Röle ve Röle Yapısı Nedir ? | Röle Nasıl Çalışır ?

RÖLE NEDİR ?

Röle yapısı nedir ? Elektromanyetik röle nasıl çalışır ? Röle içerisinde neler barındırır ve nerelerde kullanılır ? Selenoidten farkı nedir ? Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Röle Yapısı Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

RÖLE YAPISI

Bir iletken aracılığıyla bir elektrik akımı, elektron akışı yönüne dik açılarda bir manyetik alan üretecektir.Bu iletken bobin şeklinde sarılırsa, üretilen manyetik alan bobinin uzunluğu boyunca yönlendirilir.Akım ne kadar büyük olursa, manyetik alanın gücü o kadar büyük olur, tüm diğer faktörler eşittir.

İndüktörler, bu manyetik alanda depolanan enerji nedeniyle akımdaki değişikliklere karşı tepki gösterir.Ortak bir demir çekirdeğin etrafındaki iki indüktör bobininden bir transformatör oluşturduğumuzda, bu alanı bir bobin diğerinden diğerine aktarmak için kullanırız.

Bununla birlikte, elektromanyetik alanlar için, indüktörler ve transformatörler ile gördüğümüz uygulamalardan daha basit ve daha doğrudan kullanımlar vardır.

Akım taşıyan teli bir bobin tarafından üretilen manyetik alan, manyetik nesnelerin çekilmesi için sürekli bir mıknatıs kullanabileceğimiz gibi, herhangi bir manyetik nesne üzerinde mekanik bir kuvvet uygulamak için kullanılabilir, ancak bu mıknatıs (bobin tarafından oluşturulmuş) bobin üzerinden akımı açıp kapatarak açık veya kapalı  olabilir.

Bobini elektrik akımı ile enerjilendirdiğimizde bu nesneyi hareket ettirmek amacıyla böyle bir bobine yakın bir manyetik nesne yerleştirirsek, solenoid denir. Hareketli manyetik cisme bir armatür denir ve çoğu armatür, ya doğru akım (DC) ya da bobine enerji veren alternatif akım (AC) ile hareket ettirilebilir.

Manyetik alanın polaritesi bir demir armatürün çekilmesi amacıyla ilgisizdir.Solenoidler kapı mandallarını elektrikle açmak, vanaları açmak veya kapatmak, robot kollarını hareket ettirmek ve hatta elektrikli anahtar mekanizmalarını harekete geçirmek için kullanılabilir.

Bununla birlikte, bir anahtar kontağını harekete geçirmek için bir selonoid kullanılıyorsa, çok kullanışlı bir cihazımız vardır -> röleler.

Röleler, küçük bir elektrik sinyali ile büyük miktarda akımı ve/veya voltajı kontrol etme ihtiyacımız olduğunda son derece kullanışlıdır.Manyetik alanı üreten röle bobini, sadece bir watt’lık fraksiyonları tüketebilirken, bu manyetik alan tarafından kapatılan veya açılan kontaklar, bir yüke karşı bu miktardaki gücü yüzlerce kez yapabilir.

röle nedir ve röle nasıl çalışır

Gerçekte, bir röle bir ikili (açık veya kapalı) amplifikatör olarak davranır.

Tıpkı transistörlerde olduğu gibi, rölenin mantıksal fonksiyonların yapımında başka bir buluntu uygulaması ile bir elektrik sinyalini kontrol etme yeteneğidir.

Resimdeki şemada, rölenin bobini düşük voltajlı (12 VDC) kaynağa enerji verilirken, tek kutuplu, tek atımlı (SPST) kontak, yüksek voltajlı (480 VAC) devreyi keser.Röle bobinine enerji vermek için gerekli olan akımın, temasın mevcut oranından yüzlerce kat daha az olması muhtemeldir.

Tipik röle bobin akımları 1 amper altındadır, endüstriyel röleler için tipik kontak değerleri ise en az 10 amperdir.

Röle yapısı nedir

Bir röle bobini veya armatür tertibatı, birden fazla temas setini harekete geçirmek için kullanılabilir. Bu kontaklar normalde açık, normalde kapalı veya ikisinin herhangi bir kombinasyonu olabilir.

Anahtarlarda olduğu gibi, rölenin kontaklarının “normal” durumu, bobin enerjisiz olduğu zaman, herhangi bir devreye bağlı olmayan bir raf üzerinde oturan röleyi bulmuş olduğunuz gibi durumdur.

