Siemens S7-1200 Plc Eğitim Giriş | S7-1200 Dersleri

SİEMENS S7-1200 PLC EĞİTİMİ – GİRİŞ

Siemens S7-1200 plc nedir ve nasıl kullanılır ? Siemens S7-1200 plc çalışma mantığı nedir ? Siemens S7-1200 plc nasıl programlanır ? Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Siemens S7-1200 Plc Eğitimi Giriş adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

SİEMENS S7-1200 PLC GİRİŞ

Donanım :

siemens s7-1200 eğitim giriş

1 Numara : Güç kaynağıdır 120/220 AC olarak kullanılır.

2 Numara : Dijital girişlerdir.Ve 8 adet dijital giriş kullanılabilir.

3 Numara : Dijital giriş göstergeleridir.Eğer giriş On/High olursa ,burada ilgili led yeşil olarak yanar.

4 Numara : Dijital çıkış göstergeleridir.Eğer çıkış On/High olursa, burada ilgili led yeşil olarak yanar.

5 Numara : Plc durum göstergeleridir.Run/Stop , Error , Maint olarak plc’nin çalışıp çalışmadığını ya da hatada olup olmadığını gösterir.

6 Numara : Dijital çıkışlardır ve 6 adet dijital çıkış kullanılabilir.

Alttaki resim için ;

siemens s7-1200 plc dersleri

1 numara : Güç kaynağı girişini gösterir.Burada ‘N’ ve hemen altında aşağı yönde bir ok göreceksiniz.Beslemeyi buradan yapmalısınız.

2 Numara : 24VDC Çıkışı ifade eder.Yukarı bir ok göreceksiniz aynı zamanda.

3 Numara: Dijital girişleri gösterir.

4 Numara : Analog girişleri gösterir ki 2 adet analog giriş kullanılabilir.

5 Numara : Hafıza kartı girişini gösterir.Programa dair verileri tutmak ve silinmesini , kaybolmasını engellemek adına buraya bir hafıza kartı yerleştirilebilir.

Yine Cihazın çıkışlarını barından kısım da ;

LINK ve Rx/Tx ledlerini göreceksiniz.

Eğer cihaz bir HMI ya da herhangi bir cihaz ile haberleşiyorsa ,burada LINK ya da Rx/Tx ledlerinin yandığını göreceksiniz ve bu ledler haberleşme durum göstergeleri olarak geçmektedir.

Hemen altında ise LAN Arayüzü olan X1P1 <-> Profinet(LAN) MAC Address… olan girişi göreceksiniz.Burası bize plc’yi programlamak için LAN arayüzünü sunar.Özel olarak ekstra farklı programlama kablolarına ihtiyaç duymazsınız.Aynı zamanda plc’nizin Mac adresini de burada görebilirsiniz.

Ve S71200 cihazının sağ alt kısmında ise dijital çıkışları göreceksiniz.

İşlemciler Nasıl Çalışır ?

Start Up Mode : Run mode’dan önce çalışan moddur.Burada 4 step bulunmaktadır.

A Adımı : Process Image Input Memory ‘I’ is cleared : Burada anlatılmak istenen ; girişlerinizin sırası ile , 1 0 1 0 0 0 1 vb. olduğunu düşünün.Burada 1 On ve 0 ise off olarak düşünülmelidir.

Plc hafızasında bu girişler -> 1010001 şeklindedir.Start Up Mode’da tüm bu girişler sıfırlanır yani 000000… şeklinde olur.Böylece process image temizlenmiş olur.Anlamı budur ve statik moddur.

B Adımı : Outputs Are Initialized with Last value : B adımında , örnek verecek olursak bazı girişleriniz geldi ve çıkışlarınız aktif oldu ancak o anda plc de hata oluştu ve enerjiyi kestiniz.

Ardından tekrar enerjiyi tekrar verdiğiniz de bu çıkışlar konumunu , pozisyonu korur yani On olan bir çıkış On olarak kalır.Ancak bunun olabilmesi içinde diğer bir detay , kalıcı olan hafızaları kullanmalısınız.

