Step7 ile Plc Programlama Dersleri -3 |Siemens S7 Plc Eğitim

STEP7 ile PLC PROGRAMLAMA ÖĞREN

Siemens plc Analog giriş ve çıkış tipleri nedir ? Siemens s7 plc Bağlantı modülleri nedir ? Dijital kart seçimi nedir ? Diagnostic buffer nedir ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız Step7 ile Plc Programlama Öğren yazılarımıza devam ediyoruz.

STEP7 İLE PLC PROGRAMLAMA

İlk kurulan SIMATIC MANAGER programında gelen ürünler Hardware Config içerisinde yer alır ancak bu program içerisinde yeni ürünlerin versiyonları bulunmayabilir.Bu sebeple PLC’nin internet üzerinden ‘Hardware Update’ yapılması gereklidir.

Bu işlem ile aslında STEP7 programına yeni çıkmış ürünler hakkında tanıtım yapılmış olur.

Bu işleme Options -> Install HW Updates üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.Burada ‘Download From Internet’ alanının seçili olmasına dikkat ediniz ve ‘execute’ diyerek işlemleri başlatınız.Ardından ‘Download Status’ kısmı içerisinde işlemlerin başladığını göreceksiniz.

Karşınıza gelen ekrandaki tüm update’leri seçerek ‘Download’ butonuna tıklanarak işlemlere devam edilir.Buradaki kritik nokta ; yükleme işlemleri esnasında açık olan pencereleri kapatarak sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.

Analog Input(Giriş) Seçimi ve Özellikleri :

Analog giriş tipleri ; SM-300 -> AI-300 yolu içerisinde bulunmaktadır.

SM-300 ; bizim programda kullanacağımız Analog giriş kartının özelliklerine göre seçilir.Örneğin ; SM331 kartı AI8 x 12 Bit özelliklerine sahip 7KF02 kartıdır.Bu kartın özelliklerine tıkladığımız da ise , 4 ila 11. Slotlar yeşil renge döner ve buralara aslında bu kartı yerleştirebileceğiniz anlamı çıkar.

Eğer yerleştirdiğiniz kartın üzerine sağ tıklayarak Nesne Özellikleri (Object Properties) kısmına tıklarsanız ,  kartın özelliklerine ulaşabileceksiniz.

Gelen ekranda ;

General (Genel) : Karta dair genel özellikler burada bulunmaktadır.

Addresses (Adresler) : Buradan kartın adres aralıkları belirtilir.Buradan Start kısmına başlangıç adresi yazabilirsiniz ve buna istinaden end kısmı  otomatik  olarak belirlenecektir.

Inputs (Girişler) : Kart üzerinde bulunan modüllerin ayarları ve kartın hangi şekillerde kullanılacağı işlemleri burada yapılır.A,B,C,D modüllerinden hangisi aktif edilecekse , uygun olan modül aktif edilmelidir.Eğer Diagnostic  Interrupt aktif edilirse , kart içerisinde bir arıza meydana geldiğinde OB122_121 Hardware arıza durumu CPU’da tetiklenir ve çağrılır.

Siemens step7 plc programlama dersleri

Kart üzerindeki bağlantı modülleri ;

A Modülü :  Değerleri -> 80/250/500/1000 mV / Pt 100’dür.Giriş kısmından bu değerlere karşılık gelen datalar Measuring Type kısmından ‘E voltage’ seçilerek mV değerlerine ulaşılır.Pt100 kısmından ise (RT direnç (Termal vb.)) seçilir.

E voltaj için A modülünde 80/250/500 mV – 1V’tur.RT direnç için A modülünde Pt 100’dür.

B Modülü : Değerleri -> 2,5/5/1….5/10V’tur.Burada da aynı şekilde girişler adına değerlerin tanıtılması gerekmektedir.

C Modülü :  4 telli bağlantıya verilen addır.Sensör (Algılayıcı) enerjisini başka bir kaynaktan almaktadır ki bu sebeple cihaz bir akım kaynağıdır.

D Modülü : 2 telli bağlantıya verilen addır.Bu sayede sensör (algılayıcı)  gerekli olan beslemesini Plc üzerinden almaktadır.Ek olarak bir beslemeye ihtiyaç duyulmamaktadır.

Measuring Type (Ölçüm Tipi) kısmı içerisinde 2DMU olduğu durumda aslında D modülünün ayarları yapılan kısmı düzenliyor olacaksınız.Burada da Measuring Range (Ölçüm Aralığı) kısmı bölümünden herhangi bir şey seçilmemektedir.

Plc’ye programı yükledikten sonra Plc menü altında bulunan ‘Module Informatin’ yani Modül Bilgisi kısmına girdiğinizde karşınıza Modüle Bilgilerini içeren bir ekran gelecektir.

