ISPSoft Dersleri | Delta ISPSoft Eğitimi

DELTA ISPSoft KULLANIM ve EĞİTİMİ -4

Ispsoft nedir ve nasıl kullanılır ?.Ispsoftun getirdiği yenilikler nelerdir ?.Ispsoftun farkları nelerdir ?.Bu ve buna benzer birçok soruya cevap aradığımız ıspsoft inceleme yazısı serisinin 4. Yazısını ISPSoft öğren adı altında yayımlıyoruz.Bu yazımızda kaldığımız yerden ISPSoft kitabının Türkçe halini soru cevap şeklinde yazmaya devam ediyoruz.

Delta Plc öğrenmeye yeni başlayanlar açısından büyük faydalar sağlayabileceği gibi farklı formatı ve arayüzüyle anlaşılması zor olabilir.Bu sebeple öncelikle WPLSoft’da Ladder mantığının çözülmesi pozitif olarak fayda sağlayacaktır.

ISPSOFT  SIKÇA SORULAN SORULAR – 4

‘Intelligent Module’ Parametre Ayarları Nedir ?

-HWCONFIG kullanılmadan da bazı modüller açılabilir ve kullanılabilir.

Modül Tipi : Network Module

Modül Modeli : AH10EN-5A -> Konfigürasyon araçları HWCONFIG içindedir ve yükleme gerektirmez.

AH10SCM-5A -> DCISoft (1.08) ve üzeri gerektirir.

Eğer ‘Intelligent Module’ ayarlarını ‘Set’ etmek istiyorsanız , System Configuration Area (Sistem Konfigürasyon Alanı ) kısmından sağ tıklayarak ‘Intelligent Module Configuration’ seçilir ve buradan ‘SCMSoft’ üzerinden ayarlar yapılır.

Delta plc ISPSoft dersleri eğitimi

PO List Nedir ?

Donanım konfigürasyonu tamamlandıktan sonra kullanıcılar ‘Option -> PO List’ bölümünden konfigüre edilmiş olan herşeyi görebilir.

‘Rack Information List’ bölümünden ise kullanıcılar donanım konfigürasyonunun ardından ‘File ->Rack Information List’ bölümünden tüm modül ve açıklamalarına , giriş ve çıkış cihaz aralıklarına erişim sağlar.

I/O Scan Nedir ?

Donanım ile kurulan bağlantı sonrası HWCONFIG içinden I/O Scan tıklanarak donanım bilgileri indirilebilir.(Haberleşme Üzerinden)

I/O Scan’a ‘Option’ bölümünden de ulaşabilirsiniz.

I/O Scan ile Upload arasındaki fark ise ;

-Eğer I/O Scan seçilirse, donanım konfigürasyonu taranacaktır fakat modül parametreleri tamamlanmayacaktır.

-Eğer ‘Upload’ seçilirse CPU Modülündeki donanım konfigürasyonu okunacaktır.Güncel donanım konfigürasyonundan ‘Upload’ edilen konfigürasyon farklı olabilir.

Online Diagnosis Nedir ?

-Kullanıcılar sadece HWCONFIG üzerinden offline iken modülleri konfigüre etmeyebilirler.Aynı zamanda ‘Online Mode’ fonksiyonu üstünden de düzenleme yapabilirler.(ISPSoftun normal olarak CPU modüle bağlı olması şartıyla)

-Kullanıcılar ‘Context Menü’ içerisindeki Module Information kısmından modüle sağ tıkladıklarında , Module Information kısmından modül adı ve tanımlamasını görebilirler.

-Eğer sağ tıklayıp ‘Diagnosis’ seçilirse ‘Module Error Log’ ekranına ulaşılır ve hata sebebi/sebepleri bu alan üzerinden bulunabilir.

RTC Ayarları Nedir ?

RTC ayarlarını ‘ Tools -> Set RTC -> Computer  & Custom ‘  yolunu takip ederek yapabilirsiniz.Gerçek zaman saati anlamına gelen RTC için ya bilgisayar saatini ya da manual olarak dilediğiniz zamanı girebilirsiniz.

