Delta AS Serisi CPU Özellikleri

DELTA AS SERİSİ PLC

Delta AS serisi plc’lerin özellikleri nedir ? Delta AS serisi CPU’lar nedir ve nasıl çalışırlar ? Delta AS serisi plc’ler ile neler yapabilirsiniz ve getirdiği yenilikler nelerdir ? Bu ve benzeri sorulara yanıt aradığımız Delta AS Serisi Plc Özellikleri adlı yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

DELTA AS SERİSİ CPU

Delta AS Serisi CPU’ların karakteristik özelliklerine birlikte bakalım ;

Yüksek verimlilik ;

AS serisi CPU modüller 32-bit yüksek hızlı işlemci kullanmaktadırlar.Modül basit komutları 25 ns gibi kısa bir sürede başlatmaktadır ve taşıma komutlarını ise 150ns gibi bir sürede tamamlamaktadır.Modül komutları step bakımından 1 ms’de 40.000 step çalıştırabilmektedir.

AS serisi CPU’lar Soc mimarisi kullanmaktadır ve 6 ya da 3 yüksek hızlı sayıcı ile donatılmışlardır.Her bir sayıcının maksimum frekansı ise 200 kHz’dir.(diferansiyel çıkış modelleri 4 MHz’e ulaşabilmektedir.)

6-eksen yüksek hız pozisyon çıkışları da 200 kHz’dir.( diferansiyel çıkış modelleri 4 MHz’e ulaşabilmektedir.)

Daha fazla Giriş ve Çıkışlarla Desteklenmiştir ;

AS serisi CPU modülleri 1024 dijital giriş/çıkışa ve 32 giriş/çıkış modülü (herhangi bir tip) ya da 16 analog giriş/çıkış modülüne kadar destek sağlar.

AS serileri SCM/DNET haberleşme modülleri (AS-FCOPM ve AS-FEN02 içermektedir) ile uzak bağlantı kurabilmektedir ve bu şekilde 15’e kadar uzak modüle erişebilirsiniz.

Not ; CPU modülleri ve uzak bağlantı modülleri arasındaki bağlantı için , giriş/çıkış sayıları 1024 giriş/çıkış ve 32 giriş/çıkış modülü ya da 16 analog giriş/çıkış modülünü aşamaz.

Çoklu Giriş/Çıkış Modülleri ;

AS serisi CPU’lar aşağıda belirtilen giriş/çıkış modüllerini destekler.

Dijital giriş/çıkış modülleri olan -> AS08AM10N-A , AS08AN01T-A , AS08AN01P-A , AS08AN01R-A , AS16AM10N-A , AS16AN01T-A , AS16AN01P-A , AS16AN01R-A , AS16AP11T-A , AS16AP11P-A , AS16A11R-A , AS32AM10N-A , AS32AN02T-A , AS64AM10N-A , AS64AN02T-A

Analog giriş/çıkış modülleri (Sıcaklık ölçüm modülü) olan -> AS04AD-A , AS08AD-B , AS08AD-C , AS04DA-A , AS06XA-A , AS0RTD-A , AS06RTD-A , AS0TC-A , AS08TC-A

Pozisyon Modülü -> AS02PU-A , AS04PU-A

Ağ Modülü -> AS00SCM-A , AS01DNET-A

Haberleşme Kartı -> AS-F232 , AS-F422 , AS-F485 , AS-FOPM , AS-FEN02

Fonksiyon Kartı -> AS-F2AD , AS-F2DA

Delta AS Serisi PLC Özellikleri

Daha Fazla Program Kapasitesi ve Hafıza ;

AS300 serisi ileri düzey CPU modülleri 128.000 step’e kadar program kapasitesi sağlar.60000 genel register (30000 spesifik registerlar ve 30000 programlama için) ve 64000 word’lük bir hafıza(parametreleri kaydetmek , tutmak için) sağlar.

AS200 serisi ileri düzey CPU modülleri ise 64000 adım program kapasitesi sağlar.60000 genel registerlar (30000 spesifik registerlar ve 30000 programlama için) ve 64000 wordlük hafıza (parametreleri kaydetmek, tutmak için) kullanılır.

IEC 61131-3’ü Destekler ;

AS serisi CPU modülleri IEC 61131-3’ü destekler.

Desteklenen programlama dilleri , Ladder , sfc , st ve cfc’dir.

Yine son güncellemelerle C dili ile de programlama yapılabilmektedir.

Güçlü Fonksiyon Blok Yapısı ;

Standart IEC61131-3 fonksiyon blokları ve pratik fonksiyon blokları Delta tarafından sağlanmıştır ve desteklenmektedir.

