Zaman Gecikmeli Röle Nedir ? | Temel Elektronik Dersleri

ZAMAN GECİKMELİ RÖLE NEDİR ?

Zaman gecikmeli röle nedir ? Zaman gecikmeli röle nerelerde kullanılır ? Zaman gecikmeli rölenin çalışma prensibi ve kullanımı nasıldır ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız Zaman Gecikmeli Röle Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

ZAMAN GECİKMELİ RÖLE

Bazı röleler, bobinin enerjilenmesi veya enerjisiz hale getirilmesi durumunda ani ve tam hareketleri önleyen armatürün bir tür “amortisör” mekanizması ile inşa edilir.

Bu ekleme, röleyi zaman geciktirme harekete geçirme özelliğine verir.Bobin enerjilendirmesi, enerji kesintisi veya her ikisi için armatür hareketini geciktirmek için zaman geciktirme röleleri oluşturulabilir.

Zaman gecikmeli röle kontakları sadece normalde açık veya normalde kapalı olarak değil, gecikmenin kapanma yönünde veya açılma yönünde çalışıp çalışmadığı da belirtilmelidir. Aşağıdaki dört temel zaman geciktirme röle kontak tipinin bir açıklaması yapılmaktadır.

Normalde Açık, Zamanlı Kapalı İletişim

İlk olarak, normalde açık, zamanlı kapalı (NOTC) irtibatımız var.Bu tip kontaklar, bobin güçsüz olduğunda normal olarak açıktır (enerjisiz). Kontak, röle bobinine güç uygulanmasıyla kapatılır, ancak bobin sadece belirtilen süre boyunca sürekli olarak çalıştırıldıktan sonra kapanır.

Başka bir deyişle, kişinin hareketinin yönü (kapanmak veya açmak için) düzenli bir NO kontağı ile aynıdır, fakat kapanma yönünde bir gecikme vardır.Gecikme, bobin enerjilendirme yönünde gerçekleştiği için, bu temas tipi alternatif olarak normalde açık, gecikme olarak bilinir:

Normalde Açık, Zamanlı Açık İletişim

Daha sonra, normalde açık, açık-açılmış (NOTO) kontağa sahibiz.NOTC kontağı gibi, bobin güçsüz olduğunda (enerjisiz) ve röle bobinine güç uygulanmasıyla kapatıldığında bu tip kontak normal olarak açıktır.

Bununla birlikte, NOTC kontağının aksine, zamanlama eylemi, enerji verilmesinden ziyade bobinin enerjisiz kalması üzerine gerçekleşir. Gecikme, bobin enerjisizleştirme yönünde gerçekleştiği için, bu temas tipi alternatif olarak normalde açık, gecikmeli olarak bilinir:

Normalde Kapalı, Zamanlı Açık İletişim

Daha sonra, normalde kapalı, açık-kapalı (NCTO) kontağa sahibiz. Bu tür temas normalde bobin güçsüz olduğunda kapatılır (enerjisiz). Kontak, röle bobinine güç uygulanmasıyla açılır, ancak bobin belirli bir süre boyunca sürekli olarak güçlendirildikten sonra açılır.

Başka bir deyişle, kişinin hareketinin yönü (kapanmak veya açmak için), normal bir NC kontağı ile aynıdır, ancak açılış yönünde bir gecikme vardır.

Gecikme, bobin enerjilendirme yönünde gerçekleştiği için, bu temas tipi alternatif olarak normalde kapalı, gecikmeli olarak bilinir:

Normalde Kapalı, Zamanlı Kapalı İletişim

Son olarak, normalde kapalı, zamanlı kapalı (NCTC) kontağa sahibiz. NCTO kontağı gibi, bu tür kontaklar normalde bobin güçsüz olduğunda (enerjisiz) ve röle bobinine güç uygulamasıyla açıldığında kapanır.

Bununla birlikte, NCTO temasından farklı olarak, zamanlama eylemi, enerji verilmesinden ziyade bobinin enerjisiz kalması üzerine gerçekleşir.

Gecikme, bobin enerjisizleştirme yönünde gerçekleştiği için, bu temas tipi alternatif olarak normalde kapalı, gecikmeli olarak bilinir:

zaman gecikmeli röle nedir

Endüstriyel Kontrol Mantığı Devrelerinde Zaman Gecikmeli Rölelerin Kullanımları

Zaman gecikmeli röle, endüstriyel kontrol mantık devrelerinde kullanım için çok önemlidir. Kullanımlarının bazı örnekleri şunları içerir:

Yanıp sönen ışık kontrolü (zaman açık, kapalı): Bir zamanlayıcı gecikme röleleri, bir lambaya aralıklı güç göndermek için kontakların sabit frekanslı açık/kapalı bir şekilde yanmasını sağlamak üzere birbiriyle bağlantılı olarak kullanılır.

Motor otomatik başlatma kontrolü: Acil durum jeneratörlerine güç sağlamak için kullanılan motorlar, genellikle ana elektrik gücünün arızalanması durumunda otomatik başlatma sağlayan “otomatik başlatma” kontrolleri ile donatılmıştır.

Büyük bir motoru düzgün bir şekilde çalıştırmak için, öncelikle bazı yardımcı cihazlar çalıştırılmalı ve motorun marş motoruna enerji verilmeden önce dengelenmesi (yakıt pompaları, ön yağlama yağı pompaları) için kısa bir süre tanınmalıdır.

Zaman geciktirme röleleri, motorun düzgün çalışması için bu olayları sıralamaya yardımcı olur.

Fırın emniyeti boşaltma kontrolü: Bir yanma tipi fırının güvenli bir şekilde yakılmasından önce, hava fanı, potansiyel olarak yanıcı veya patlayıcı buharların fırın bölmesini “temizlemek” için belirli bir süre boyunca çalıştırılmalıdır.

