RF Yayım Nedir ? | Temel Elektronik Eğitimi

RF YAYIM : DÜZENLEMELER – ÇEVRE ve GÜÇ AKTARIMI NEDİR ?

RF yayım nedir ? RF yayım düzenlemeler , çevre etkisi ve güç aktarımı nedir ? RF yayımın temeli nedir ? RF yayım nerelerde kullanılır ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız RF Yayım : Düzenlemeler – Çevre ve Güç Aktarımı nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

RF YAYIM : DÜZENLEMELER – ÇEVRE ve GÜÇ AKTARIMI

Amplifikatörünüzden anteninize maksimum gücü nasıl aktaracağınızı ve bir osiloskop kullanarak bu gücü nasıl ölçebileceğimize bir bakalım.

RF teknolojisinin önemli bir özelliği şudur .Bir kişinin başka bir kişinin kablosuz iletişimini engellemesi veya tamamen yok etmesi nispeten kolaydır.Radyo dalgaları havada dolaşır ve kasten ya da yanlışlıkla, girişim olarak tanımlanabilecek sinyalleri iletenler de dahil herşey tarafından kullanılabilir.

Öncelikle, daha önce iletilmiş olan radyo sinyallerini “yok edemeyeceğinizi” veya “zarar veremeyeceğinizi” anlamak önemlidir.Bununla birlikte, çevrenin etkisi, alıcının bu sinyalin içerdiği önemli bilgileri çıkarma yeteneğini tehlikeye soktuğu için orijinal bir sinyalin yok edilmesine eşdeğer olabilir.

Başka bir deyişle, bilgi hala mevcuttur, fakat belirli bir alıcıya göre, pratikte var olmaktan çıkmıştır.

RF tasarımı için çevre sürekli bir zorluktur ve kablosuz cihazların çoğalması durumu daha kolay hale getirmez.Bir sistemi çevreye karşı dirençli hale getirmenin çeşitli yolları vardır.

Bu müdahalenin çoğu, iletişimsiz cihazların genellikle benzer taşıyıcı frekansları kullanması gerektiğinden kaynaklanmaktadır.

Ancak, kasıtlı müdahale gibi bir şey de var.Buna sıkışma denir; amaç, bir şekilde ya da başka bir şekilde, diğer kablosuz sistemlerin başarılı iletişimi sürdürmesini engelleyen bir sinyali yayınlamaktır. Sıkışma, modern savaşta önemli bir taktiktir ve günlük hayatta bir sıkıntıdır (ya da daha kötüsü) ve tamamen yasa dışıdır.

Düzenlemeler

Başlangıçta hükümetlerin kablosuz iletimleri düzenleyeceği garip gelebilir; elektromanyetik radyasyon olarak somut bir şey üzerinde yasalar uygulayabilir miyiz?.Ancak sıkışma örneği, yönetmeliklerin yokluğunun ciddi sorunlara yol açacağını açıkça ortaya koymaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, kablosuz iletişim dünyasında düzeni sürdürme görevi Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) düşer.

Elektromanyetik spektrumun bir bölümünü kullanmak isteyen özel ve kamu kuruluşları FCC’den izin almalıdır; bu izin bir lisans olarak adlandırılır.Sınırlı olan ve bu nedenle büyük bir rahatsızlığa yol açması olası olmayan sistemler için istisnalar vardır.

En yüksek güç

(Yasal) lisanssız radyo yayınları ile ilgileniyorsanız, iletim gücünüzü bilmeniz gerekir.Resmi düzenlemeler, etkin aralık veya başka bir metrik açısından sunulsa bile, genellikle bu durumlarda kabul edilebilir kabul edilen iletim gücünü belirleyebilmeniz gerekir – ve sistemin gücünü veya antenin belirli bir mesafede alan gücü ölçümünü doğru bir şekilde ölçmeye çalışmaktan , güç elde etmek daha kolaydır.

RF ve diğer tüm elektrik devreleri türlerinde, bir bileşen tarafından dağıtılan güç, bileşen boyunca akan akımla çarpılan bu bileşen üzerindeki gerilime eşittir.Bir anteni sadece bir iletken olarak ve bu nedenle çok az dirençli bir şey olarak düşünebilirsiniz.

