DC Motor Nedir ? | DC Motor Dersleri

DC MOTOR – DOĞRU AKIM MOTORU NEDİR ? 

DC Motor Nedir ? DC Motor nasıl çalışır ? DC Motor prensipleri nedir ? DC Motor çeşitleri nedir ? DC Motor nerelerde kullanılır  ? Bu ve benzeri sorulara cevap aradığımız DC Motor Nedir adlı yazımızla karşınızdayız.

DC Motorlar ile ilgili geniş incelemeler yapacağımız ve temel elektronik serisine devam ettiğimiz yazımızla karşınızdayız.

Başlayalım.

DC MOTOR NEDİR ?

Elektrik motorları , etrafımızda hemen hemen her yerdedirler.Çevremizde gördüğümüz elektro-mekanik hareketlerin hemen hemen tamamı AC veya DC motordan kaynaklanır.Burada DC motorlarını inceleyeceğiz.DC elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren bir cihazdır.

DC Motorun Prensibi

Bu DC veya doğru akım motoru, akım taşıyan iletken bir manyetik alana yerleştirildiğinde, bir tork etki eder ve hareket etme eğilimi gösterir.Bu motoring durumu olarak bilinir.

Teldeki akımın yönü tersine çevrilirse, dönüş yönü de tersine döner.Manyetik alan ve elektrik alan etkileşime girdiğinde, mekanik bir kuvvet üretirler ve buna göre DC motorun çalışma prensibi oluşturulur.

Bu motorun dönüş yönü, Fleming’in sol el kuralı tarafından verilir, bu durum, sol elinizin işaret parmağı, orta parmağı ve baş parmağının karşılıklı olarak birbiri ile dikey olarak uzattığınızı ve işaret parmağının manyetik yönü temsil ettiğini , orta parmağın akımın yönünü gösterdiğini ve  başparmağın ise DC motorun şaftının kuvvet uyguladığı yönü gösterir.

Yapısal ve konstrüksiyon olarak doğru akım motoru, bir DC jeneratörüne tam olarak benzemektedir, ancak elektriksel olarak tam tersidir.Burada bir jeneratörden farklı olarak giriş portuna elektrik enerjisi sağlıyoruz ve çıkış portundan mekanik enerji elde ediyoruz.

Bir DC motorda, besleme gerilimi ‘E’ ve akım ‘I’, elektrik portuna veya giriş portuna verilir ve biz mekanik çıkış olarak örneğin tork ‘T’yi ve mekanik porttan veya çıkış portundan hız ‘w’ çıkarırız.

K parametresi, doğru akım motorunun giriş ve çıkış port değişkenlerini ilişkilendirir.

Formül = T = K x I  ve E = K x w

Motorun bir DC jeneratörün tam tersi durumunda olduğunu kolayca anlayabiliriz ve hem  motoring işlemini hem de aynı makineden birtakım işler üreterek sadece bağlantı noktalarını tersine çevirerek durumu görebiliriz.

DC Motor Nedir

DC Motorun Ayrıntılı Tanımı

DC motorun detaylarını anlamak için resimdeki şemaya bakabilirsiniz.

Merkezdeki daire doğru akım motorunu temsil eder.Çember üzerinde fırçaları göreceksiniz.Fırçalara, besleme voltajını verdiğimiz harici terminalleri bağlarız.

Mekanik terminalde, armatürün merkezinden çıkan bir şaft vardır ve şaft çiftleri mekanik yük olarak geçmektedir.Besleme terminallerinde seri olarak armatür rezistansını (Ra) temsil ediyoruz.

Şimdi, giriş voltajı E’nin fırçalar boyunca uygulanmasına izin verelim.Manyetik alanın varlığında rotor armatüründen fırçalarla akan elektrik akımı, bir tork ‘Tg’ üretir.Bu tork ‘Tg’ nedeniyle dc motor armatürü döner.

Armatür iletkenleri akım taşıdıkça ve armatür de stator manyetik alanının içinde dönerken, aynı zamanda bir jeneratörünki ile çok benzer bir şekilde bir emf ‘Eb’ üretir.Üretilen Emf ‘Eb’, sağlanan voltajın tersine yönlendirilir ve ileri voltajı karşıladığı için arka ‘Emf’ olarak bilinir.

Arka emf’nin temsili ;

Formül = Eb =( P x φ x Z x N ) / 60 x A

Burada ,

P = kutup sayısı

φ = kutup başına akı

Z = iletken sayısı

A = Paralel yolların sayısı

ve N, DC Motorun hızıdır.

Yani, yukarıdaki denklemden, Eb’nin ‘N’ hızıyla orantılı olduğunu görebiliriz.Bir doğru akım motoru döndüğünde , geri Emf üretimi ile sonuçlanır. Şimdi rotor hızını / ile rad / sn olarak gösterelim. Böylece Eb proport ile orantılıdır.

Dolayısıyla, yük uygulaması motorun hızını azalttığında, Eb azalır. Böylece, besleme gerilimi ve arka emf arasındaki voltaj farkı artar, yani ‘E – Eb’ artar.Bu artan voltaj farkı nedeniyle, armatür akımı artacak ve bu nedenle tork ve dolayısıyla hız artacaktır.Böylece bir DC Motor, değişken yük altında aynı hızı koruyabilecektir.

Armatür akımı ise , ‘Ia’ tarafından temsil edilir.

Şimdi başlangıçta, hız = 0 = Eb = 0’dır.

Artık elektrik direnci Ra armatürünün küçük olması nedeniyle, bu motor, arka Emf yokluğunda çok yüksek bir başlangıç ​​akımına sahiptir.Sonuç olarak, bir DC Motor çalıştırmak için bir marş kullanmamız gerekmektedir.

Motor dönmeye devam ettikçe, geri Emf üretilmeye başlar ve yavaş yavaş motor hızlanırken akım azalır.

DC Motor Türleri

Doğrudan motorlar, armatür ile sargı alan bağlantısına göre adlandırılır. 3 çeşit bulunmaktadır.

Şant sargılı DC motor

Seri yaralı DC motor

Bileşik yaralı DC motor

DC MOTOR NEDİR SONUÇ : 

Bugünki yazımızda DC Motor Nedir adlı yazımızı sizlerle paylaştık.DC Motor ile ilgili seriye başladığımız bu yazıda umarım faydalı bilgiler edinmişsinizdir.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.