Mosfetleri Anlamak -1 | Mosfet Nedir – Nasıl Çalışır ?

DÜŞÜK FREKANSLI MOSFETLER

Mosfet nedir ? Düşük frekanslı mosfet nedir ? Mosfet nasıl kullanılır ? Mosfetlerin özellikleri nedir ? Düşük frekanslı mosfetleri nasıl kullanabiliriz ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız Düşük Frekanslı Mosfetleri Anlamak adlı yazımızla karşınızdayız.

Bu yazıda , düşük frekanslı MOSFET’ler ile ilgili çeşitli özellik ve karakteristik yapılarını incelemeye çalışacağız.

Başlayalım.

DÜŞÜK FREKANSLI MOSFETLER NEDİR?

Motor kontrol devresi veya röle sürücüsü veya ters polarite koruma devresi veya op-amp için çıkış tamponu tasarladığınızı varsayalım.Bir MOSFET kullanmak istediğinizi biliyorsunuz ve elbette web üzerinde çok sayıda mosfet ile karşılaşabilirsiniz.

Sorun şu ki, çok sayıda MOSFET bulacaksınız ve daha büyük bir aralıkta arama  yapıyorsanız, binlerce parça ve numaralarını görürsünüz.Uygulamanız için en uygun cihazı bulmaya nasıl başlayabilirsiniz?

İlk adım, muhtemelen en uygun kısmı bulamayacağınızı fark etmektir.Bu uzun bir zaman alacaktır ve çabanıza değmeyecektir.Amaç yeterli işlevsellik ve performans elde etmektir ve bu da işinize yarayacak bir MOSFET ile elde edilebilir.

Başka bir deyişle, kabul edilebilir özellikleri ve kabul edilebilir bir fiyatı olan bir parçayı gördüğünüzde, bunu listenize ekleyin ve bir sonraki tasarım kısmına geçin.

Fakat belirli bir uygulama için yeterli bir MOSFET bulma konusunda nasıl bir davranış sergileriz ?.Pektabi , sisteminizin gereksinimlerini ve MOSFET işlemini karakterize eden çeşitli parametreleri anlamanız gerekir ve ardından tüm bu bilgileri, olası parçaların listesini (ayrıca fiyat ve form faktörünü de dikkate alarak) daraltma sürecine dahil etmeniz gerekir.

Biz burada farklı MOSFET’lerin önemli elektriksel parametrelerini açıklayarak bu süreçte kafamızdaki sorunların çözümü adına incelemeye ve yardımcı olmaya çalışacağız.

On-State  Direnci

Daha fazla direnç, daha fazla güç kaybı anlamına gelir, dolayısıyla genellikle daha düşük bir direnç düzeyine sahip cihazları ararız. Bununla birlikte, minyatürleştirme yapmak sizin için önemli bir tasarım hedefi ise, daha düşük bir durum direnci daha büyük bir FET’e karşılık gelir.

Eşik Voltajı

Bir MOSFET, VGS’ye kadar kayda değer bir akım yürütmez; yani, kaynağa uygulanan voltaja göre kapıya uygulanan voltaj, eşik voltajı olarak adlandırılan belirli bir değerin üzerindedir.FET’inizin eşik voltajının, sürücü devrenizin çıkış voltajından daha düşük olduğundan emin olmanız gerekir.

Fiziksel olarak yaygın olarak kabul edilen durumlarda genel olarak olduğu gibi, MOSFET iletimi “açık/kapalı” bir şey değildir.FET, kapı eşik voltajını birkaç milivolt ile aşar aşmaz, maksimum performans elde edemez.

Nispeten düşük sürücü gerilimleri ile sınırlıysanız, performans grafiklerini inceleyebilir ve hangi parçaların düşük VGS’ye daha toleranslı olduğunu tespit etmeye çalışabilirsiniz.

Maksimumlar

Uygun eşik özellikleri ve düşük dirençli bir MOSFET seçerek performansı optimize etmeye çalışmak iyi bir şeydir, ancak cihazı yok etmemeyi veya ciddi şekilde zayıflatmamanızı sağlamak da önemlidir.

Maksimum Drain-Source Voltajı ve Gate-Source Voltajı

Bunlar, drenaj ve kaynak pimleri boyunca, kapı ve kaynak pimleri boyunca güvenli bir şekilde uygulanabilecek en yüksek gerilimlerdir.

Drain-Source kaynağı voltajı için kapalı duruma atıfta bulunuyoruz (açık durumdayken drenaj kaynağı voltajı düşük olacak çünkü kanal direnci düşüktür).

Maksimum gate-source kaynağı özellikleri pozitif ve negatif voltajlarla verilir, böylece cihaz açık durumda veya kapalı durumda olabilir.

Bunların maksimum drain voltajı ve maksimum gate voltajı olmadıklarını unutmayın.Kaynağın topraklanması gerekmez, dolayısıyla drain kaynağı gerilimi her zaman drain voltajı ile aynı değildir ve gate kaynağı voltajı kapı voltajı olarak her zaman aynı değildir.

mosfet nedir nasıl çalışır

Maksimum Drain Akımı

Düşük frekanslı parametreler bağlamında, bu, cihazın sürdürebileceği maksimum sürekli akımı ifade eder.(Maksimum geçici akım önemli ölçüde daha yüksektir).Bu özellik düşünebileceğiniz kadar basit değildir, çünkü doğrudan doğruya akım akışına (yani cihazın fiziksel olarak tolere edebileceği akım miktarına) veya miktarına dayanabilir.

Örnek olarak , kabul edilemeyecek derecede yüksek bağlantı sıcaklıklarına yol açacak kadar güç kaybı yaratabilecek akım bir akım olduğunu düşünelim.İkinci durumda, gerçek maksimum drain akımı termal koşullara bağlıdır.

Maksimum Toplam Güç Tüketimi

Bu özellik özellikle yararlı değildir, çünkü güç dağıtımı doğrudan bir cihaza zarar vermez.Asıl sorun sıcaklıktır ve güç dağılımı ve sıcaklık arasındaki ilişki oldukça değişkendir ve doğru bir şekilde tahmin edilmesi kolay değildir.Isıyı cihazdan uzaklaştırmaya yardımcı olan herhangi bir şey – termal kanallar, bakırlar, soğutucu maddeler, fanlar – cihaz aşırı ısınmadan daha fazla güç harcamasını mümkün kılabilir.

Sıcaklık Etkileri

Sıcaklıktaki değişiklikler hemen hemen her şeyde değişikliklere yol açar.Resim üzerinde de görebileceğiniz çizimler size, sıcaklığın MOSFET elektriksel parametrelerini nasıl etkileyebileceğine dair bazı örnekler verir.

DÜŞÜK FREKANSLI MOSFETLERİ ANLAMAK SONUÇ:

Bugün Düşük Frekanslı Mosfetleri Anlamak adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Bu makalede, cihaz seçiminde etkili bir rol oynayan düşük frekanslı MOSFET özellikleri gözden geçirilmiştir.Daha sonraki yazılarda ise  günümüzde özellikle önemli olan dinamik parametrelere bakacağız, çünkü FET’leri lineer kontrolörler yerine switch-mode kontrolörleri (örn., Regülatörler, LED dimmerler, ses amplifikatörleri gibi) kullanmaktayız.Diğer bir yazıda görüşmek üzere.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.