PLC Hafıza Ayarları Nedir ?

Plc Menü -> Format Plc Memory yolunu takip ettiğinizde karşımıza iki seçenek çıkacaktır.Clear All Program Memory & Reset Plc Memory (Fabrika Ayarları)

Buradan cihazın program bilgisini sıfırlayabilir ya da cihazı tamamen fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.

ISPSoft Proje Oluşumu İçin Prosedür Nedir ?

ISPSoftta proje oluşturma aşamaları işlemleri ;  Hardware Configuration (Donanım Konfigürasyonu ) -> Network Configuration (Ağ Konfigürasyonu ) -> Programming (Programlama ) -> Test & Debugging (Test & Hata Ayıklama)  olarak sıralanır.

ISPSoft’a Ladder Diyagram Nasıl Eklenir ?

ISPSoftta Ladder diyagram oluşturmak için izlenecek yol ;  Programs  -> POU -> New yolu takip edilerek gelen ekran üzerinden ‘Language’ bölümünden ‘Ladder Diagram’ seçilmeli ve tamam denilmelidir.

Ladder diyagram üzerindeki  program dahil hataları görmek ve düzenlemek için ‘Compile Menu’ üzerinden ‘Check’ ve ‘Compile’ yapılmalıdır.Burada Compile’a bastığınızda uyarı ve hataları alt tarafta bulunan Compile Message ekranı üzerinden görebileceksiniz.Eğer herhangi bir uyarı ve ya hata yoksa ‘0 warning’ ve ‘0 error’ gelecektir.

Program Nasıl Testing & Debugging Yapılır ?

Programı ve parametrelerini PLC’e yüklemeden önce ISPSoft’un mutlaka Plc’ye bağlanmış olması gerekmektedir.Örnek verecek olursak , ISPSoft AHCPU530-EN CPU modülüne USB kablosu ile bağlanabilirsiniz.

CPU Modüle USB kablo üzerinden bağlandıktan sonra eğer AH500 serisi CPU modül USB Driverları yüklendiyse Delta Plc ‘Device Manager’ ekranı bölümünde görünecektir ve port numarası belirlenecektir.

Ek olarak ‘COMMGR’ programının yüklenmiş olması gerekmektedir açılmış olmalıdır.

Bağlantı Testi Nasıl Yapılır ?

PLC’ye program yüklendikten sonra kullanıcılar ISPSoft üzerinden PLC’yi başlatma statüsüne alabilirler.İki adet ISPSoft monitörü bulunmaktadır ; – Device Monitoring Mode   – Program Monitoring Mode olarak ikiye ayrılmıştır.

Burada program üzerinden ‘Online Mode’ vb. alınarak programın çalışıp çalışmadığı ya da Plc’e bağlanıp bağlanılamadığı gibi durumlar görülebilir ve test edilebilir.

Device Monitor Input Nedir ?

Device Monitor Table kısmından ‘add monitor table’ seçilerek yeni bir tablo hazırlanır.Burada karşınıza gelecek tabloda boş alana iki kere tıkladığınızda ‘Device Monitor Input’ karşımıza gelecektir.Yine gelen ekran üzerinden ‘Device Name’ ve ‘Device Count Bölümü’ ile karşılaşacaksınız.

Bu ekran üzerinde Device Name : M0 olarak yazdınız ve Device Count : 3 olarak belirlediniz.

Ekran üzerinde M0 , M1 , M2 aygıtlarını göreceksiniz.Ve aynı zamanda bu aygıtların durumlarını vb. gösteren ekran karşınıza gelecektir.

DELTA ISPSoft KULLANIM ve EĞİTİMİ -4 SONUÇ :

Bu yazı dizimize ISPSoft Nedir ile devam ettik.ISPSoft yazılımına dair Türkçe kaynak oluşturabilme çalışmalarımız hızla devam ediyor.Bu hususta ilgili yazılarla alakalı daha detay bilgileri de sizlere verebilmeye çalışıyoruz.Kullanıma başladıktan sonra büyük bir rahatlama hissi ve kolaylık sağlayan ISPSofta bir an önce entegre olabilmeliyiz.

İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.