Bir zaman geciktirme rölesi, bu gerekli zaman elemanı ile fırın kontrol mantığını sağlar.

Motor yumuşak başlangıç ​​gecikme kontrolü: Büyük elektrik motorlarını, durma noktasından tam güçle değiştirerek, “daha ​​yumuşak” bir başlatma ve daha az ani akım için daha düşük voltaj değiştirilebilir.

Öngörülen bir zaman gecikmesinden sonra (bir zaman geciktirme rölesi tarafından sağlanır), tam güç uygulanır.

Konveyör kayışı sekansı gecikmesi:Malzemeyi taşımak için çok sayıda konveyör bandı düzenlendiğinde, konveyör bantları ters sırayla (sonuncu ilk ve sonuncu sonuncu) başlatılmalıdır, böylece malzeme durmuş veya yavaş hareketli konveyör.

Büyük bantların tam hıza ulaşabilmesi için bir süre gerekebilir (özellikle yumuşak başlangıç ​​motor kontrolleri kullanılıyorsa).Bu nedenle, genellikle, her konveyör üzerinde, bir sonraki konveyör bandı beslenmeden önce, tam kayış hızına ulaşmak için yeterli zaman vermek üzere düzenlenen bir zaman geciktirme devresi vardır.

zaman gecikmeli röle nedir

Gelişmiş Zamanlayıcı Özellikleri

Daha eski, mekanik zaman geciktirme röleleri, armatürün hareketini geciktirmek için gerekli olan “şok emiciliğini” sağlamak için pnömatik klapeler veya sıvı dolu piston / silindir düzenlemeleri kullanmıştır.

Zaman geciktirme rölelerinin daha yeni tasarımları, zaman gecikmesi oluşturmak için elektronik devreleri dirençli kondansatör (RC) ağları ile kullanır, daha sonra elektronik devrenin çıkışıyla normal (anlık) bir elektromekanik röle bobinine enerji verir.

Elektronik zaman röleleri, eski, mekanik modellerden daha çok yönlüdür ve arızaya daha az eğilimlidir.Birçok model, “one-shot” (girişin enerjilenmesinden enerjilenmiş girişe her geçişi için bir ölçülen çıkış darbesi), “geri dönüşüm” gibi gelişmiş zamanlayıcı özellikleri sunar (giriş bağlantısı olduğu sürece tekrarlanan açma / kapama çıkış döngüleri – Enerji verildi ve “watchdog” giriş sinyali tekrar tekrar devreye girip gitmediğinde değişir).

“Watchdog” Zaman Rölesi

“Watchdog” zamanlayıcısı özellikle bilgisayar sistemlerinin izlenmesi için kullanışlıdır.Bir bilgisayar kritik bir işlemi kontrol etmek için kullanılıyorsa, genellikle bilgisayarın “kilitlenmesini” (herhangi bir sebepten dolayı program yürütmesinin anormal şekilde durdurulması) algılamak için otomatik bir alarm olması önerilir.

Böyle bir izleme sistemi kurmanın kolay bir yolu, bilgisayarın bir zamanlayıcı zaman rölesi bobini (“geri dönüşüm” zamanlayıcısının çıkışına benzer şekilde) düzenli olarak enerjilendirilmesini ve enerjisiz hale getirilmesini sağlamaktır.

Bilgisayarın çalışması herhangi bir nedenden dolayı durursa, watchdog röle bobinine gönderdiği sinyal saykılı çalışmayı durdurur ve bir veya diğer durumda donar. Bundan kısa bir süre sonra, bekçi rölesi “zaman aşımına uğrayacaktır” ve bir problemi işaret edecektir.

Gözden Geçirelim ;

Zaman gecikme röleleri, bu dört temel iletişim modunda oluşturulmuştur:

1: Normalde açık, zaman ayarlı kapalı. Kısaltılmış “NOTC”, bu röleler bobin enerjisizleşmesi üzerine hemen açılır ve sadece bobin sürekli olarak zaman süresi boyunca enerjilendiğinde kapanır. Normalde açık, gecikmeli röleler de denir.

2: Normalde açık, zaman açık. Kısaltılmış “NOTO”, bu röleler bobin enerjilendirmesi üzerine hemen kapanır ve bobin zaman periyodu boyunca enerjisiz kaldıktan sonra açılır. Normalde açık, kapalı gecikme röleleri de denir.

3: Normalde kapalı, zaman açık. Kısaltılmış “NCTO”, bu röleler bobin enerjisizleşmesi üzerine hemen kapanır ve sadece bobin sürekli olarak zaman süresi boyunca enerjilendiğinde açılır. Normalde kapalı, gecikmeli röleler de denir.

4: Normalde kapalı, zaman ayarlı kapalı. Kısaltılmış “NCTC”, bu röleler bobin enerjilendirmesi üzerine hemen açılır ve bobin zaman periyodu boyunca enerjisiz kaldıktan sonra kapanır. Normalde kapalı, kapalı gecikme röleleri de denir.

Tek adımlı zamanlayıcılar, her bir bobin enerjilendirmesi için belirli bir süreliğine tek bir temas darbesi sağlar (bobinin bobinden bobine geçişi).

Geri dönüşüm zamanlayıcıları, bobin enerjili bir durumda tutulduğu sürece tekrarlanan kontak darbeleri dizisini sağlar.

Watchdog zamanlayıcıları, kontaklarını ancak bobin minimum frekansta sürekli olarak dizilip devre dışı bırakıldığında (enerjili ve enerjisiz) başarısız olursa kontaklarını harekete geçirir.

ZAMAN GECİKMELİ RÖLE NEDİR SONUÇ :

Bugün Zaman Gecikmeli Röle Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Umuyorum faydalı olmuştur.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.