Burada da kartın genel özelliklerini , adres bilgilerini , kart numarasını , kaç bitlik olduğunu ve kaç girişi bulunduğunu gösteren bilgiler bulunmamaktadır.

Donanım Konfigürasyonu penceresi üzerinden Analog giriş kartının üzerine sağ tıklayarak ‘Monitor/Modify dediğinizde’  , kartın girişlerini kontrol edebilirsiniz.

Gelen ekran üzerinde de Monitor butonuna tıklayarak kartın o andaki durumlarını bizlere gösterecektir.

Burada herhangi bir sinyal gelmediğinde karşılık olarak W#16#8000’dir.Eğer girişe 7,5 mA’lik bir adresi değeri 258 olan girişe uyguladığımız zaman bunun karşılığı 10400 olacaktır ve HEX karşılığıda W#16#28A0 olacaktır.

Bu durumda az önce gördüğünüz W#16#8000 değeri W#16#28A0 olarak değişecektir.Ya da 5,25mA’lik bir değeri adresi 256 olan girişe uyguladığımızda bunun sayı sisteminde karşılığı 1728 olacaktır ve hex değeri olarak W#16#06C0’dır.Bu durumda yeni değeri ekranda görebileceksiniz.

Analog Input Akım & Gerilim & Termokupl Değerleri ve Sayısal Karşılığı :

Analog işlemlerin yapılabilmesi adına CPU tarafından algılanabilmesi gerekmektedir ve bunun içinde bir değer aralığı bulunmaktadır.

+/- 5 Volt :

32767 değeri 5V üstü bir değerdir.27648 ile 0 arası değerler 0V ile 5V arasını ifade etmektedir.Plc’deki 1 sayısal değeri 180,8 mikroVolt’a eşittir.0 V hem decimal hemde hexadecimal olarak ‘0’dır.5V ise decimal olarak 27648 ve hexadecimal olarak 6C00’dır.

+/- 10 Volt :

32767 değeri 10V’un üstünde bir değerdir ve yaklaşık olarak 11.850V değerine tekabül etmektedir.10V değeri ise hexadecimal olarak 6C00 ve decimal olarak 27648 değerine denk gelmektedir.Plc içerisindeki her 1 sayı değeri ,  361,7 mikroVolta denk gelmektedir.

0-10V :

Aynı şekilde 32767 değeri 10V’u aşmaktadır.Bu sebeple 10V decimal olarak 27648 değerine , hexadecimal olarak 6C00 değerine eşittir.Plc içerisindeki her 1 sayı değeri 361,7 mikroVolta denk gelmektedir.

PT100 Seçimi :

Burada da aynı şekilde alt ve üst limit ölçüm değerlerine bakılır.Alt limitin -243 derece ve üst limitin 1000 derece olduğu bir durumda  10.000 ile -32768 sayı değerlerine denktir ve bundan dolayı plc’deki her bir sayı değeri 0,1 dereceye denk gelir.

 Analog Output(Çıkış) Seçimi ve Özellikleri :

Programa göre çıkışta miliamper ya da volt cinsinden verileri almamızı sağlayan kartlardır.SM-300 -> A0-300 yolu üzerinden bu kartları seçebilirsiniz.

Kart özelliklerine ise kart adına sağ tıklayarak ‘Nesne Özellikleri’ kısmından ulaşabilirsiniz.

Outputs (Çıkışlar) kısmında E voltajı , I ise amperi göstermektedir.Hemen altında ise çıkış aralığı (output range) alanından ise kullanılacak aralık seçilmelidir.

Dijital Çıkış Kartı Seçilmesi ve Özellikleri :

Bu kartlar lojik olarak yani 1 ve 0 olarak yapılan uygulamalarda kullanılıyor olan belirli parametrelerin devrede var ya da yok olduğunu belirlerler.

Bu alana ise HWCONFIG penceresi altından SM300-> D0-300 yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kart özelliklerine yine klasik yöntem olan sağ tıklayarak nesne özellikleri alanı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu kartta 32 çıkış olduğu için 4 adet kanal bulunmaktadır ve her kanala (+)/(-) uygulanmaktadır.Fakat her kartın bağlantı şekli farklı olduğundan buna dikkat ediniz.

Bu kartta Monitor / Modify alanı üzerinde ki en önemli özellik ise ; Modify Value kısmından istenilen çıkışların aktif edilmesi için 1 yazılarak Modify denilmesiyle ilgili çıkışlar aktif olur.