Fonksiyon blok sembolleri , devre diyagramlarında kullanılan birleşik devre sembollerine ladder diyagramda benzerlik göstermektedir.Çünkü ladder diyagram temelde geleneksel devre diyagramlarına dayanmaktadır ve fonksiyon bloklarıda birleşik devre fonksiyonlarına bu sebeple benzerlik göstermektedir.

Bize düşen sadece ilgili fonksiyon bloğunun girişine sinyal yollamaktır.

Fonksiyon bloğunun iç yapısı veya prosedürleri ile uğraşmak durumunda değilsiniz.

Burada fonksiyon blokları işlem fonksiyonları ile donatılmış program elemanlarıdır.Ve blokların tipi POU’dur yani program organizasyon birimidir.Fonksiyon blokları kendi başlarına çalışamazlar ve ana POU tarafından çağrılmalıdırlar.

Fonksiyon bloğu tarafından gerçekleşen işlem ilgili parametrelerle beraber çağrılır.Sonuçlar cihaza gönderilebilir ya da değişken ana POU içerisinde , fonksiyon bloğunun tamamlanmasıyla beraber yeni değerler alabilir, gönderilebilir.

Fonksiyon bloklarına şifre koyabilirsiniz.Böylece blok içerisindeki program okunamaz.

Tasklar ;

Program içerisinde 283 task atayabilirsiniz.Bu tasklar içerisinde 32’si cyclic , 32’si giriş/çıkış interruptları , 4’ü timer interruptı , 2’si haberleşme interruptı , biri harici 24V düşük voltaj interruptı ve geriye kalan 212’si ise kullanıcı tanımlı tasklardır.

Kullanıcı olarak bu taskları program çalışırken TKON ve TKOFF komutlarını kullandığınız da etkinleştirebilir ya da etkisizleştirebilirsiniz.

USB Kablosu ve ISPSoft üzerinden Donanım Konfigürasyon Verimliliği Artışı ;

AS serisi CPU modülleri standart USB 2.0 arayüzünü sağlar.USB 2.0 data transfer aralığını artırır ve program yükleme , programı izleme ve donanım konfigürasyon süresini kısaltır.Böylece kullanıcıların CPU modül için özel haberleşme kabloları satın almasına gerek kalmamıştır.

Çoklu Fonksiyonlar ile Seri Kontrol Arayüzü ;

AS serisi CPU modülleri COM1 ve COM2 olarak iki adet RS-485 seri kontrol arayüzü sunar ki bu arayüzler master ve slave olarakta set edilebilmektedirler.

Aynı zamanda , haberleşme kartları ile 2 ekstra seri haberleşme portu oluşturabilir ve bunları da master ve slave olarak atayabilirsiniz.

Yüksek-Hızlı İnternet Haberleşme Arayüzü;

AS serisi CPU modülleri 10/100 M İnternet haberleşme arayüzü ile donatılmıştır ve e-mail , web , soket servislerini desteklemektedirler.

Sistem hata mesajları , e-mailinize hızlıca gönderilmektedir mesala.Problemleri görmek adına sürekli aynı bölgede bulunma zorunluluğundan böylece kurtulabilirsiniz.

Hafıza Kartı ;

Hafıza kartı şu fonksiyonları destekler.

Sistem Backup : Kullanıcı programı , CPU parametreleri , modül tablosu ve cihaz ayar değerlerini

Sistem Kurtarma : Kullanıcı programı , CPU parametreleri , modül tablosu ve cihaz ayar değerlerini

Parametre depolama : cihaz değerleri

Log Depolama : Sistem hata logları ve sistem durum loglarını tutmak icin kullanılır.

Giriş/Çıkış Modül Kurulumu  ;

AS serisi plcler kaydır ve kilitle yöntemi ile plc’de enerji yokken rack’tan sökülebilir ve tekrar takılabilir.Eğer panoda herhangi bir modülü sökmek istiyorsanız , bunu kolaylıkla yapabilir ve diğer modüllere dokunmadan ilgili modülü çıkarıp geri takabilirsiniz.

On-Line Debug Mod Desteği ;

Komut adımlarını tamamladıktan sonra CPU modülde , online debug modunu kullanabilirsiniz.

Bu modu kullandıktan sonra CPU modüle çalışır durumda olmalıdır.ST dili ile debug mod kullanılamaz ancak SFC debug modunu destekler .

On-Line Düzenleme Modu ;

CPU run’da iken ve program çalışıyorken , program üzerinde düzenleme/değişiklik yapabilirsiniz.

Değişiklikleri yapıp programı durdurmadan yükleyebilirsiniz.

DELTA AS SERİSİ PLC SONUÇ :

Bugün Delta AS Serisi CPU’ları bu yazımızla incelemiş bulunmaktayız.Umuyorum birtakım faydalı bilgiler edinmişsinizdir.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.