veya aşağı doğru tamamen açık (maksimum parlaklık) olarak çalıştığını ve tamamen kapalı arasında döndürüldüğünü ve sürekli değişen bir analog çıkış üreten bir ışık kısıcı/ayarlayıcı olabileceğini düşünelim.

Öte yandan, standart bir duvara monteli ışık anahtarıyla, düğme çalıştırıldığında ışık ya “Açık” (Yüksek) ya da “Kapalı” (Düşk) olur.

Sonuç olarak, bir On-Off dijital çıkış üretme arasında hiçbir sonuç yoktur.

Bazı devreler, analog ve dijital dönüştürücü (ADC) veya analog/dijital dönüştürücü (DAC) gibi hem dijital hem de sinyalleri birleştirir.

Her iki durumda da, dijital giriş veya çıkış sinyali, analog sinyale eşdeğer bir ikili sayı değerini temsil eder.

Dijital Mantık Seviyeleri

Tüm elektronik ve bilgisayar devrelerinde, tek bir durumu temsil etmek için yalnızca iki mantık seviyesine izin verilir.Bu seviyelere bir mantık 1 veya bir mantık 0, Yüksek veya Düşük, Doğru veya Yanlış, Açık veya Kapalı denir.

Çoğu mantık sistemi pozitif mantık kullanır, bu durumda bir “0” mantığı sıfır volt ile temsil edilir ve bir “1” mantığı daha yüksek bir voltaj ile gösterilir. Örneğin, gösterildiği gibi TTL mantığı için +5 volt.

Dijital Değer Gösterimi

İlk Durum İkinci Durum
Lojik 0 Lojik 1
Düşük Yüksek
Düşük seviye voltaj Yüksek seviye voltaj
0VDC ya da Toprak +5VDC
Yanlış Doğru

Genel olarak, “>0″dan “1” veya “1”‘ den “0”a kadar bir voltaj seviyesinden anahtarlama, mantık devresinin yanlış anahtarlanmasını önlemek için mümkün olduğunca çabuk yapılır.

Standart TTL’de (transistör-transistör-mantık) entegre devrelerinde, tam olarak bir mantık “1” değerinin ne olduğunu ve resimde de gösterildiği gibi bir mantık “0” değerinin ne olduğunu tanımlamak için önceden tanımlanmış bir giriş ve çıkış voltaj limitleri vardır.

TTL Giriş ve Çıkış Gerilimi Seviyeleri

Daha sonra, +5 voltluk bir besleme kullanıldığında, 2.0v ile 5v arasındaki herhangi bir voltaj girişi bir mantık “1” değeri olarak ve 0.8v’nin altındaki herhangi bir voltaj girişi bir mantık “0” değeri olarak kabul edilir.

2,7 v ile 5 v arasındaki bir mantık kapısının çıkışı bir mantık “1” değerini ve 0,4VDC’nin altındaki bir voltaj çıkışı bir mantık “0” değerini temsil eder.

Buna “pozitif mantık” denir ve bu dijital mantık derslerinde kullanılır.

Burada ikili sayılar dijital ve bilgisayar devrelerinde yaygın olarak kullanılır ve ya “0” mantığı ya da “1” mantığı ile temsil edilir.İkili numaralandırma sistemleri, ikilinin dijital sinyal kodlamasına en uygun olanıdır, çünkü farklı rakamlar oluşturmak için bir ve sıfır olmak üzere sadece iki rakam kullanırlar.

Bu nedenle, ikili sayılarla ilgili bu bölümde, ondalık ya da 10 sayısının sekizlik sayılara, onaltılık sayılara ve ikili sayılara nasıl dönüştürüleceğine bakacağız.

Bu yüzden İkili Sayılar ve ikili sayı sistemi hakkında bir sonraki derste, ondalık sayıları ikili sayılara ve tam tersine dönüştürmeye bakacağız ve çok daha büyük bir ikili sayının parçalarını temsil etmek için Bayt ve Word kavramını tanıtacağız.

BİNARY RAKAMLAR NEDİR SONUÇ :

Bugün Binary rakamlar nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Umuyorum faydalı birtakım bilgiler edinmişsinizdir.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.