Python Dersleri & İnceleme | Arduino & Python Dersleri

PYTHON OPERATÖRLERİ NEDİR ? 

Python operatörleri nedir ? Python ile arduino nasıl kullanılır ? Python programlama nedir ve nasıl programlanır ? Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Python Operatörleri Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

PYTHON OPERATÖRLERİ

Şimdi Python ile ilgili kısa bir fikrimiz olduğuna göre, temel Python komutlarından bazılarına beraber bakalım.

Burada ki örnek uygulamalar için Python interaktif bilgi istemiyle açılan Python IDLE’yi kullanacağız.Büyük ve karmaşık kod yazarken kod bölümlerini, görevleri ve yorumları tanımlamak için bir yöntem gerekir.

Çalıştırılmayacak içerik, herhangi bir programlama dilinde yorum olarak adlandırılır ve Python’da, (#) hashtag karakteriyle başlar.

>>> # Python

>>> # İlk Yorum

>>> isim = “Mustafa” # İsmin

>>> print (isim)

Mustafa

IDLE kullanmak yerine, Python etkileşimli istemine de terminalden, yani pythonun terminal ıdle’ı diyebileceğimiz kısımdan da kodlarınızı yazabilirsiniz.Terminalden Python’u kullanırken, girintiye uygun şekilde kodlarınızı yazdığınızdan emin olmalısınız.

arduino ile python programlama

Operatörler

Python, (+, -, * ,/ ) gibi temel matematiksel operatörlerin doğrudan yorumlayıcıdan kullanılmasını destekler.

Bu operatörleri kullanarak, aşağıdaki örneklerde gösterildiği gibi bilgi isteminde temel hesaplamaları yapabilirsiniz.

>>> 2 + 2

4

>>> (2*3) +1

7

 >>> (2*3) /5

1

Not  : Python ile çalışırken, popüler olarak PEP-8 veya pep8 olarak da bilinen Python Kodu için Stil Kılavuzunu izlemeniz önerilir.

Python, dinamik olarak yazılmış bir dildir, yani değişkenleri başlatırken açık bir şekilde bildirmeniz gerekmez.Bir değişkene bir değer atadığınızda, Python yorumlayıcısı veri türünü otomatik olarak çıkarır.

Örneğin, aşağıdaki örneğe bakalım  ;

 >>> ağırlık = boy = 5

 >>> ağırlık * boy

25

 >>> type (ağırlık)

< type ‘int’>

Ağırlık değişkenine değer atarken, veri türünü belirlemedik, ancak Python yorumlayıcısı ‘integer’ bir ifade olduğunu biliyor.

Interpreter, sayısal değerin herhangi bir ondalık sayı içermemesi nedeniyle int türüne atandı. Şimdi, ondalık basamak içeren bir değere sahip bir değişken tanımlayalım.

>>> uzunluk = 6.0

>>> ağırlık * boy * uzunluk

150,0

>>> type (uzunluk)

 <type ‘float’>

Gördüğünüz gibi, yorumlayıcı veri türünü kayan nokta , float değer olarak atar.Interpreter ayrıca aşağıdaki örneklerde gösterildiği gibi karmaşık sayı türlerini de nokta(.) kullanarak çıkarabilir.

Nokta (.) operatörünü kullanarak karmaşık bir sayının gerçek ve hayali değerine, ardından real ve imag komutuna erişebilirsiniz:

>>> val = 2.0 + 3.9j

>>> val.real

2.0

>>> val.imag

3.9

Yalnızca karmaşık sayılarla daha fazla oynamak için, aşağıdaki örneklerde gösterildiği gibi abs () ve round () işlevlerini deneyelim. Sırasıyla mutlak değeri ve yuvarlanan sayıyı elde etmek için yerleşik Python işlevlerine sahiptirler:

>>> abs (val)

4,382921400162225

 >>> round (val.imag)

4.0

Sayılar gibi Python yorumlayıcısı da dize veri tipleri bildirimini otomatik olarak tanımlayabilir.Python’da dize değerleri, değerin etrafındaki tek veya çift tırnak işaretleri kullanılarak atanır.Interpreter, tırnak içine alınmış herhangi bir değeri gördüğünde, onu bir dize olarak kabul eder.

Python, + operatörü dizeleri birleştirmek için kullanımını destekler:

>>> s1 = “Merhaba”

>>> s2 = “Dünya!”

>>> s1 + s2

‘MerhabaDünya!’

>>> s1 + ”  ” + s2

‘Merhaba   Dünya!’

Bir karakter tipi bir büyüklükte bir dizedir ve bir dizenin tek tek karakterlerine indeks numaraları kullanılarak erişilebilir.

Bir dizenin ilk karakteri 0 olarak dizine eklenir.

Python’da indekslemeyi anlamak için aşağıdaki komutlarla bakalım:

>>> s1 [0]

‘H ‘

>>> s1 [: 2]

‘He’

>>> s1 + s2 [5:]

 ‘Helo!’

Not : Varsayılan gösterimi >>> olan ana istemde olduğu gibi, Python IDLE da terminalden kullanıldığında üç nokta (…) kullanan ikincil bir istemde bulunur.

İkincil bilgi istemini kullanırken IDLE’deki üç noktayı göremezsiniz. İkincil bilgi istemi, sürekli çizgiler gerektiren çok hatlı bir yapı için kullanılır.

Aşağıdaki komutları yorumlayıcıya manuel olarak yazarak uygulayın ve if ifadesinden sonra sekme içeren bir sonraki satıra girmeyi unutmayın:

>>> yaş = 14

>>> if yaş> 10 or yaş <20:

     … print (teen)

teen

PYTHON OPERATÖRLERİ NEDİR SONUÇ : 

Bugün Python & Arduino Dersleri ile ilgili ikinci yazımızı sizlerle paylaştık.Öncelikle python ile ilgili programlama derslerini tamamlayacağız ki ardından arduino ile devam edip birleştireceğiz.

Umuyorum faydalı bilgiler edinmişsinizdir.

Saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.