Kalıcı olan ve kalıcı olmayan iki hafıza türü vardır.Kalıcı olmayan bir hafıza enerjinin kesilip tekrar açılmasının ardından tüm değerlerini sıfıra çekecektir.

C Adımı : Any Start up-logic is executed :  Bu adımda ise Plc Run mode a geçmeden hemen önce özel start up bitleri aktif olur.Bu bitler özel bitlerdir ve manuellerinde vs bulabiliriz.Run mode öncesi çalışırlar.

D Adımı : State of Physical Input is copied to ‘I’ Memory : Burada On olan ve off olan yani durumu ne olursa olsun , tüm girişlerin durumu hafızaya kaydedilir bu adımda.Hafızanın girişlerle alakalı olan durumu güncellenir aslında bir nevi.

E Adımı : Any interrupts presents are queued to execute : Burada bazı özel komutlar olan interruptlar yüksek çalıştırılma önceliğine sahiptir.Burada plc saykıl zamanı diyelim ki 5 ms’dir.Interruptlar bu çalışma süresine dahil değildirler ancak bu adımda tüm plc logic dediğimiz plc sıralı olarak tamamen çalışır.

F Adımı : Writing of Process Memory Q to phy.O/p is enabled : Phy burada fiziksel çıkıştır ve fiziksel çıkışlar burada etkinleştirilir , enable olur.Aynı girişlerdeki gibi çıkışlar içinde benzer bir çıkış hafızamız bulunmaktadır.Çıkış durumlarını bildiğimiz çıkışlar için , fiziksel bir çıkıştır demiyoruz dikkat edin , sadece çıkışlar enable , etkinleştirilir bu adımda .

RUN MODE :

1. Q hafızası fiziksel çıkışlara yazılır.Statüs modunda ki hafızada var olan çıkış bitleri fiziksel bir etkide bulunmuyordu.Artık burada , hafıza fiziksel çıkışlara yazılır ve çıkışlarda artık ya voltaj vardır ya da yoktur.Burada bulunan voltaj , sizin ortak uca ne bağladığınıza göre değişir.

2. State of Physical Input is written to ‘I’ Memory : Tekrardan Status Mode da olduğu gibi giriş durumları ‘I’ hafızasına yazılır.

3. Plc lojik çalıştırılır.

4.Self-test diagnostic is performed : Örneğin , plcde bir hata var diyelim , burada bu hata okunur ve bilgisayarınızda ya da HMI’de bu hata gösterilir.Bunun için özel bir program yazmaya ihtiyaç yoktur.

Ve bu 4. maddenin ardından tekrar başa yani 1’e dönerek ilerler.Ve ardından tekrar 4 ve 1..Bu saykıl sürekli bu şekilde ilerler ve bu saykıla ‘Scan Cycle’ yani tarama saykılı , zamanı adı verilir.

Bu tarama zamanı 3 şeye bağlıdır ;

1. Kaç tane girişe sahip olduğunuza

2. Plc içerisindeki programın büyüklüğüne

3. Kaç tane çıkışa sahip olduğunuza

Bu üç madde tarama zamanı frekansını tanımlar.

Interruptlar ve haberleşme ile ilgili olan herhangi birşey, tarama zamanına etki etmez.

Yukarıda anlatılan konu aslında herhanbi bir plc için , bir mikroişlemci yapısının nasıl çalıştığını gösterir bize.

CPU’nun Çalışma Modları :

CPU üç farklı çalışma moduna sahiptir.STOP mod , StartUp mod , RUN mod.S71200 için üzerinde bulunan ledler plc’nin hangi modda olduğunu bize gösterir.

RUN Mod : Run modda CPU üzerinde bulunan RUN/STOP ledi yeşil yanar.Scan Cycle , tarama saykılı hemen çalıştırılır bu modda.Interrupt durumları meydana gelebilir ve bu durumlar program saykıl fazı içerisinde herhangi bir noktada çalışır.

