Lazer Nedir ? Lazer Prensipleri Nedir | Temel Elektronik Dersleri

LAZER NEDİR ?

Lazer nedir ? Lazer çeşitleri nedir ? Lazer nerelerde kullanır ? Lazer’in çalışma prensibi nedir ? Lazer ile neler yapılabilir ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız Lazer Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

Diyotlarla ilgili seriye devam ediyoruz.

Başlayalım.

LAZER

LASER(Light Amplification by Stimulated Emission Of Radiation) kısaltması, uyarılan radyasyon emisyonu ile Işık amplifikasyonu anlamına gelir.

Lazer , ışık üreten bir cihazdır.Bu ışıkların doğada hiçbir varlığı yoktur.Işıklar, uyarılan elektromanyetik radyasyon emisyonuna dayanan bir optik amplifikasyon işlemiyle üretilebilir.Bilinen , alışılagelmiş ışıktan üç şekilde farkı bulunmaktadır.

İlk olarak, Lazer’in ışıkları sadece tek bir renk veya dalga boyu içerir, bu yüzden “tek renkli” olarak adlandırılır.İkincisi, tüm dalga boyları bir faza sahiptir – bu nedenle, tutarlı olarak bilinir.Ve üçüncüsü, lazer ışık ışınları çok dardır ve küçük bir noktaya konsantre olabilir – bu özellik “toplanmış” olarak bilinir.Bunlar aynı zamanda Lazer’in özellikleridir.

Çalışması için evirme işlemine çok ihtiyaç vardır.Bir grup atom ya da molekül, daha düşük enerji durumlarına göre uyarılmış bir durumda daha fazla elektron içermediğinde, evirme işlemi gerçekleşir.

Şimdi, bir elektron uyarılmış bir durumda olduğunda, boş durumda düşük enerji durumunda bozulabilir.Bir elektron harici etki olmadan bozulursa, bir foton yayar, bu kendiliğinden yayılım olarak bilinir.

Ancak elektron bir ışık dalgasıyla (foton) uyarılırsa ve ikinci dalgayı yayar ve alt seviyeye geri dönerse, o zaman uyarılmış emisyon olarak bilinir.Pratik olarak uyarılmış emisyonda, bir foton bir elektrona çarpar ve iki foton üretilir.

Şimdi, eğer önemli bir evirme işlemi varsa, o zaman uyarılmış emisyon, ışığın önemli bir amplifikasyonu üretebilir.Uyarılmış emisyonda üretilen fotonlar, belirli bir faz ilişkisine sahip oldukları için tutarlı ışık üretirler.

Lazer prensibi ilk olarak 1917’de Einstein tarafından keşfedilmişti, ancak 1958’e kadar lazerin başarılı bir şekilde geliştirilememiştir.

Lazer çok önemli uygulamalara sahiptir ve ev sahipliği yapar.CD ve DVD oynatıcılar, yazıcılar ve tarayıcılar gibi yaygın tüketici cihazlarında kullanılırlar.Cerrahi amaçlarla ve çeşitli cilt bakımları için ve endüstride kesme ve kaynak malzemeleri için kullanılırlar.

Hedefleri ve ölçüm aralığını işaretlemek için askeri ve kolluk kuvvetlerinde kullanılırlar.Lazerler ayrıca bilimsel araştırmalarda çok önemli uygulamalara sahiptir.

Lazer Bileşenleri

Her LAZER üç temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar –

Lazer uygulama malzemesi veya aktif ortam.

Dış enerji kaynağı.

Optik rezonatör

Aktif ortam, evirme işlemini üretmek için harici enerji kaynağı (pompa kaynağı) tarafından uyarılır. Kazanç ortamında, fotonların kendiliğinden ve uyarılmış emisyonu gerçekleşir, bu da optik kazanç veya amplifikasyon yayılımına yol açar.

Yarı iletkenler, organik boyalar, gazlar (He, Ne, CO2, vb.), Katı malzemeler (YAG, safir (yakut) vb.) genellikle lazer malzemeleri olarak kullanılır ve genellikle Lazer’ler bir ortam olarak kullanılan bileşenler için adlandırılır.

Uyarma kaynağı, pompa kaynağı, evirme işlemi için gerekli olan enerjiyi sağlar ve sisteme salınımı uyarır.Pompalama iki yolla yapılabilir – elektriksel deşarj yöntemi ve ya optik yöntem.

Pompa kaynaklarının örnekleri elektrik deşarjları, flaş lambalar, ark lambaları, başka bir lazerden gelen ışık, kimyasal reaksiyonlar vb.

Rezonatör kılavuzu temel olarak simüle edilmiş emisyon prosesi hakkında bize yön sağlar.Yüksek hızlı fotonlar tarafından tetiklenir.Ardından da  bir lazer ışını üretilir.

Sistemlerin çoğunda iki aynadan oluşur.Bir ayna tamamen yansıtıcı olarak kullanılır ve diğeri kısmen yansıtıcı olarak kullanılır.Her iki ayna da birbirine paralel olarak optik eksende ayarlanır.

Aktif ortam, her iki ayna arasındaki optik boşlukta kullanılır.Bu düzenleme sadece eksen boyunca gelen fotonları filtreler ve diğerleri aynalar tarafından yansıtılmış emisyon ile çoğaltılabildiği ortama geri yansır.

lazer nedir

LAZER Türleri

Farklı amaçlar için mevcut birçok lazer türü vardır.Kaynaklara bağlı olarak aşağıda açıklanabilirler.

Katı Hal Lazer

Bu Lazer’lerin katı hallerinde, malzemeler aktif ortam olarak kullanılır.Katı hal malzemeleri, yakut, neodimyum-YAG (itriyum alüminyum granat) vb. olabilir.

Gazlı LazerBu Lazer’lerde bir helyum ve neon karışımı bulunur.Bu karışım bir cam tüpe konulur.Aktif ortam olarak davranır.Argon veya Krypton veya Xenon’u ortam olarak kullanabiliriz. CO2 ve Azot, Lazer yapılabilir.

Boya veya Sıvı Lazer

Bu tip Lazer’lerde sıvı solüsyonda Rhodamine 6G gibi organik boyalar veya cam tüpün içinde aktif ortam olarak kullanılan süspansiyonlar.

Atomsal Lazer

Atomsal Lazer’ler (adı, uyarılmış ve dimerlerden geliyor), Klor ve Argon veya Krypton veya Xenon gibi inert gazlarla karıştırılmış flor gibi reaktif gazlar kullanır.Bu Lazer’ler ultraviyole aralığında ışık üretir.

Kimyasal Lazer

Kimyasal bir lazer, enerjisini kimyasal reaksiyondan alan bir Lazer’dir.Kimyasal lazer örnekleri kimyasal oksijen iyot lazer (COIL), tüm gaz fazlı iyot lazer (AGIL) ve hidrojen florür lazer, döteryum florür lazer vb.’dir.

Yarıiletken Lazer

Bu lazerlerde bağlantı diyotları kullanılır.Yarıiletken hem alıcılar hem de vericiler tarafından desteklenmiştir.Bunlar enjeksiyon lazer diyotları olarak bilinir. Akım geçtiğinde, çıkışta ışık görülebilir.

LAZER NEDİR SONUÇ :

Bugün Lazer Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.Lazer nedir ile birlikte diyotlarla ilgili yazı dizisinde iyi bir seri yakalamış ve bilgi edinmiş olduk ancak henüz tamamlanmadı.Diğer bir yazımızda görüşmek üzere.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.