Röle kontakları, tıpkı diğer anahtar tiplerinde olduğu gibi metal alaşımı, cıva tüpleri veya hatta manyetik sazların açık hava yastıkları olabilir.Bir rölenin kontaklarının seçimi, diğer anahtar tiplerinde kontak seçimini belirleyen faktörlere bağlıdır.

Açık hava kontakları yüksek akımlı uygulamalar için en iyisidir, ancak paslanma ve kıvılcım eğilimleri, bazı endüstriyel ortamlarda sorunlara neden olabilir. Merkür ve kamış temasları kıvılcımsızdır ve paslanmayacaktır, ancak akım taşıma kapasitesinde sınırlı olma eğilimindedirler.

Burada bir belediye su arıtma tesisinde bir elektrik kontrol sisteminin bir parçası olarak bir panele monte edilen üç küçük röleler (her biri yaklaşık iki inç yüksekliğinde) gösterilmektedir.

Burada gösterilen röle üniteleri “sekizlik taban” olarak adlandırılır, çünkü bunlar eşleşen soketlere takılır, elektrik bağlantıları röle tabanındaki sekiz metal pim ile sabitlenir.

Tellerin rölelere bağlandığı fotoğrafta gördüğünüz vida terminali bağlantıları, aslında her bir rölenin takılı olduğu soket aksamının bir parçasıdır.

Bu tip bir yapı, arıza durumunda rölenin (rölelerin) kolayca çıkarılmasını ve değiştirilmesini kolaylaştırır.

Göreceli olarak küçük bir elektrik sinyalinin nispeten büyük bir elektrik sinyalini değiştirmesine izin verme yeteneğinin yanı sıra, röleler de bobin ve kontak devreleri arasında elektriksel yalıtım sağlar.

Bu, bobin devresinin ve kontak devresinin / devrelerinin birbirinden elektriksel olarak yalıtıldığı anlamına gelir. Bir devre DC ve diğer AC (daha önce gösterilen örnek devrede olduğu gibi) olabilir ve/veya bağlantılar boyunca veya zemine bağlantılardan tamamen farklı voltaj seviyelerinde olabilirler.

Röleler aslında tamamen ya da tamamen kapalı olan ikili cihazlar olsa da, yarıiletken mantık kapılarında olduğu gibi durumlarının belirsiz olduğu çalışma koşulları vardır.

Bir rölenin kontakları harekete geçirmek için armatürü pozitif olarak “çekmesi” için, bobin boyunca belli bir minimum miktarda akım olmalıdır.

Bu minimum miktar çekme akımı olarak adlandırılır ve bir mantık geçidinin “yüksek” durumu (genellikle TTL için 2 Volt, CMOS için 3,5 Volt) garanti etmesi gereken minimum giriş voltajına benzerdir. Armatür, bobinin merkezine yaklaştıkça, orada tutmak için daha az manyetik alan akısı (daha az bobin akımı) gerektirir.

Bu nedenle, bobin akımı yay yüklü konuma “arızalı” hale gelmeden ve kontaklar normal durumlarına devam etmeden önce çekme akımından önemli ölçüde daha düşük bir değerin altına düşmelidir.Bu akım seviyesi, çıkış akımı olarak adlandırılır ve bir mantık geçidi girişinin “düşük” bir durumu (genellikle TTL için 0.8 Volt, CMOS için 1.5 Volt) garanti etmesine izin vereceği maksimum giriş voltajına benzerdir.

Tıkanma ve dışarıya açılan akımlar arasındaki histerez veya fark, Schmitt tetikleyici mantık geçidine benzer bir işlemle sonuçlanır. Çekme ve bırakma akımları (ve gerilimler) röleden röleye büyük ölçüde değişir ve üretici tarafından belirtilir.

Gözden geçirelim ;

Bir solenoid, bir elektromıknatıs bobininin enerjilendirilmesinden mekanik hareket üreten bir cihazdır. Bir solenoidin hareketli kısmı bir armatürdür.

Bir röle, bobinine enerji verildiğinde kontak kontaklarını harekete geçirmek için kurulmuş bir solenoiddir.

Çekme akımı, bir solenoidi veya röleyi “normal” (enerjisiz) konumundan çalıştırmak için gereken minimum bobin akımıdır.

Bırakma akımı, enerjili bir rölenin “normal” durumuna geri döneceği maksimum bobin akımıdır.

RÖLE YAPISI NEDİR SONUÇ :

Bugün Röle Yapısı Nedir adlı yazımızla karşınızdaydık.Umuyorum faydalı bir yazı olmuştur.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.