STOP Mod : CPU programı çalıştırmaz ve bu modda iken plc’e programı yükleyebilirsiniz.RUN/STOP ledi , turuncu olacaktır bu modda iken.

STARTUP Mod : Bu modda CPU tüm startup lojiğini çalıştırır.Burada görsel olarak , RUN/STOP turuncu yanar ve Error , Maint ledleri de flaş yapar.Error ve maint ledleri flaş yapmasını bitirdikten sonra , Run/Stop ledi flaş yapar ve yeşile döner.PLC startup modda , yukarıda da anlatıldığı gibi tüm lojiği çalıştırır ve hazır hale gelir.StartUp modda iken Interrupt olayları çalışmaz.

Not : Bu modları , TİA portal üzerinden de kullanabilirsiniz.Plc’yi Tia üzerinden Stop ya da Run konumuna getirebilirsiniz.Aynı zamanda MRES butonu ile de hafızayı resetleyebilirsiniz.

Not : Yukarıda da belirtildiği gibi projeleri yani programı ancak CPU stopta iken yükleyebilirsiniz.

PLC’de Veri Yedekleme : Binary rakamlar için dijital sistemlerde en küçük birimin ‘bit’ olarak adlandırıldığını biliyoruz.Bit , iki farklı durumdan sadece birini tutabilir.Ya bit = 0’dır ya da bit = 1’dir.

Ki burada 0 = false ve 1 = True olmaktadır.

Bir örnek üzerinden gidelim ;

Bir lamba anahtarı düşünün ve bunu da binary sistemdeki gibi düşünerek iki durumu olduğunu düşünün.Burada anahtar , ya lambayı açık tutacaktır ya da kapalı tutacaktır.Ve buradaki bu açık ya da kapalı değeri 1 bit olarak tutulur.Lamba anahtarının dijital değeri sorunun cevabıdır ;

Lamba açık mı ? Eğer lamba açıksa -> TRUE ve bu durumda değer = 1

Eğer lamba kapalı ise -> FALSE ve bu durumda değer = 0

Çünkü plc karakterlerden anlamaz.PLC neyin ‘On’ olduğunu ya da ‘OFF‘ olduğunu anlamaz ancak bitlerin 0 ya da 1 olması durumunu anlar.

siemens s7-1200 plc programlama dersleri

Not :

1 Byte = 8 Bit

1 Word = 16 Bit = 2 Byte -> Aralık (-32768 ila +32767 arasındadır)

Örneğin 8 bit içerisinde ne kadar data tutabiliriz ?

2^8  = 256 -> Bu değer 8 bit için tutulabilir maksimum değerdir.

Not & Bilgi = CPU aynı zamanda 8 byte formda olan  ‘ long real‘ data tipini (LReal) destekler ve bu data tipi ile çok büyük verileri hafızada tutabilir ya da çok önemli net bilgileri tutabilirsiniz.

LReal aralığı ->> +/- 2.23 x 10^-309’dan +/- 1.79×10^308’e kadardır.

S7-1200 tarafından Desteklenen Data Tipleri  :

Data Tipi Boyut Aralık
Bool 1 Bit 0 – 1
Byte 8 Bit 16#00 – 16#FF
Word 16 Bit 16#0000- 16#FFFF
DWord 32 Bit 16#00000000 – 16#FFFFFFFF
Char 8 Bit 16#00 – 16#FF
Int 16 Bit -31768 – 32767
DInt 32 Bit -2,147,483,648 – 2,147,483,647
Real 32 Bit +/-1.18 x 10^38 – +/-3.40×10^38

SİEMENS S7-1200 PLC DERSLERİ GİRİŞ SONUÇ :

Bugün Siemens S7-1200 Plc programlama dersleri ile ilgili giriş yazısını sizlerle paylaştık.S7-1200 ile ilgili güzel bir yazı dizisi olması dileğiyle

İyi Çalışmalar

Siemens S7-1200 Plc Eğitim Giriş | S7-1200 Dersleri” ile ilgili 1 görüş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.