Bir iletkenin DC’de çok düşük bir dirence sahip olabileceği doğrudur, ancak daha yüksek frekanslarda bir antenin önemli miktarda giriş empedansı vardır. RF sinyalimizi iletmek için kullandığımız belirli frekanslarda antenin empedansı ile ilgileniyoruz; antene verilen güç miktarını tahmin etmek için bu bilgiye ihtiyacımız olacak.

Voltaj Transferi ve Güç Aktarımı

Tipik bir dijital veya analog devrede, bir kablo veya PCB izinin 50 ohm direnç göstermesini istemeyiz. Bu, iletken olarak tanımlanan bir şey için çok yüksek bir direnç gibi görünmektedir.

Ancak, düşük frekanslı devrelerde genellikle gerilim transferine ilgi duyduğumuzu hatırlamalıyız, yani, bir giriş pimi üzerindeki voltajın önceki çıkış pimindeki voltaja mümkün olduğunca yakın olmasını sağlamak istiyoruz.

İyi bir voltaj aktarımı elde etmek için düşük çıkış empedansı, düşük iletken empedansı ve yüksek giriş empedansı gerekir.

Bununla birlikte, bir RF vericisinin (veya bir ses yükselticisinin) çıkış aşamasında, hedef güç aktarımıdır.Voltajı sadece bir cihazdan diğerine taşımak istemiyoruz; anten boyunca akan önemli akımlar istiyoruz, böylece yayılan elektromanyetik enerjiye dönüştürülebilen bol miktarda elektrik enerjisi vardır.

Yük empedansının büyüklüğü, kaynak empedansının büyüklüğüne eşit olduğunda maksimum güç aktarımı gerçekleşir.

RF devresinde, amplifikatörün çıkış aşaması (ve amplifikatörü antene bağlayan iletim hattı) genellikle 50 ohm empedansa sahip olacaktır ve böylece maksimum güç transferini sağlamak için anten empedansı da 50 ohm olmalıdır.

(Bir başka önemli konu, bir amplifikatör ve bir anten arasındaki empedans eşleşmesini iyileştirmek için kullanılan “eşleştirme ağlarıdır”, ki bu durumu daha sonra ele alacağız.)

rf yayım nedir

Tahmini Güç

Önceki incelemelerde, güç amplifikatörünü 50 Ω osiloskop girişine bağlayarak bir RF çıkış aşamasını neden analiz edebileceğimizi açıkladık ki  çoğu RF sistemi 50 Ω empedansa dayanmaktadır ve bu yüzden genellikle 50 Ω anten empedansına ihtiyacınız olacaktır.

Elbette, devrenizin ilgili voltaj ve empedans özelliklerini biliyorsanız, sadece antene verilen gücü hesaplayabilirsiniz.Bir SPICE simülatörü, başka bir etkili yaklaşım olacaktır.Fakat bu teknikler sizin durumunuzda pratik değilse veya deneysel doğrulama istiyorsanız, ölçüm ekipmanı kullanmanız gerekir.

Bir spektrum analiz cihazınız varsa, hepsini kullanın.Tam olarak bu tür bilgileri sağlamak için tasarlanmıştır.Bir spektrum analiz cihazınız yoksa bir osiloskop kullanabilirsiniz.50 Ω osiloskop girişini kullanarak sinyalin RMS gerilimine bakın ve ardından gücü R = 50 Ω olan V2 /R olarak hesaplayın.

Özet : 

Elektromanyetik iletim, istemeyerek yapılan müdahale ile ilgili problemleri azaltmak için dikkatle düzenlenir.Sıkışma olarak bilinen kasıtlı müdahale, sivil yaşam bağlamında yasa dışıdır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, iletim cihazları genellikle FCC tarafından lisanslanmalıdır.

Sınırlı iletim gücü ile ilişkili belirli koşullar altında lisanssız çalışma mümkündür.

Bir amplifikatörden antene maksimum elektrik gücü transferi sağlamak için, amplifikatörün çıkış empedansının büyüklüğü, antenin giriş empedansının büyüklüğü ile eşleşmelidir.

İletim gücü, matematiksel analiz veya SPICE simülasyonu ile belirlenebilir.Bir spektrum analizörü veya bir osiloskop kullanılarak deneysel olarak da tahmin edilebilir.

RF YAYIM : DÜZENLEMELER – ÇEVRE ve GÜÇ AKTARIMI NEDİR SONUÇ : 

Bugün RF Yayım : Düzenlemeler – Çevre ve Güç Aktarımı Nedir adlı yazımızla karşınızdaydık.Umuyorum faydalı olmuştur.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.