Dijital Giriş Kartı Seçimi ve Özellikleri :

Lojik olarak 1 ve 0’lardan oluşmaktadır bu kartlar.Ya bilgi geliyordur ya da gelmiyordur.Ve bu durum aslında 24V’un gelip gelmediğini ifade etmektedir.

Bu seçim işlemlerini ise HWCONFIG üzerinden SM-300 -> DI-300 yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu kart 32 girişli ve 24V beslemelidir ve dijital çıkışta olduğu gibi 4 ve 11. Slotlar arasına yerleştirilmelidirler.

Bu dijital girişlerin kodları ; SM 321 olarak bilinmektedir.

Dijital giriş kartı 32 girişlidir ve 4 adet kanal bulunmaktadır.Beslemesi için 20. ve 40. Girişlere ‘M’in bağlanması gerekmektedir.

Ve aynı şekilde Monitor /Modify  seçeneği üzerinden aktif olan girişleri ve bu girişlerin  durum değerlerini görebilmekteyiz.

Dışardan gelen bilginin değeri ise +24V olmak durumundadır.Geliyorsa 1 , gelmiyorsa 0 diyebiliriz.

Giriş ve Çıkış Adreslerinin Belirlenmesi :

Sisteminizde bulunan kartların adreslerini belirlemek adına Hardware Config üzerinden Rack üzerindeki adres butonu üzerinden adresleri belirleyebilirsiniz.

Hardware Configurasyon’un Plc’ye download edilebilmesi adına ya araç çubuğu ya da  Plc -> Download yolu izlenerek yükleme işlemlerine başlanır ve karşınıza Plc ve adresi çıkacaktır.Bunları girdikten sonra tamam diyerek yükleme işlemine başlanacaktır.

Eğer CPU üzerinde kırmızı renkteki ışık yanıp sönüyorsa , bir arıza anlamındadır.Bu pil’de olabilir , programsal bir hatada.Bunu görmek adına CPU üzerine gelip Module Information yolu üzerinden Diagnostic Buffer kısmı üzerinden görebilirsiniz.

Plc’den Yedek Alma :

Plc içerisindeki tüm datanın yedeğini almak mümkündür.PLC menü üzerinden -> Upload Station to PG yolu izlenerek plc’e yüklü CPU ve yan modüllerini STEP – 7 de yeni açılacak olan bir projeye indirecektir.

Diagnostic Buffer :

Bu alan ise Plc’de oluşan hataların gösterildiği yerdir.Plc neden Run’a geçmedi ya da neden haberleşmedi gibi sorunları gösteren alandır

Diagnostic Buffer’a nasıl ulaşırız ? HWCONFIG penceresi üzerinden CPU üzerine sağ tıklayarak Module Information seçeneği üzerinden ve ya Plc menüsü üzerinden aynı şekilde ulaşılmaktadır.

Gelecek olan hatalar ekranı üzerinde ise hatayı seçtikten sonra ‘Help On Event’ butonuna tıkladığınızda hataya dair daha detaylı bilgi verecektir sizlere.

Monitor /Modify :

Giriş / Çıkış modüllerinin çalışıp, çalışmadığını kontrol etmek amaçlı kullanılan alandır.Aslında burada girişleri ve çıkışları set ederek sanki program çalışıyormuşçasına bir durum vardır.

Bu seçeneğe Giriş/Çıkış modülleri üzerinden sağ tıklayarak ulaşmak mümkündür.

Bu ekran üzerinden Trigger butonu altında ;

Trigger point for monitoring (İzleme için tetikleme noktası) : Plc tarama zamanının başlangıcının tetik noktası seçilmesi ve plc tarama zamanının bitişinin tetik noktası olarak seçilmesi

Trigger Condition for Monitoring (İzleme için Tetikleme durumu) : Once seçeneği ; izleme süresinin bir kereye mahsus olması

Every Cycle ; izleme süresinin tarama zamanı ile sürekli yapılmasının seçimi

Trigger Point For Modifying (Modifying için tetikleme noktası )  : Tarama zamanının başlangıcının tetik olarak seçilmesi

Tarama zamanının bitişinin tetik noktası olarak seçilmesi

Trigger Condition For Modifying (Modifying için Tetikleme durumu) : Modifying süresinin bir kereye mahsus seçilmesi

Modifying süresinin tarama zamanı ile sürekli olarak yapılmasının seçilmesi

STEP7 ile PLC PROGRAMLAMA DERSLERİ SONUÇ :

Bugünki yazımızda STEP7 ile Plc Programlama Dersleri adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Umuyorum faydalı birtakım bilgiler edinmişsinizdir.

İyi çalışmalar.

Step7 ile Plc Programlama Dersleri -3 |Siemens S7 Plc Eğitim” ile ilgili 1 görüş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.